|
Pierwsze pianino cyfrowe do 3500zł
|
|
19.09.2015, 17:58,
|
||||
|
RE: Pierwsze pianino cyfrowe do 3500zł
A więc byłem w trzech sklepach i pograłem na paru pianinach. Oto pianina na jakich grałem i moje odczucia:
1. Yamaha DGX-650 Klawiatura nie była zbyt ciężka, ani zbyt lekka, jej powierzchnia jest wykonana z plastiku. Grało się na niej w miarę płynnie. Dźwięk pianina też nie jest zły, brzmiał podobnie jak w moim keyboardzie Yamahy (chodzi o samo brzmienie, bo głośniki to miał dużo lepsze niż mój keyboard). Jeśli chodzi o działanie pedału to zaobserwowałem, że działał w dwóch stanach czyli włączony lub wyłączony. Nie wiem czy to dlatego, że był to chyba najzwyklejszy plastikowy pedał Yamahy czy pianino tylko tyle w tym zakresie obsługuje (stawiam na to pierwsze). Ogółem nie jest źle, ale jest droższe niż inne, bo kosztowało ok. 2800zł bez żadnych akcesoriów. 2. Korg, niestety zapomniałem jaki model Grałem na nim po DGX-650 i mniej mi podszedł niż Yamaha. Dlatego od niego odszedłem i nie zapamiętałem ani modelu, ani ceny. Miał plastikową klawiaturę i podłączone 3 pedały, które działały jak dla mnie dobrze. Ogólnie nie był zły. 3. Casio PX-150 Klawiatura na pewno cięższa niż w pianinach wyżej, ale też płynnie się grało. Powierzchnia klawiszy pokryta atrapą kości słoniowej, przyjemniejsza w dotyku i graniu niż sam plastik. Brzmienie porównywalne do tego w Yamaszce, chociaż głośniki były chyba gorsze. Nie miałem okazji przetestować gry z pedałami, bo w sklepie nie były podłączone, ale ich działanie miało być takie same jak w PX-850, na którym grałem i niżej opisałem. 4. Casio PX-850 Ten model wykracza poza przedział cenowy, w którym chcę kupić pianino, ale zagrałem na nim dla porównania. Klawiatura chyba taka sama jak w PX-150, brzmienie fortepianu też, na pewno lepsze głośniki. Działanie pedałów wg. mnie też ok. Ogółem ładnie wyglądające i fajnie grające pianino, ale nieprzenośne. 5. Yamaha P-105 W moim odczuciu ma najcięższą klawiaturę z wszystkich, które testowałem. Powierzchnia klawiszy jest z plastiku. Brzmienie fortepianu chyba te samo co w DGX-650, ale gorsze głośniki. Też bardzo ciekawy instrument, ale Casio mnie jakoś bardziej przekonało. 6. Roland F20 To pianino mnie pozytywnie zaskoczyło. Klawiatura wg. mnie lżejsza i płynniejsza niż w Casio. Powierzchnia klawiszy pokryta atrapą kości słoniowej, która w dotyku jest wiele mniej wyczywalna niż w Casio, ale też przyjemna. Brzmienie... mam co do niego mieszane uczucia, bo niższe dźwięki brzmią bardzo fajnie, lepiej niż u poprzedników, ale wyższe dźwięki brzmią tak jakoś dziwnie. Jak już wcześniej pisałem, klawiatura dość lekka, co mnie zdziwiło, bo wyczytałem, że te w Rolandach należą do najcięższych. Działanie pedału bardzo podobne jak w Casio, minus że można podpiąć do pianina tylko 1 pedał (w pozostałych można było podłączyć zestaw z 3). Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie Kawai, w jednym sklepie będą je próbowali sprowadzić i zadzwonią czy się udało, więc jeśli będę miał okazję przetestować, to dopiszę moje wrażenia. Jeśli miałbym teraz któreś z nich wybrać to byłoby to albo Casio albo Roland. Jeśli ktoś posiada tego Rolanda to chętnie przeczytam wrażenia z dłuższego używania W jednym sklepie sprzedawca bardzo zachwalał tego Rolanda, mówiąc, że jest lepszy niż Casio i w tym przedziale cenowym może konkurować tylko z Yamahą. Trochę podejrzane było, że jak go spytałem o Kawai to powiedział, że to marka, o której wszyscy już zapomnieli i odradza.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 247 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 228 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,495 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,358 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,278 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

W jednym sklepie sprzedawca bardzo zachwalał tego Rolanda, mówiąc, że jest lepszy niż Casio i w tym przedziale cenowym może konkurować tylko z Yamahą. Trochę podejrzane było, że jak go spytałem o Kawai to powiedział, że to marka, o której wszyscy już zapomnieli i odradza.