|
jak rozstać się z akustykiem
|
|
27.08.2016, 13:20,
|
||||
|
RE: jak rozstać się z akustykiem
Odwiedziłem ponownie dwa sklepy muzyczne m.in. w celu porównania pracy klawiatur pianin hybrydowych Kawai CS11 (ta sama klawiatura jest w CA67 i CA97) i Casio GP500.
Tak więc, jak na moje wyczucie, to klawiatura Kawaia (Grand Feel II) jest wyraźniej doważona i sprawia wrażenie cięższej od Casio, choć ciężka nie jest, jest w sam raz. Porównałem ją też przy okazji z poprzednią klawiaturą (Grand Feel I) w modelu CS7 i tzw jedynka jest lżejsza od dwójki ale też dobrze wyczuwalna. Klawiatura Casio jest jak dla mnie bardziej pianinowa niż fortepianowa. Owszem jest wymyk i podwójna repetycja jak w fortepianie ale w czuciu sprawia inne wrażenie, jak również sprawia wrażenie krótkiego klawisza, co jest dalekie od pracy klawiatury akustycznego mechanizmu. Ogólnie stwierdzam, że obie klawiatury są wyczuwalne i kontrolowane, choć trącą jednak pianinem cyfrowym i jego imitacją prawdziwego mechanizmu. Obowiązkowo dla porównania ograłem kilka pianin akustycznych i jeden mały gabinetowy fortepian więc śmiało mogę powiedzieć, że żadna z wcześniej wymienionych klawiatur (Kawai, Casio) nie może konkurować z prawdziwym mechanizmem, nawet pianinowym z pojedynczą repetycją. To jest zupełnie inny sposób gry i czucia klawiatury. Owszem dla zaawansowanych pianistów mechanizm pojedynczej repetycji pianina jest nie do przyjęcia ale dla początkujących pianistów, zwłaszcza dzieci, zaczynających naukę - jak najbardziej tak. Nie będę już wspominał o różnicy w estetyce brzmienia, wybrzmiewania i tym podobnych aspektów, bo jest to sprawa oczywista, na korzyść instrumentów akustycznych.
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jak dbać o pianino zimą? | Rychubil | 0 | 4,471 |
26.01.2019, 22:09 Ostatni post: Rychubil |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości