|
[Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
|
|
03.07.2017, 13:17,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.07.2017, 13:28 przez pawelsz.)
|
||||
|
RE: [Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
Juno DS nie ma do końca pełnowymiarowej klawiatury, podobnie jak FA-06, aczkolwiek brakuje im zdecydowanie mniej do pełnowymiarowej niż tym mini klawiszom z Yamaha Reface czy Roland JD-Xi. Aczkolwiek mógłby się okazać niezłym instrumentem na początek przygody z muzyką a jego cena np. w pewnym łódzkim sklepie internetowym jest od dłuższego czasu zachęcająca (czego nie powiedzieć o serii FA, która chwilę temu nie wiedzieć czemu sporo podrożała). Podejrzewam, że w przeciwieństwie do Rolanda taka Yamaha MX49 lub MX61 czy ten Korg Kross 61 będzie miał rzeczywiście pełnowymiarowe klawisze, ale nie jestem pewny.
A klawiatura sterująca też nie jest złym pomysłem. W takiej kwocie, chcąc mieć pełnowymiarową klawiaturę i zaczynając jeszcze przygodę z muzyką, gdybym jako początkujący wiedział o takich markach jak Studiologic, pewnie bym się poważnie zastanowił nad Numa Compact 2. To w zasadzie więcej niż klawiatura sterująca, takie mikro stage piano. Ma trochę barw w sobie a nawet własne nagłośnienie. Jeszcze ma aftertouch. Grałem kiedyś na pierwszej wersji w sklepie muzycznym i ta klawiatura TP9PIANO jest całkiem przyjemna, choć "dźwignia klawisza" jest trochę krótka i czuć to przy graniu przy samej obudowie (w Korgu może być z tym bardzo źle, przynajmniej w Krome 61 i 73 jest). Na pewno TP9PIANO z obydwu Num ( ) bardziej mi leżała niż TP8 z Kurzweila PC3LE6. Taką Numą zainteresowałbym się nawet dziś gdyby była mi potrzebna do jakichś drobnych występów odbywających się w wielu miejscach. Zaznaczam, że na dwójce nie grałem.Również polecałbym zacząć na klawiaturze pełnowymiarowej lub bardzo zbliżonej bo są drobne różnice między producentami. Roland ma np. chyba zwykle krótsze klawisze niż Yamaha i Korg, a w takich instrumentach jak FA czy (chyba jest ta sama) Juno DS czuć to wyraźnie. Nawet w Fantomie X6/X7 wydają mi się klawisze nieco krótsze od pełnowymiarowych.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 229 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701 | Arek-S | 0 | 615 |
27.12.2025, 15:11 Ostatni post: Arek-S |
|
| Yamaha CLP825 / 835 czy Korg E1 AIR? | Maciej Uk | 8 | 2,949 |
24.11.2025, 19:31 Ostatni post: Maciej Uk |
|
| Roland RP-107 czy Kawai KDP75 ??? | accordiola | 8 | 7,098 |
19.10.2025, 10:50 Ostatni post: Bieska |
|
| Jaki statyw do Casio | deduss | 2 | 1,292 |
13.10.2025, 21:17 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

) bardziej mi leżała niż TP8 z Kurzweila PC3LE6. Taką Numą zainteresowałbym się nawet dziś gdyby była mi potrzebna do jakichś drobnych występów odbywających się w wielu miejscach. Zaznaczam, że na dwójce nie grałem.