Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kawi MP7 vs Kurzweil PC3X (Artis) vs RD700NX lub..
27.05.2015, 18:04,
RE: Kawi MP7 vs Kurzweil PC3X (Artis) vs RD700NX lub..
siadłem tylko przy MP11 i szczerze każdemu polecam - czuję się moc Smile wszystko ładnie i pięknie, ale piszesz, że będziesz grać z zespołem.pamiętam jak musieliśmy nosić z kolegą jego Fantoma (w casie...), nawet klawiszowcowi ze znienawidzonej kapeli tego nie życzę :] (MP11 ma 32kg!) no i cena. chyba, że masz na wyposażeniu z zespołem swoich koksów, to niech noszą Smile
kolega przede mną napisał o Casio PX-5S, przypomniałem sobie, że faktycznie parę razy coś na nim pograłem (na barwach presetowych, więc fabrycznych, ale nie zaskoczyły mnie negatywnie, jak np. Tyors, chociaż ten jest aranżerem), miał super połączenia padów i niezłe rhodesy. zaciekawiony poczytałem co nieco na forach anglojęzycznych, i tam generalnie ten parapet jest bardzo ciepło przyjęty. moje odczucia są jak najbardziej pozytywne z prostej przyczyny - klawiatura jak w serii PX (Privia) oraz waga Smile. serio, moje Korgi przy nim to zawodnicy sumo Smile no i wg opisów w necie PX-5S ma tryb "performacne" - na pierwszy rzut oka bardzo mi przypomina tryb "combi" z Korgów, który jako tako znam i uważam za jeden z lepszych trybów połączeń.
Natomiast Korg SP-250, kurcze, jestem troche zawiedziony, bo kibicuje tej firmie, ale niestety jakoś nie moge się przekonać do ich pianin. Coś mi nie gra w nich i nie wiem co.
poważnie bym się zastanowił w pierwszej kolejności nad wagą, a potem nad brzmieniami. nie to, że brzmienie jest nie ważne, ale często najlepsze nawet brzmienie ginie w zespole (nie klei się). kilka razy okazało się, że surowe, nawet plastikowe tony w połączeniu z innymi instrumentami lepią się o niebo lepiej, niż solo.
co do serii Roland RD - pamiętam, że instrument jest na prawdę fajny, ale nie znalazłem niczego super ciekawego, co bym zapamiętał; po prostu fajne stage piano Smile a ja lubie poeksperymentować z koślawymi brzmieniami, z różnym skutkiem zresztą Smile

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kawi MP7 vs Kurzweil PC3X (Artis) vs RD700NX lub.. - przez witold.kółko - 27.05.2015, 18:04