|
Pierwsze pianino cyfrowe do 3500zł
|
|
19.01.2016, 02:10,
|
||||
|
RE: Pierwsze pianino cyfrowe do 3500zł
Pozwolę sobie podbić temat.
Na początku podziękuję za wypowiedzi, wszystko przeczytałem ze zrozumieniem, zastosowałem, dotknąłem, zagrałem, posłuchałem - za wyjątkiem Kawaii es 100, które będę jechał w najbliższym czasie obejrzeć. Moja sytuacja: plumkam sobie czasem na starym keybordzie, czasem zagram na akordeonie, a że mamy ich kilka to za każdym razem biorę inny. Także mam przegląd różnych klawiatur, miękkie, twarde, rożne brzmienia, różna siła pompowania, różne rozstawy klawiszy (jeden włoski jest nawet jeszcze węższy od normalnego - czarne klawisze mają 3mm szerokości). Doszło do tego, że bardzo szybko przestawiam się między tymi instrumentami, a jako laik i samouk zaburza mi to teraz wybranie i ocenę dobrego pianina dla mnie... Różnice w klawiszach pianin wyczuwam i rozróżniam. Na każdym było ok, kilka nut, przyzwyczajenie i dalej jakoś szło. Zwracałem też uwagę na dźwięk, i tak Yamachę 115 i casio px 100 ustawiłem obok siebie. Różnicę słyszałem. Casio lepszy dźwięk ale za to dużo ciszej, dolne klawisze u Yamahy miały moc, natomiast Casio grało dużo słabiej, górne klawisze u Casio miały czysty i krystaliczny dźwięk, a Yamaha była przytłumiona. Co jest ważniejsze? Rolandem pobawiłem się osobno "na solo" i generalnie było OK, może dźwięk mógł by być lepszy. Na co zwrócić szczególną uwagę? Co do uczucia dotyku klawiszy - keyboard śliski plastik, akordeony generalnie śliskie, ten włoski. W yamasze p 45 odczucia dotyku najbliższe tego co znam, lecz komfortowo i dobrze się przy niej nie czułem. Rodzaj muzyki jaki będę grał - bardzo podobają mi się covery utworów z pogranicza, rocka, popu, także myślę że to będzie mój kierunek. Teraz np. na tapecie mam białą flagę (lecz klawiszy mi brakuje) podobnie zresztą jak w let her go, co też m.in zadecydowało o zakupie nowego sprzętu. Sprzęty jakie wytypowałem to wasze numerki 1, 2, 3 oraz Yamacha p 115. * - powiedziano mi że Casio px 100 jest to limitowana wersja, dokładnie to samo co px 150 za wyjątkiem innego koloru plus dodane pogłosy. Ponadto jaka jest trwałość i awaryjność takich sprzętów? W jednym ze sklepów muzycznych ( mający dobre opinie), powiedzieli mi że z Casio się wycofali ze względu na częstą awarię tego sprzętu. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 247 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 227 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,495 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,358 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,278 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości