|
Roland FP-30 vs RP-401R RW
|
|
16.07.2017, 04:43,
|
||||
|
RE: Roland FP-30 vs RP-401R RW
(16.07.2017, 00:55)WarszawskiSloik napisał(a): Rychubil, gdzieś natrafiłem na Twoje rozmówki na temat klawiatur Rolanda FP-30 i w końcu przyznałeś, że ona w swojej pracy, w wydobywaniu dźwięków mocno odbiega od pianin akustycznych, inna praca ręki itp. No nie jest ona niestety zbyt naturalna, zwłaszcza kiedy porównamy ją do klawiatury fortepianu akustycznego, prawidłowo oczywiście przygotowanej przez stroiciela pianin i dość mocno odbiega w swoim zachowaniu do akustycznego pierwowzoru. Problem polega na tym, że grając prawidłowo, czyli wsuwając palce głęboko w klawisze, klawiatura FP30 nie pracuje tak samo łatwo jak w środkowej jej długości, nie mówiąc już o początkowej. Czegoś takiego nie powinno być. W wyższej klasy klawiaturach, np. Kawaia jest o wiele lepiej, bo klawisze są nie tylko o wiele dłuższe ale i punkt wahania klawisza jest o wiele dalej niż w Rolandzie. W klawiaturze Kawaia Grand Feel, punkt wahania klawisza jest na tej samej długości co w akustyku. Śmiem jednak twierdzić, że nawet uwielbiane przeze mnie klawiatury Kawaia jak właśnie Grand Feel a przez większości uważane za najlepiej zimitowane, również odbiegają w swojej pracy, zwłaszcza w prędkości od akustycznych ale dopiero dochodzę do tego kiedy wiele częściej gram na akustycznym fortepianie. Pytanie teraz, na ile ważne jest dla Ciebie ta identyczność pracy klawiatury i na ile jest Ci ona potrzebna, bo jeśli twoje muzykowanie ograniczy się do jednej klawiatury a odpowiada Ci jej praca, to te wszystkie porównania na nic. Jeśli jednak tak, to musiałbyś zainwestować w wyższą półkę klawiatury ale ostatecznie możesz też poczuć się nieco rozczarowany i to w dodatku za większe pieniądze. Dobrym kompromisem jest klawiatura Kawaia VPC1, która pracuje dość równo w całej swojej głębokości a jest szybsza od Grand Feel ale to o wiele większy budżet. Najtańszym wyjściem jest zmiana na innego producenta. Może Kawai ES110 byłby lepszy w tej kwestii? Nie pamiętam, będę musiał się przyjrzeć temu instrumentów niego bliżej. (16.07.2017, 00:55)WarszawskiSloik napisał(a): Tak, jest to ustawienie w FP30 w bodajże w pięciu stopniach. Ja ustawiłem sobie o jeden stopień lżej od średniego ustawienia ale to nie oznacza wyeliminowania wcześniej omawianego problemu.
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701 | Arek-S | 0 | 609 |
27.12.2025, 15:11 Ostatni post: Arek-S |
|
| Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc??? | TomekD | 23 | 12,770 |
05.11.2025, 09:45 Ostatni post: hammond |