Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FATAR TP/40L - jak oceniacie tą klawiaturę?
05.04.2017, 01:31,
RE: FATAR TP/40L - jak oceniacie tą klawiaturę?
Jeśli chodzi o mnie, to wpierw przymierzałem się do PC3K8, bo chciałem mieć wszystko w jednym, czyli dynamiczne pianino z dobrą, ważoną, typowo pianistyczną klawiaturą i workstation ale szybko się przekonałem, że w moim przypadku, to połączenie było dla mnie nie możliwe, ponieważ w żadnym z workstation, nawet wówczas nowym Kronosie, nie znalazłem tak dynamicznego piana jak w instrumentach typu stage piano, czy pianinach cyfrowych a były to różne marki i modele. Również dla mnie klawiatura w PC3K8 była zdecydowanie za lekka, o czym niestety później przekonałem się sprzedając norda z nieco cięższym i jeszcze bardziej hałasującym Fatarem TP40M - nie przyzwyczaiłem się.

Finalnie (5 lat temu) zdecydowałem się na 2 instrumenty: stage piano i workstation i tak to wówczas kupiłem Nord piano 2 (sprzedany) i Kurzweila PC361, (jest do dzisiaj). Trafiłem wtedy dodatkowo na wyprzedaż modelu PC361, bo wszedł już na rynek nowszy PC3K6 więc tym bardziej gra była warta świeczki.
Nie to jednak było głównym powodem, że wybrałem Kurza. Zależało mi przede wszystkim na dobrych orkiestrówkach i głębokich padach, które do dzisiaj przyprawiają mnie o dreszczyk a kiedy usłyszałem w internecie jakiś koncert amerykańskich wokalistów soul, w którym pianista akompaniował im na Kurzweilu PC3X czy PC3K8 (nie pamiętam), używając brzmienia piana DX, to odfrunąłem. Potem jeszcze znalazłem taki kawałem na DXie Kurza w wykonaniu Mirana Juvana:
https://www.youtube.com/watch?v=IUmcDUkRiLg
Ograłem go dość szybko i już wiedziałem, że chcę mieć te brzmienia. Wracając jeszcze do piana DX w Kurzweil, to wg. mnie jego wyjątkowość polega na lekko falująco, detonującym wybrzmiewaniu, co jest wg mnie niepowtarzalne (słychać to nawet w tym nagraniu powyżej). Słyszałem też oryginalne DXy Yamahy, znakomite z resztą i różnorodne (dlatego chciałbym jeszcze kiedyś kupić Yamahę) ale nie miały tego właśnie lekko detonującego rozpłynięcia, które ma Kurz, co daje temu brzmieniu jakiś niezwykły, żywy charakter - czy zwróciliście może na to uwagę? ‎

Co do premiery wydania sprzętu, jakiegokolwiek z resztą, to tym też nie zawsze warto się sugerować, bo sam już kilka razy się przekonałem, że wiele wcześniej wydany sprzęt bywa dużo więcej wart od najnowszej premiery.

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: FATAR TP/40L - jak oceniacie tą klawiaturę? - przez Rychubil - 05.04.2017, 01:31