Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roland do nauki - za twardy?
22.09.2016, 12:43,
RE: Roland do nauki - za twardy?
(22.09.2016, 11:42)rychubil napisał(a): Przepraszam ale kto i gdzie napisał takie bzdury, że klawiatura FP30 (bo pewnie o ten model chodzi?) męczy rękę? Pierwsze słyszę!
Jeszcze pytanie - czemu nie akustyczne pianino?

Tak, FP-30. Pomyliło mi się z F-20. Nie chcę robić (anty)reklamy nikomu, więc zacytuję, a źródło można wygooglować:

"Mechanizm klawiatur pianin cyfrowych Roland jest twardy, bardziej męczący dla palców niż w pianinach tradycyjnych oraz w większości pianin cyfrowych innych producentów. W klawiaturach pianin Roland występuje efekt polegający na tym, że po uderzeniu klawisza, klawisz mocno odskakuje i wibruje. Aby wydobyć ładny, głębszy dźwięk, należy ten dźwięk jeszcze pogłębić. Pogłębienie brzmienia możliwe jest poprzez oparcie palca i całej ręki, by pokonać odskok i wibracje - może być to męczące dla palców. Taka technika wydała mi się nienaturalna, stąd przed zakupem pianina Roland polecam samodzielnie wypróbować dany model, by przekonać się, czy jest to instrument odpowiedni dla ręki grającego."

i jeszcze:

"Obejrzałam wiele nagrań na pianinach Roland i wydaje mi się, że mechanizm klawiatury Roland prowokuje do innej techniki gry. Używając techniki, do której byłam przyzwyczajona przez kilkanaście lat nauki gry na pianinie akustycznym, nie mogłam wydobyć na pianinach Roland ładnego, mocnego brzmienia bez nadmiernego zmęczenia ręki. Te moje odczucia potwierdziły nagrania, jakie znalazłam na youtube. Na tych nagraniach widać, że grający na pianinach Roland inaczej naciskają klawisze, gdy mają wydobyć brzmienie mocniejsze aniżeli piano (czyli brzmienie ciche). Chcąc wydobyć mocniejsze brzmienie, pianista musi wykonać dodatkowy zamach palca lub całej ręki. Zazwyczaj w pianinach akustycznych lub innych cyfrowych wystarcza mocniejsze postawienie ręki, dopiero fortissimo wymaga tak intensywnej pracy palców czy całej ręki."

Akustyczne niestety raczej odpada ze względu na niemożność podłączenia słuchawek, mało miejsca, koszt i konieczność strojenia.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Roland do nauki - za twardy? - przez pixie - 22.09.2016, 11:08
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez Rychubil - 22.09.2016, 11:42
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez pixie - 22.09.2016, 12:43
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez RafałSC - 22.09.2016, 16:30
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez pixie - 22.09.2016, 16:51
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez Rychubil - 22.09.2016, 16:53
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez pixie - 22.09.2016, 17:01
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez Rychubil - 22.09.2016, 14:25
RE: Roland do nauki - za twardy? - przez pixie - 22.09.2016, 15:22

Skocz do: