Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX?
23.12.2025, 13:54,
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX?
(23.12.2025, 12:07)matip878 napisał(a): Witam wszystkich,

Bardzo proszę o pomoc w zakupie sprzętu który będzie służył do prób w domu oraz 3-4 razy w miesiącu podczas grania w Kościele - rodzaj muzyki to worship / uwielbieniowa. Aktualnie  gram na CASIO PXS1100 i przyszedł czas na zmianę. 

Moje propozycje:
YAMAHA CP 73 - fajny sprzęt łatwy w użyciu - jednak minusem jest klawiatura która robi się głośna
YAMAHA CP88 - j.w + za klawiaturę (testowałem i jest super)
YAMAHA YC61 - niestety klawiatura plastikowa
ROLAND RD 2000 
MODx8 - kombajn i nie wiem czy ogarnę

Na czym mi zależy:
+ łączenie pianina z padami i ustawienia w czasie rzeczywistym,
+ przyjazna klawiatura (nie chciałbym lekkiej dynamicznej klawiatury lubię fortepianową)
+ waga im mniejsza tym lepsza
+ łatwa obsługa (im więcej na wierzchu tym lepiej)
+ głośniki nie maja znaczenia bo mam odsłuch

Bardzo proszę o odpowiedzi osób które mają doświadczenie z wyżej wymienionym sprzętem lub są w posiadaniu innego które "się nadaje" do mojego repertuaru.

Witaj na forum,
trochę wymieszałeś te modele, bo zestawiasz jako propozycje jednocześnie chociażby CP88 i YC61 zapominając o istnieniu YC88, która łączy klawiaturę taką jak w CP88 a jednak jest to YC czyli ma chociażby cutoff przydatny do padów (na jednej gałce z obwiednią, ustawienie do wyboru, ale zawsze jest choć więcej niż pokrętło tone).

1. Łączenie pianina z padami to nic nadzwyczajnego, zapytałbym raczej ile warstw faktycznie potrzebujesz, wiemy już że minimum dwie. Czy np. grywasz też inną barwą na lewej ręce mając po prawej stronie duet piano+pad? Ustawienia w czasie rzeczywistym, ale czy preferujesz fizyczne gałki mające konkretne funkcje, czy wolisz sobie sam wszystko przypisać do większej zwykle liczby pokręteł/suwaków i zrobić ustawienie od zera? Chodzi o stopień skomplikowania instrumentu i organizację panelu.
2. Klawiatura, skoro masz już doświadczenie z CP88 mamy jakiś punkt zaczepienia, miałeś do czynienia z jakąś GHS też typu właśnie MODX8? Jest wystarczająca czy idziemy w pełnowymiarowe premium?
3. Waga wiadomo im mniejsza tym lepiej, ale od ilu zaczyna się dużo? Osobiście czuję różnicę pomiędzy moimi Yamahami 18,5 kg a 22 kg. Twój aktualny instrument waży 11,2 kg, więc jest leciutki jak na piano 88 klawiszy. Myślę, że przy częstym transporcie ten parametr jest bardzo ważny.
4. Łatwość obsługi - to się łączy z punktem 1
5. Co do nagłośnienia sprawa jasna.

Dodam od siebie:
6. To ile klawiszy finalnie ma mieć ten instrument? Czy cokolwiek poniżej 88 faktycznie wchodzi w grę? Zastanów się, bo to jest jedna z najważniejszych rzeczy, której nigdy sobie nie dokleisz, barwy możesz zawsze choćby z instrumentów wirtualnych użyć, a klawisze są fizyczne. Podobnie akcja klawiatury. Z drugiej strony jeśli instrument ma być naprawdę często w transporcie, krótsze wymiary bywają zbawienne, bo typowego 88 na tylnej kanapie osobówki nie zmieścisz, a 73/76 najczęściej bez problemu. Nie mówiąc o oszczędnościach na wadze.
7. Czy masz jakieś preferencje brzmieniowe co do marek instrumentów? Chodzi zarówno o fortepiany jak i o dźwięki syntetyczne, w tym wspomniane pady. Raczej jasno, chłodno, ale przebijająco się, czy raczej ciemno i ciepło?
8. Ile punktów podziału klawiatury faktycznie potrzebujesz? Sporo instrumentów typu piano/stage piano dysponuje zaledwie jednym. Na drugim końcu są syntezatory/stacje robocze.
9. Czy pady i inne brzmienia synth wystarczą Ci samplowane czy przydałby się jednak wirtualny analog na pokładzie? Co z możliwościami kreowania brzmienia od podstaw? Potrzebne czy dodatkowe utrudnienie?
10. Czy ma być to instrument raczej z górnej półki danego producenta? Metalowa obudowa, zasilacz najczęściej wewnętrzny, jakość/przestrzenność/dynamika brzmienia... vs lżejszy plastikowy, tańszy, z zasilaczem i zwykle ciut słabszym sygnałem wyjściowym.
11. Ramy budżetowe? Instrument nowy/używany?

Jeśli stage piano Yamahy, to raczej YC88 zamiast CP88, bo masz: więcej brzmień ogółem, brzmienia FM w tym także FM pady, możliwość użycia FILTRA do rozjaśnienia/przyciemnienia brzmienia. Z minusów - oprócz organów, których nie wiem czy w ogóle potrzebujesz, masz do połączenia tylko dwie warstwy i trzeba się na panelu przełączać przyciskiem A/B pomiędzy nimi. Zachowujesz większość fortepianów z CP88, nieco brakuje jak dla mnie Bosendorfera Imperial. Chyba, że możliwość łączenia ze sobą trzech brzmień nie-organowych jest ważna i cutoff nie gra roli (w co wątpię), wtedy CP.

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez matip878 - 23.12.2025, 12:07
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez pawelsz - 23.12.2025, 13:54
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez matip878 - 23.12.2025, 16:43
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez pawelsz - 23.12.2025, 20:56
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez matip878 - 24.12.2025, 08:34
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez bestspec - 25.12.2025, 22:48
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez zagoor - 26.12.2025, 13:35
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez matip878 - 26.12.2025, 15:39
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez bestspec - 27.12.2025, 03:01