Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł
27.01.2017, 23:33, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2017, 23:35 przez monoaudio.)
RE: Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł
Witam wszystkich i przepraszam za chwilowy brak aktywności w wątku Smile

Udało się ograć PC3K8 i Kronosa 2. Zacznę może od Korga.

Jest to bardzo zaawansowany instrument z dużą ilością presetów, dużą możliwością szybkiej aranżacji. Do tego warto wspomnieć, że jeśli byłoby mi mało - w sklepie producenta jest jeszcze spory magazyn brzmień. Poza tym jest zdecydowanie nowocześniejszy niż Kurzweil zarówno pod względem technicznym (m.in. wyświetlacz) jak i brzmieniowym (barwy fabryczne brzmią nowocześniej).

Jeśli chodzi o wady z mojego punktu widzenia to przede wszystkim to, że barwy mimo wszystko są zimne i nie mają tego "czegoś". Byłbym bardziej skłonny do tego, żeby określić Kronosa komputerem z dedykowanym systemem i wgranymi VST niż samodzielnym instrumentem. Barwy Kurzweila są miękkie, ciepłe, często "zamulone" i przez to bardziej mi odpowiadają. To jest oczywiście subiektywna opinia i każdy zadecyduje sam czy dane brzmienie odpowiada mu bardziej czy mniej.

Niektórzy narzekają na czas wgrywania do pamięci Kurzweila... Szału nie ma, ale spójrzcie na czas rozruchu Kronosa Tongue Oprócz tego wadą jest to, że serwis Korga umywa ręce po gwarancji. Nawet z drobnostkami (nie wspominając o większych awariach) po gwarancji trzeba sobie radzić samemu.

Jak dla mnie wygrał Kurzweil w tym wypadku - brzmień tej firmy jeszcze nikomu nie udało się podrobić i nieprędko to nastąpi, o ile w ogóle.

Yahama - jak kto woli. Nie udało mi się ograć Montage'a, bo nikt nie miał go na stanie. Muszę jednak przyznać, że jestem nieco zrażony "nowymi" funkcjami, które oferuje producent, a z którymi inni producenci poradzili sobie już wiele lat temu. Jeżeli producent musi nakładać miliard ustawień DSP, żeby barwa jakkolwiek zabrzmiała i sam wpada w pułapkę rekonfiguracji silnika przy zmianie barwy co powoduje charakterystyczny "strzał" to jak dla mnie coś jest nie tak. Oczywiście - nikt nie produkuje instrumentów idealnych i słyszalne przejścia zdarzają się wszystkim, ale nie tak perfidnie jak w Yamahach i nie tak często. Szanuję Yamahę za analogi, ale instrumenty cyfrowe to w ich wykonaniu... niestety. To również jest moja subiektywna opinia Smile

Jeśli chodzi o PC3K8 - dopowiem tylko, że jeśli ktoś zamierza kupić ten klawisz obecnie to życzę powodzenia (naprawdę). W Polsce obecnie nie ma ani jednej nowej sztuki tego instrumentu. Są pojedyncze egzemplarze, ale powystawowe - nowego po prostu nie ma.

Jest tylko jeden dystrybutor i obecnie sam czekam w kolejce na import. Mój instrument dopłynie za... 4-5 miesięcy. Myślałem, że to żart, ale nie. Mniejsze wersje (K7, K6) są dostępne (wersja A8 również), o K8 zapomnijcie - trzeba się ustawić w kolejce, bo nikt ich na magazynach nie trzyma. Z tego co słyszałem to te modele mają już swoich klientów zanim dopłyną. Ewentualnie jeśli ktoś się wykruszy lub jakaś sieć zamówi kilka sztuk to będą, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że może się nie udać. Zagraniczne sklepy (które są spolszczone, ale siedziby mają np. w Czechach, Niemczech) być może mają pojedyncze sztuki i teoretycznie można spróbować go sprowadzić na własną rękę, ale takiego instrumentu nikt nie będzie Wam chciał w Polsce naprawić mimo autoryzowanego serwisu (brak polskiej gwarancji, zagraniczny dystrybutor).

Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi i... powodzenia dla tych, którzy jeszcze nie kupili swojego PC3K8, a zamierzają to zrobić Big Grin

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł - przez monoaudio - 27.01.2017, 23:33