|
Pianino cyfrowe zabudowane do 3500-4000 zł
|
|
11.01.2016, 14:11,
|
||||
|
Pianino cyfrowe zabudowane do 3500-4000 zł
Witam serdecznie,
Posiadam pianino akustyczne jednak nietsty można powiedzieć, że aktualnie mieszkam w dwóch różnych miejscach Klasyczne zostaje w domku jednorodzinnym natomiast ja poszukuję zabudowanego pianina cyfrowego do mieszkania w bloku. Biorąc pod uwagę stosunkowo częstą grę na pianinie klasycznym zależy mi na jak najlepszym odwzorowaniu mechanizmu młoteczkowego (choć i tak różnica będzie kolosalna). Zdaję sobie sprawę, że za 4000zł nie mam co oczekiwać cudów ale jednak zapewne są różnice w tej kwestii w różnych modelach z tej półki cenowej. Gram głównie klasykę ale czasem eksperymentuję z czymś "nowszym" (powiedzmy stosunek klasyki do reszty 75 / 25).Oglądałem w sklepie Kawai KDP 90 oraz Yamahę YDP-162. Zgodnie z przewidywaniem klawiatury mnie nie powaliły na kolana (lata akustyka zrobiły swoje) ale spośród tych dwóch wybrałbym chyba Kawai. Tak czy inaczej w mojej sytuacji jestem zdecydowany na zakup pianina cyfrowego a więcej niż 4000 nie jestem w stanie przeznaczyć. Chciałem jeszcze sprawdzić Kurzweila MP 10F SR ale niestety nie mieli w sklepie tego modelu. Czy spośród 3-ech w/w pianin można obiektywnie wybrać "najlepsze" biorąc pod uwagę moją sytuację? Chyba, że jest jeszcze jakiś inny poważny kandydat na którego nie natrafiłem ![]() Patrząc na specyfikacje techniczne naszły mnie takie refleksje 1) Yamaha i Kawai ma podobno tylko 3 stopnie czułości klawiatury tymczasem Kurzweil rzekomo aż(?) 10 - nie wiem czy dobrze to rozumiem - czy to oznacza, że Yamaha i Kawai ma tylko 3 stopnie "mocy" danego dźwięku w zależności od siły nacisku? 2) Kurzweil dysponuje polifonią jedynie 64 głosów a jego konkurenci 128/192. Czy taka okrojona polifonia może mi realnie przeszkadzać? Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam. |
|||
|
11.01.2016, 15:13,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2016, 15:37 przez Rychubil.)
|
||||
|
RE: Pianino cyfrowe zabudowane do 3500-4000 zł
(11.01.2016, 14:11)michal_mw napisał(a): 1) Yamaha i Kawai ma podobno tylko 3 stopnie czułości klawiatury tymczasem Kurzweil rzekomo aż(?) 10 - nie wiem czy dobrze to rozumiem - czy to oznacza, że Yamaha i Kawai ma tylko 3 stopnie "mocy" danego dźwięku w zależności od siły nacisku? ad 1. Tu chodzi o tzw krzywe czułości dynamicznej klawiatury, np. lekka, średnia i twarda klawiatura. W przypadku lekkiej nie musisz "walić" w klawiaturę, żeby uzyskać dużą dynamikę a w twardej, dynamika nie będzie się wiele zmieniać, jeśli oczywiście Ci na tym zależy. Do klasyki jednak najbardziej użyteczna będzie lekka krzywa (duża rozpiętość dynamiki). 10 stopni daje większą swobodę w dopasowaniu właściwej elastyczności dynamicznej na klawiaturze ...ale ad 2. Polifonia 64 głosy, zwłaszcza w klasyce i na pedale sustain, może nastręczyć problemów z ucinaniem wcześniej wybrzmiewających już dźwięków. Miałem norda (polifonia 56głosy) i wiem coś o tym. Nie zawsze i w każdym przypadku tak miałem ale mnie się zdarzało, bo lubię grać gęsto więc to zależy co i jak grasz. Do Bacha nie trzeba dużej polifonii ale w bardziej romantycznych (Chopin) albo impresjonistycznych (Debussy) wypadkach, to tak. Wybierz to, które możesz ograć, nie kupuj w ciemno. Wybierz też to, którego brzmienie fortepianu najbardziej wpada Tobie w ucho. Zobacz jeszcze jakiegoś Rolanda, choć jak na mój akurat gust, to Kawai jest najlepszy do klasyki. Klawiaturę ostatecznie można ograć i się jej nauczyć, choć akurat u mnie z tym było gorzej
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 241 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 224 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,485 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,341 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,256 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Klasyczne zostaje w domku jednorodzinnym natomiast ja poszukuję zabudowanego pianina cyfrowego do mieszkania w bloku. Biorąc pod uwagę stosunkowo częstą grę na pianinie klasycznym zależy mi na jak najlepszym odwzorowaniu mechanizmu młoteczkowego (choć i tak różnica będzie kolosalna). Zdaję sobie sprawę, że za 4000zł nie mam co oczekiwać cudów ale jednak zapewne są różnice w tej kwestii w różnych modelach z tej półki cenowej. Gram głównie klasykę ale czasem eksperymentuję z czymś "nowszym" (powiedzmy stosunek klasyki do reszty 75 / 25).