|
Dodatkowy klawisz do 3000zł
|
|
09.07.2015, 23:57,
|
||||
|
RE: Dodatkowy klawisz do 3000zł
Po kilku miesiącach molestowania starszego instrumentu nadarzyło się zbyt wiele potrzeb i okazji by zdecydować się na zakup. A i gotówki się namnożyło wystarczająco, więc podsumowując oto co zakupiłem:
Syntezator/Stage piano Casio Privia PX-5S 2x Kolumny aktywne Kustom PA50 statyw klawiszowy, pokrowiec, dodatkowy pedał sustain, pulpit na nuty, 2 kable liniowe, 2 kable mikrofonowe XLR, 2 kable MIDI, kabel USB, harmonijka Hohner MarineBand Crossover. Całość wyniosła mnie okrągłe 5000zł i zżarła moje fundusze do zera, ale, pierona, było warto. Sam instrument, który oryginalnie kosztuje koło 4000zł udało mi się utargować do 3250zł, oczywiście w nowym stanie. Z nim idzie zasilacz AC i pedał sustain, który jednak nie jest najlepszej klasy, więc dołączyłem LEEM FS300 (taki był akurat dostępny). Wykorzystuje to oba wejścia na kontrolery nożne, dołączając do tego 2 kółka Bender i Modulation, 4 potencjometry, 6 suwaków, wszystko programowalne, można się naprawdę fajnie i w szerokim zakresie pobawić efektami. Instrument waży 11kg, kolumny po 6kg, statyw koło 4kg, pulpit na nuty 3kg, kable 1kg, więc całość, powiedzmy, mieści się w 30kg. Da się to przenosić! Kolumny pakuję do turystycznego plecaka obciążając nimi plecy, instrument na ramię, reszta w drugą rękę i wio! To był jeden z zamierzonych celów, a w końcu trzeba znaleźć jakiś kompromis w funkcjach i parametrach. Przed ostatecznym zakupem długo się zastanawiałem między tym Casio, a Korgiem Krossem 88, a jeszcze wcześniej Kurzweilem SP 4-8 i Yamahą MO8. Wszystko można było dostać w podobnej cenie. Ostatecznego konkurenta odrzuciłem ze względu... w sumie na zwykłą konieczność wyboru tego jednego, spośród dobrego i dobrego, ale w szczególności na te programowalne, czasu rzeczywistego pokrętła i suwaki, polifonię 256 głosową, nieco inną w odbiciu klawiaturę z imitującą drewno fakturą, system AiR, doskonałe imitacje barw pianin i organów (porównanie: http://www.muzykuj.com/testy/instrumenty...i,539.html), to, że porównuje się go z drogim Nordem Stage i ogólną opinię o klawiszu, który ma ponoć w sobie więcej z syntezatora niż Kross, z powodu większej możliwości edycji, modulacji i budowania dźwięku od podstaw. Jak to ma się w praktyce będzie mi dane dopiero wypróbować. Miałem też okazję przetestować instrument bezpośrednio. To natomiast, czego mi z Korga na razie najbardziej brakuje to sekwencer, podkłady perkusyjne i vocoder. Staram się to obejść ściągając właśnie oprogramowanie DAW na mojego tableta, którego poprzez USB podłączę do pianina. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze i nie będzie większych opóźnień w przesyle sygnału, będę miał nawet więcej niż sekwencer. A podkłady perkusyjne i tak można budować i nagrywać mając wiele sampli do tego przeznaczonych. Dla phrase sequencera zaś, którego wartość podczas zakupu zaniżałem i generalnie sceptycznie do niego podchodziłem, znalazłem już kilka wydatnych zastosowań. Nie jest to taki zły wynalazek. Nie rozpisując się długo, dla klawiszowca jako punkt zespołu, biorąc wartości wagowe stanowiącego jego jakąś 1/4, 1/5, instrument jest doskonały. Może robić za uzupełnienie brakującego basu, perkusji, gitary - cokolwiek, może robić tło, może spełniać się w głównej roli własnej - organów, pianin. O kolumnach Kustom PA50 nie muszę pisać dużo. Ich sława w Ameryce, skąd pochodzą jest ogromna, wystarczy sobie poczytać opinie. A mnie udało się dorwać je po 500zł przystosowane do napięcia europejskiego 320V, bez żadnych transformatorów z tego sklepu: http://craftman.net.pl/. Podobno mają ich więcej. Generalnie, cały zestaw gra świetnie. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jaki uniwersalny klawisz na scenę | Paradoxides | 10 | 3,848 |
19.08.2025, 09:34 Ostatni post: Paradoxides |
|
| nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł | dorota.karwowska | 28 | 18,453 |
15.10.2023, 21:14 Ostatni post: Valtari |
|
| Klawisz na wesela | Majki | 17 | 51,588 |
23.10.2022, 21:19 Ostatni post: klezmer_stg |
|
| Jaki klawisz na chałtury | patrykyamaha | 4 | 6,201 |
21.08.2022, 10:49 Ostatni post: mar11111 |
|
| Najbardziej uniwersalny klawisz | Muzyk-Kamil | 7 | 8,957 |
15.11.2021, 22:03 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości