|
Naprawdę... na końcu... i tak skończę z DAW?
|
|
06.04.2016, 20:10,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2016, 20:12 przez Azzorek.)
|
||||
|
RE: Naprawdę... na końcu... i tak skończę z DAW?
W życiu żaden sekwencer w syntezatorze nie będzie taki ergonomiczny jak klawiatura, mycha i komp.
Co do oprogramowania na PC polecam darmowy DAW - Studio One w wersji Prime firmy Presonus (link). Jego ograniczeniem jest niemożność używania wtyczek VSTi (to obsługują płatne wersje), więc będziesz miał powód aby działać na prawdziwych syntezatorach . Brakować ci będzie tylko porządniejszego interfejsu audio najlepiej na USB 2.0, jakiegoś miksera analogowego (używka, BDB stan za 300PLN), kable MIDI no i oczywiście jakiś syntezator, z czasem syntezatory .Dlaczego Presonus? Dlatego, że obsługą jest bardzo, ale to bardzo podobny do najlepszego moim zdaniem w tej branży Logic Pro z komputerów Apple. Ja na przykład mam wersję BOX XL FL Studio 6 (kupiłem chyba w 2005 roku). Kompletnie nie zakumałem tego interfejsu i nie umiem go obsłużyć do dzisiaj. Z Presonusem wystarczyła godzina i wszystko było proste tak jak w Logic Pro. Jeśli mój Mak się kiedyś zepsuje i będę musiał migrować na PC, na pewno jako DAW wybiorę Presonusa. Jeśli jednak się uprzesz, to w mojej ocenie bardzo łatwy w obsłudze jest sekwencer w syntezatorach Kurzweil PC3 i PC3K. Nawet trochę popełniłem na nim utworów, jednak edycja (np. kwantyzacja, czy zmiana głośności) trochę zajmuje bo odnosi się do poszczególnych dźwięków, a nie czasu tak jak ma to miejsce w DAWach (opcja Automation). A Amigi i Protrackera i tak nic nie przebije klimatem i łatwością robienia perkusji . Jeśli Protracker ci leżał rozważ współczesnego Renoise. To chyba najbardziej rozbudowany tracker jaki znam .A Amigi do dzisiaj wykorzystuję jako... syntezatora z silnikiem FM (program FmSynth). Oczywiście 8bit, ale daje radę. Pozdrawiam, Azz
Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X, CS1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland Juno-X, SH-4D, JV-1010+SR_98||KORG R3, Wavestate, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Novation Bass Station II ||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro||PC+Cubase 12 Pro.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,281 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
| Jaki uniwersalny klawisz na scenę | Paradoxides | 10 | 3,834 |
19.08.2025, 09:34 Ostatni post: Paradoxides |
|
| Co wybrać na początek? | Karwos00 | 3 | 2,004 |
03.01.2025, 22:48 Ostatni post: Valtari |
|
| Jaki keyboard/syntezator na wesela + pytania o style. | kors | 0 | 2,272 |
07.08.2024, 18:47 Ostatni post: kors |
|
| Pianino cyfrowe na początek | iskierkowo3@gmail.com | 3 | 4,331 |
15.02.2024, 21:38 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

. Brakować ci będzie tylko porządniejszego interfejsu audio najlepiej na USB 2.0, jakiegoś miksera analogowego (używka, BDB stan za 300PLN), kable MIDI no i oczywiście jakiś syntezator, z czasem syntezatory