Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kawai MP7 vs Roland RD 800 vs Roland FP 90 vs Studiologic Numa Concert
03.10.2017, 11:30,
RE: Kawai MP7 vs Roland RD 800 vs Roland FP 90 vs Studiologic Numa Concert
(03.10.2017, 10:42)rbbox napisał(a): Jeśli chodzi o mechaniczne działanie MP11 to większych problemów nie było. Jednak zaraz po zakupie rzuciły się w oczy pewne niedociągnięcia, które są niemożliwe do dostrzeżenia przy pierwszym oglądzie. Np. spasowanie elementów obudowy - drewnianych boczków z lewej i prawej strony patrząc jakby z perspektywy taboretu. Z lewej spasowane idealnie, bez szperek, za to z prawej szparka/jopka 2mm :p Albo na odległości między klawiszami... podbudowa klawiatury w tym instrumencie jest montowana z plastikowych modułów oktawowych. No i właśnie na łączeniu tych modułów, czyli między klawiszami C i D powstawały szpary większe niż między innymi klawiszami. Raziło to w oczy, ale na szczęście nie przeszkadzało w graniu.
Instrument dostałem fabrycznie zapakowany z folią na klawiaturze. Trzeba tu zaznaczyć, że nie jestem zawodowym pianistą, nie ćwiczę 8h dziennie... Grałem na MP11 średnio ok. 1,5h dziennie, czasem więcej, a bywały dni, że w ogóle. Po ok. 1,5 roku zaczął drażnić mnie widok powycieranych klawiszy w miejscu styku z opuszkami i paznokciami.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...ater&ifg=1
Pomyślałem, że jeśli po takim czasie następuje taka degradacja politury, to co będzie za 3-4 lata? Zgłosiłem reklamację przed upływem gwarancji... dystrybutor wydziwiał i cudował, badał, sprawdzał mikroskopowo, kazał wymontować kilka klawiszy żeby wysłać je do ekspertyzy do Japonii. Ostatecznie stwierdzono, że jestem jedynym przypadkiem na skalę światową i rozpoczęto procedurę naprawy, która trwała tak długo, że zażądałem zwrotu kasy, bo przecież nie kupiłem instrumentu za prawie 10 tysi, żeby sobie stał pół roku w serwisie :/ Przyznam, że byłem w szoku, bo instrument używany był tylko w domu, stacjonarnie, bez przenoszenia i bez zmiany warunków klimatycznych, wilgotności itd. Miałem kiedyś pierwszy wypust RD700 i mimo bardzo intensywnego używania na różnych scenach, próbach, w plenerze nic się nie działo. Klawiatura się "wybłyszczyła" od używania, ale nie powstawały w niej jakieś wytarcia czy wżery.
Po czasie okazało się, że problem nie dotyczy tylko mnie. Znalazłem info na FB, że jakiś koleś chyba z USA ma podobny problem
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...ater&ifg=1

RD2000 nie było jeszcze macane. Podobnie jak CP4 i Nord.

Kilka tygodni temu napalałem się jeszcze na Yamahę DGP-5
[Obrazek: piano.jpg]
Mechanika fortepianowa... tylko polifonia mała, no i to mebel, do tego sprowadzony z Japonii.
Muszę wybrać coś przenośnego, bo nie mam miejsca na meble, ale przyznam, że to cudo też kusi Wink

Dziękuję. Chyba chciałem coś dobrego przeczytać o Nordzie Piano 3 :p
Co do barw, muszę wsiąść w to pendolino i przejechać się do Wa-wy. Innego wyjścia nie ma.

A co powiecie Panowie o CP4? Warto w ogóle myśleć o tym instrumencie? Piano samplowane, klawisze drewniane... Piszą, że to najlepsze stage piano Yamahy wszechczasów Wink Tylko technologicznie trochę czerstwe... brak rezonansów. Ale i tak brzmi fajnie
https://www.youtube.com/watch?v=T3eO4jRt2rY

Tak, jak wcześniej pisałem - Kawai jest cudowny, jak jest nowy, ale jak pomacałem używki dwuletnie, to po prostu byłem w szoku. Jakość tych materiałów i szybkość ich zużywania się są karygodne.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kawai MP7 vs Roland RD 800 vs Roland FP 90 vs Studiologic Numa Concert - przez adasiekmuzyk - 03.10.2017, 11:30