Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianino cyfrowe jako uzupełnienie akustycznego
23.03.2014, 20:27,
RE: Pianino cyfrowe jako uzupełnienie akustycznego
Nadszedł czas podsumowania (podkreślam, że są to tylko moje odczucia)

Dzięki uprzejmości kolegi Qaroll'a miałem możliwość sprawdzenia Kurzweila MPS 20.

W skrócie – 200 brzmień z PC3, to fajna sprawa. Nie napiszę, że wszystkie przypadły mi do gustu, ale w zdecydowanej większości podobały mi się. Co do piana – tutaj też nie jest źle – zwłaszcza Pro piano i Horowitz piano. Przyjemnie się ich słucha. Pianinem łatwo się steruje, jest mały wyświetlacz, sporo przycisków, wszystkie potrzebne złącza. Klawiatura jest raczej z tych lżejszych. Gra się na niej nieźle. Głębokość jest jak należy. Jedyny w sumie minus, to trzeszczące klawisze (zwłaszcza czarne), jest też trochę za głośna – ale to problem wielu pianin cyfrowych i w moim odczucie nie przeszkadza za bardzo. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie jest to typowe pianino cyfrowe i klawiatura musi się nadawać do grania w innych barwach, dlatego moim zdaniem jest to niezły kompromis. Dla mnie jest akceptowalna.

Miałem w tym tygodniu okazję sprawdzenia również Kurzweeila SPS 4-8 (wersja z głośnikami) – tutaj klawiatura w moim odczuciu była trochę lepsza. Nie trzeszczała i sprawiała wrażenie zrobionej z lepszych materiałów. Nie posiadała wymyku, ale w sumie nie zauważyłem różnicy z czy bez. W Kurzweilu sps 4-8 jest mniej barw pian – ale to co jest wystarcza. Pozostałe barwy brzmią dla mnie identycznie jak w MPS 20 - oczywiście, te które udało mi się zapamiętać. Smile

Krótkie Zestawienie +/- testowanych pianin (moje odczucia)

Roland F20:
+ przyjemna klawiatura z niezłym wykończeniem ocena 4+, no może -5
+ spora ilość barw niezłej jakości
+ solidne wykonanie
+ USB x2

- rozczarował mnie silnik Super Natural – spodziewałem się czegoś lepszego po tak reklamowanych pianach
- słabe głośniki (i nie chodzi o moc, ale o jakość dźwięku)
- jakość dźwięku na słuchawkach jakby nieco przytłumiona
- brak wyjścia słuchawkowego z przodu, a do tego te co jest zlokalizowane jest z tyłu i jest to mały jack
- brak wy/we liniowego
- cena
- sterowanie (przyciski funkcyjne + klawiatura)

Kurzweil MPS 20:
+ 200 brzmienia z PC3
+ niezłe piana
+ wszystkie niezbędne złącza,
+ łatwe sterowanie,
+ dobre głośniki, bardzo dobre brzmienie na słuchawkach
+ x2 duży jack słuchawki z przodu
+ cena (jak na taką ilość bdb barw)

- niestety klawiatura dla mnie 3+ no niech będzie =4 (czytaj minus minus) Smile

Kawai ES 100:

+ dużo bardzo dobrej jakości barw pian – niektóre potrafią „oszukać” przy zamkniętych oczach Wink
+ dla mnie jedna z najlepszych klawiatura wśród przenośnych pianin < 4000 PLN. Jest cicha i najbliżej mojej akustycznej Yamahy – dla mnie ocena 5, a nawet 5+ Smile
+ sporo dodatkowych funkcji dla korekcji brzmienia (instrumenty, dźwięk)
+ nagłośnienie dający przyjemny dźwięk, bardzo dobre brzmienie na słuchawkach
+ midi i duży jack na słuchawki x 2 z przodu
+ Cena
+ opcja 3 kontrolery nożne

- Sterowanie – nie wiem dlaczego oni tak oszczędzają na tych małych wyświetlaczach i dodatkowych przyciskach (na szczęście da się wybierać barwy używając tylko jednego przycisku – duże ułatwienie)
- brak we/wy liniowego

Ranking końcowy:
1. Kawai Es 100
2. Kurzwiel MPS 20, Kurzweil SPS 4-8
3. Roland F20

Poza podium (tylko +):
Yamaha p105: najtańsze pianino z tych które ogrywałem, niezły dźwięk i przyzwoita klawiatura, sporo złącz, co mnie zaskoczyło dobre brzmienie z głośników

Casio px150/350 – tutaj bardzo duże zaskoczenie – Casio postanowiło zerwać na dobre z opinią sprzętu komunijnego Wink i od mojego ostatniego spotkania z tą marką, a będzie to kilka ładnych lat, to co teraz zrobili to "mega" skok. Klawiatura niezła i piana również niezłe – podejrzewam, że następcy ww serii px150/350 na stale przeniosą Casio do wyższej ligi.

Zamierzam zakupić Kawai Es 100.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i sugestie.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Pianino cyfrowe jako uzupełnienie akustycznego - przez rlfxp - 23.03.2014, 20:27