|
Naprawdę... na końcu... i tak skończę z DAW?
|
|
06.04.2016, 15:19,
|
||||
|
Naprawdę... na końcu... i tak skończę z DAW?
Witam,
Postaram się w skrócie ![]() Mam Casio CDP-100, bo gram sobie sam od czasu do czasu lajtowo na pianinku, no i niedługo dzieciaki zaczną, więc podstawa to ciężka klawiatura i 88 klawiszy. Jestem mało wymagający, dotykałem w życiu może jeszcze max 2 pianina cyfrowe, więc klawiatura w tym Casio jest genialna, a brzmienia pianin najpiękniejsze, jakie sobie mogę wyobrazić. No i naszła mnie kolejna, znowu bardzo silna faza na delikatne pokomponowanie. Głównie elektronika w stylu Jarre'a czy Bilińskiego, ale również moje życiowe niespełnione marzenie, czyli klimaty drum'n'bass. W poprzednich najściach miałem styczność tylko z DAWami (Reason, FL) i po paru dniach siedzenia po nocach stawałem w miejscu, z braku czasu poddawałem się i miałem ochotę wyrzucić kompa przez okno. Wiek pewnie też zrobił swoje i już się tak nie łapie w lot tych programów jak kiedyś Pro Trackera. I teraz wpadłem na pomysł, że dlaczego DAW, a nie klawiszowe stacje robocze? Zwłaszcza, że po tysiąckroć łatwiejsze jest dla mnie operowanie klawiaturą muzyczną niż przestawiania klocuszków i pokrętełek. Proszę doradźcie i oceńcie - na takim Rolandzie FA 08 albo Korgu Krome 88, może jeszcze jakiejś Yamaszce w cenie do 6000 zł (max budżet jaki wycisnę) - jest opcja na 100% zamknięcie komponowanego utworu i niedotykanie kompa? Czy te 2 instrumenty będą miały na tyle otwarte możliwości brzmieniowe, że mi się nie znudzą po miesiącu, a obsługa sekwencera będzie na tyle prosta, że nie będę chciał wyrzucić tego klawisza za okno jak kiedyś DAWa? Czy jednak zawziąć się, zagryźć zęby i do tego mojego Kasjosa dokupić szybkiego lapka za 3000 i np. Reasona 8 za 900 zł, spędzić intensywne pół roku z instrukcją, z tutorialami i jednak cieszyć się z łatwiejszej obróbki i większych możliwości? Z góry dzięki za info!
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,268 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
| Jaki uniwersalny klawisz na scenę | Paradoxides | 10 | 3,831 |
19.08.2025, 09:34 Ostatni post: Paradoxides |