Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co z dwóch opcji?
14.02.2014, 13:36,
Co z dwóch opcji?
Cześć, mam pytanie. Posiadam Korga X50, ale przymierzam się do zakupu czegoś mocniejszego. Myślałem o Kurzweilu pc3k7, byłem jednak niedawno w muzycznym i wpadł mi w ręce Nord Lead 4. Już od jakiegoś czasu ciągnęło mnie do zakupu analoga, chciałem to jednak odłożyć na kiedyś. Dzisiaj jeszcze z ciekawości sprawdziłem, i okazało się, że może Lead 4 jest za drogi, ale za to mógłbym kupić Leada 2X w wersji rack, musiałbym jednak zrezygnować z pc3k7 na rzecz zwykłego pc3.
Dodam, że równie ważne są dla mnie brzmienia syntezatorowe, jak i orkiestra, piana, organy itp.

I teraz moje pytania:
1) Czy Nord rack 2x naprawdę różni się aż tak bardzo od Leada 4? Nie miałem okazji przetestować 2x, a na podstawie youtube oceniać nie chcę. Byłbym wdzięczny gdybyście mogli mi napisać Wasze opinie na ten temat.
2) Co więc wy byście wybrali? Kurzweil pc3k7, czy może Kurzweil pc3 i do tego Nord rack 2x? Norda mógłbym podpinać pod mojego X50, nie mam jednak żadnego doświadczenia z używaniem wyjść midi, ale z tego, co zrozumiałem, to X50 działałby po prostu jako klawiatura do Norda.
3) Jak już pisałem, nie mam doświadczenia z midi, więc wolę spytać. Ze specyfikacji wiem, że Nord rack 2x nie ma procesora efektów. Czy więc w przyszłości mógłbym dokupić Korga Kaoss Pada 3? Jak wtedy podpiąć to ze sobą, by Nord był kontrolowany przez klawiaturę z X50 oraz by dźwięk przechodził przez Kaoss pada? Czy ostatecznie dźwięk z Norda nie straci na jakości?
4) Jak widać z Nordem byłoby trochę zamieszania- czy wg was jest to tego warte? Czy nie lepiej zostać przy pc3k7, który i tak (jak twierdzi kurzweil, chociaż zdania tutaj są różne) ma w sobie analoga?

Kurzweil PC3K7, Korg X50
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co z dwóch opcji? - przez owex - 14.02.2014, 13:36
RE: Co z dwóch opcji? - przez hammond - 15.02.2014, 09:19
RE: Co z dwóch opcji? - przez owex - 15.02.2014, 17:03
RE: Co z dwóch opcji? - przez hammond - 16.02.2014, 09:03
RE: Co z dwóch opcji? - przez owex - 16.02.2014, 12:41
RE: Co z dwóch opcji? - przez Zep - 16.02.2014, 13:47
RE: Co z dwóch opcji? - przez Michoo - 17.02.2014, 13:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości