|
Pianino cyfrowe do 2000zł
|
|
24.08.2015, 11:10,
|
||||
|
Pianino cyfrowe do 2000zł
Dzień dobry,
Tak jak w temacie, planuję zakup pianina cyfrowego w najbliższym czasie przy czym absolutne maksimum jakie mój budżet udźwignie to 2000zł. Przeczytałam trochę wątków na forum ale, szczerze, im więcej czytam tym mniej wiem więc postanowiłam poprosić Was o radę. Ale może od początku. Nie jestem początkującym muzykiem, gram od 7 lat na gitarze. Z pianinem miałam wprawdzie styczność jako dziecko ale było to tak dawno, że w zasadzie muszę się nauczyć gry od podstaw. Do nauki planuję wykorzystać laptopa i zasoby internetu, może raz na jakiś czas wziąć lekcję od profesjonalisty, chociaż to ostatnie zależy od funduszy. Jeśli chodzi o samo pianino i na czym zależy mi w nim najbardziej to klawiatura - 88 klawiszy, koniecznie ważonych, no i oczywiście chciałabym aby odzwierciedlała klawiaturę prawdziwego akustycznego instrumentu jak najwierniej spośród innych dostępnych w tym przedziale cenowym cyfrowych pianin (tu nasuwa mi się na myśl pytanie, czy pianina cyfrowe mogą posiadać klawiaturę o dynamice zbliżonej do fortepianu?). Drugą istotną sprawą jest wyjście instrumentowe, którym mogłabym podłączyć całość do laptopa i większych głośników przez interfejs audio (używam Focusrite 2i4), a także gniazda MIDI in/out. Na codzień jestem studentką, ale poza studiami amatorsko komponuję i nagrywam własną muzykę więc zależy mi na możliwości łatwego nagrania instrumentu bądź użycia go jako klawiatury MIDI. No i pozostaje jeszcze jedna ważna kwestia jaką jest brzmienie. Zdaję sobie sprawę, że w tak niskim przedziale cenowym nie można mieć wszystkiego tak więc nie interesują mnie brzmienia inne niż czysty dźwięk pianina/fortepianu. Im lepsza ich jakość tym oczywiście lepiej. Z modeli, które miałam na oku do tej pory mogę wymienić Yamahę P35B (miałam okazję usłyszeć i podotykać ją przez chwilę, zrobiła na mnie pozytywne wrażenie), jednak teraz już sama nie wiem. Niska polifonia i informacje o plastikowych klawiszach trochę mnie odrzucają, chciałabym kupić instrument, którego nie będę musiała wymieniać po roku/dwóch. Czy macie jakieś sugestie? Z góry dziękuję serdecznie za wszelką pomoc. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 253 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 231 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,501 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,376 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,312 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości