|
(Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi.
|
|
23.03.2017, 13:36,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2017, 13:43 przez wasylu1.)
|
||||
|
(Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi.
Witam Serdecznie
![]() Jak w temacie już zaznaczyłem, jestem nowy w Motifie, raczej obracałem się w korgach, ale trafiła się okazja i sprawiłem sobie Yamaszkę, która okazała się caaałkiem dziarska. Szaleję teraz z instrukcją obsługi, którą też zdobyłem krwawicą, ale jakoś sobie radzę. Moje pytania są raczej natury niekoniecznie zawartej w instrukcji. Wersja, ktorą kupiłem, jest niestety bardzo okrojona, nie ma nawet ramu, ale to tak jak z PeCetem, powolutku i "bedzie pan zadowolony" W związku z czym poszukuję kilku rzeczy: 1) Ramu działajacego w Motif ES i najlepiej, zeby to był jakiś odpowiednik, bo jak zobaczyłem ceny polecanych RAMów przez Yamahę, to przeżegnałem się lewym kolanem stojąc na głowie, a z tego co wyczytałem np na Motifatorze, to kilka innych ramów ze starych pecetów pasuje. Chciałbym wiedzieć jakie niezbędne warunki musi spełniać taki RAM oprócz 168 pinów, 256MB na sztukę i parzystości doboru kości, gdzie można znaleźć coś takiego i czy może ktoś z Was ma taki ramik po przystępnej cenie? 2)Koniecznie w następnej kolejności potrzebuję też mLan, vocoder i może jakieś rozszerzenia dźwięków, najlepiej synthów, najlepiej z instrukcjami, ale znając siebie wciągnę co możliwe, żeby instrument był jak najlepiej wyposażony do rzeczy, które mnie interesują. Najważniejsza jest dla mnie gra na żywo (z zywym bandem, jak i solo) przy wykorzystywaniu vocodera, tradycyjnego syntezatora ze wszystkimi możliwymi bajerami oraz tworzenie muzyki w domowym studio. Do gry na żywo bardzo chciałbym przystosować instrument tworząc odpowiednie presety, z czym też sobie jakoś powoli radzę, ale interesuje mnie taki cwancyk: a) jako drugiego klawisza używam głównie Novation X-station 49, a szykuję się na coś innego (bo mam okazję wymienić go na "w miarę" dobre monitory studyjne), mam też w domu Rolanda GW8 i Korga N1 i zawsze któryś sobie biorę na wykony. Interesuje mnie opcja (o ile jest taka w ogóle możliwość) stosowania np.technologii MIDI do sterowania obydwoma instrumentami na raz, czyli np. ustawiam Preset w Motifie (lub urządzeniu sterującym), a inne instrumenty same dobierają (wcześniej zaprogramowane) presety, lub chociaż barwy w swoich systemach. Nie chcę grać tylko brzmieniami jednego instrumentu (bo to wiem, że to akurat można ustawić korzystając z klawiatury sterującej), a raczej wykorzystywać różnice brzmieniowe między instrumentami. 4) Zdaję sobie sprawę, ze może nawet nie jest to możliwe i będę skazany na przestawianie każdego instrumentu między numerami, ale zapytać można, a chociażby z szacunku do odbiorców i zespołu, chciałbym mocno ograniczyć grzebanie w klawiszu w tak ważnych (i niekoniecznie niezbędnych) chwilach. W związku z czym nasuwa mi się następne pytanie: Czy istnieje możliwość połączenia ze sobą instrumentów tak, żeby zmieniając ustawienia w jednym samoczynnie zmieniały się one w innym? (Niedawno jakoś niechcący udało mi się zmieniać Presety Motifa z poziomu X-Station, ale w jaki sposób to się odbyło to nie wiem, no i wolałbym jednak robić to z poziomu Motifa) Ewentualnie: czy istnieją jakieś sterowniki (np nożne - podobne do gitarowych-MIDI) które po zaprogramowaniu robiły by to? 6) Wazna też sprawa: Czy pendrive, lub karta SD (ja używam pena) może być większy niż 512MB? ... po wielu próbach musiałem 2GB pena "okroic" z pamięci do 512MB i sformatować na FAT16... 7) Czy Reason4 (pytam, bo mam) będzie dobrze działał z MotifemES, a może ktoś zna inny ciekawy, łatwy i w miarę tani, lub najlepiej darmowy program typu LMMS, który będzie sobie radził z Motifem? W swojej bardzo skromnej "wiedzy" na temat nagrywania i realizacji dźwięku jestem raczej starej daty analogowcem, czyli nagrywanie tradycyjne wielościeżkowe (kilkukrotne czasem - pamietam jeszcze taśmy wielośladowe) ale chciałbym wykorzystywać zalety obróbki cyfrowej jednak ![]() Będę baaardzo wdzięczny za , choć częściową, pomoc w tematach. ps. Z pewnością to nie ostatnie tematy o które pytam, proszę więc o cierpliwość i wyrozumiałość, a także wskazówki dotyczące samej formy i treści pytań. Dziękuję
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
(Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez wasylu1 - 23.03.2017, 13:36
RE: (Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez hammond - 29.03.2017, 06:23
RE: (Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez wasylu1 - 31.03.2017, 15:49
RE: (Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez wasylu1 - 04.04.2017, 13:47
RE: (Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez wasylu1 - 12.05.2017, 14:38
RE: (Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez hammond - 15.05.2017, 11:17
RE: (Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez wasylu1 - 31.07.2017, 17:05
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Motif es6 performance | Patryk13016 | 1 | 5,846 |
26.01.2017, 23:39 Ostatni post: hammond |
|
| Motif rack classic. Jak skopiować voice do multi | krzysztof78 | 0 | 3,901 |
14.05.2015, 11:50 Ostatni post: krzysztof78 |
|
| Jakość przetworników Motif classic vs ES | Tomek74 | 5 | 16,243 |
19.03.2015, 19:23 Ostatni post: Sumeraxe |
|