|
Pianino cyfrowe jako uzupełnienie akustycznego
|
|
23.03.2014, 20:27,
|
||||
|
RE: Pianino cyfrowe jako uzupełnienie akustycznego
Nadszedł czas podsumowania (podkreślam, że są to tylko moje odczucia)
Dzięki uprzejmości kolegi Qaroll'a miałem możliwość sprawdzenia Kurzweila MPS 20. W skrócie – 200 brzmień z PC3, to fajna sprawa. Nie napiszę, że wszystkie przypadły mi do gustu, ale w zdecydowanej większości podobały mi się. Co do piana – tutaj też nie jest źle – zwłaszcza Pro piano i Horowitz piano. Przyjemnie się ich słucha. Pianinem łatwo się steruje, jest mały wyświetlacz, sporo przycisków, wszystkie potrzebne złącza. Klawiatura jest raczej z tych lżejszych. Gra się na niej nieźle. Głębokość jest jak należy. Jedyny w sumie minus, to trzeszczące klawisze (zwłaszcza czarne), jest też trochę za głośna – ale to problem wielu pianin cyfrowych i w moim odczucie nie przeszkadza za bardzo. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie jest to typowe pianino cyfrowe i klawiatura musi się nadawać do grania w innych barwach, dlatego moim zdaniem jest to niezły kompromis. Dla mnie jest akceptowalna. Miałem w tym tygodniu okazję sprawdzenia również Kurzweeila SPS 4-8 (wersja z głośnikami) – tutaj klawiatura w moim odczuciu była trochę lepsza. Nie trzeszczała i sprawiała wrażenie zrobionej z lepszych materiałów. Nie posiadała wymyku, ale w sumie nie zauważyłem różnicy z czy bez. W Kurzweilu sps 4-8 jest mniej barw pian – ale to co jest wystarcza. Pozostałe barwy brzmią dla mnie identycznie jak w MPS 20 - oczywiście, te które udało mi się zapamiętać. Krótkie Zestawienie +/- testowanych pianin (moje odczucia) Roland F20: + przyjemna klawiatura z niezłym wykończeniem ocena 4+, no może -5 + spora ilość barw niezłej jakości + solidne wykonanie + USB x2 - rozczarował mnie silnik Super Natural – spodziewałem się czegoś lepszego po tak reklamowanych pianach - słabe głośniki (i nie chodzi o moc, ale o jakość dźwięku) - jakość dźwięku na słuchawkach jakby nieco przytłumiona - brak wyjścia słuchawkowego z przodu, a do tego te co jest zlokalizowane jest z tyłu i jest to mały jack - brak wy/we liniowego - cena - sterowanie (przyciski funkcyjne + klawiatura) Kurzweil MPS 20: + 200 brzmienia z PC3 + niezłe piana + wszystkie niezbędne złącza, + łatwe sterowanie, + dobre głośniki, bardzo dobre brzmienie na słuchawkach + x2 duży jack słuchawki z przodu + cena (jak na taką ilość bdb barw) - niestety klawiatura dla mnie 3+ no niech będzie =4 (czytaj minus minus) ![]() Kawai ES 100: + dużo bardzo dobrej jakości barw pian – niektóre potrafią „oszukać” przy zamkniętych oczach + dla mnie jedna z najlepszych klawiatura wśród przenośnych pianin < 4000 PLN. Jest cicha i najbliżej mojej akustycznej Yamahy – dla mnie ocena 5, a nawet 5+ ![]() + sporo dodatkowych funkcji dla korekcji brzmienia (instrumenty, dźwięk) + nagłośnienie dający przyjemny dźwięk, bardzo dobre brzmienie na słuchawkach + midi i duży jack na słuchawki x 2 z przodu + Cena + opcja 3 kontrolery nożne - Sterowanie – nie wiem dlaczego oni tak oszczędzają na tych małych wyświetlaczach i dodatkowych przyciskach (na szczęście da się wybierać barwy używając tylko jednego przycisku – duże ułatwienie) - brak we/wy liniowego Ranking końcowy: 1. Kawai Es 100 2. Kurzwiel MPS 20, Kurzweil SPS 4-8 3. Roland F20 Poza podium (tylko +): Yamaha p105: najtańsze pianino z tych które ogrywałem, niezły dźwięk i przyzwoita klawiatura, sporo złącz, co mnie zaskoczyło dobre brzmienie z głośników Casio px150/350 – tutaj bardzo duże zaskoczenie – Casio postanowiło zerwać na dobre z opinią sprzętu komunijnego i od mojego ostatniego spotkania z tą marką, a będzie to kilka ładnych lat, to co teraz zrobili to "mega" skok. Klawiatura niezła i piana również niezłe – podejrzewam, że następcy ww serii px150/350 na stale przeniosą Casio do wyższej ligi. Zamierzam zakupić Kawai Es 100. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i sugestie. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 252 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 230 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,501 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,372 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,305 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości