Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurzweil vs ... ?
02.10.2016, 15:40,
Kurzweil vs ... ?
Witam.
Chcę kupić profesjonalne stage piano.
Gram w zespole z naprawdę dobrymi, świadomymi muzykami. Mieliśmy kilka swoich utworów ale z racji materialnych staliśmy się zespołem weselnym. Na tego typu imprezach króluje wszelako pojęta muzyka taneczna.
Od dłuższego czasu szukam dobrego stage piana cenowo do 7 tys. Przede wszystkim zależy mi na 88 klawiszach, dobrej klawiaturze i naturalnych brzmieniach.
Testowałem Kurzweila PC3x. Instrument niesamowity pod względem brzmienia. Zaskoczył mnie pod każdym względem i jednocześnie przeraził trudną obsługą ale, jak to mówił właściciel, jest on trudny tylko na pierwszy rzut oka Smile Z tym, że cena 6,5 tysiąca za 7 letni instrument to chyba trochę zbyt bogato...
W tej chwili w moich oczach przoduje Kurzweil Artis. Nie miałem jeszcze go pod palcami ale z wszelakich testów zestawienie jakość-cena wydaje się ok.
Problem w tym, że ja w ogóle nie jestem zorientowany pod względem innych opcji. Czy Roland ma coś dobrego w tej cenie ? Warto inwestować w Artisa ? Może polecacie coś innego ?
Widzę, że jest tu sporo profesjonalistów od sprzętów elektronicznych więc proszę o radę.
Z góry dziękuję Smile
Pozdrawiam ! Smile

Odpowiedz
02.10.2016, 15:54,
RE: Kurzweil vs ... ?
Napisz w jakim składzie gracie. Żeby określić jakich brzmień w instrumencie nie potrzebujesz !
Jeśli Twój budżet da radę to zamiast Artisa sięgnij po Forte SE. Będzie trochę drożej ale barwa fortepianu lepsza a poza tym cały czas na stronie Kurzweila dorzucają nowe brzmienia
http://kurzweil.com/news/63/
Ja też zastanawiałem się nad Artisem ale wygrał Forte SE Smile
Dodatkowo w przedostatnim uaktualnieniu systemu dorzucili sekwencer 16 śladowy, więc ze stage piano zrobił się workstation Smile
Tutaj masz test
http://www.muzykuj.com/testy/instrumenty...t,609.html

Pozdrawiam

Odpowiedz
02.10.2016, 21:21, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.10.2016, 21:23 przez Muzyk-Kamil.)
Forte hmm... no nie myślałem o nim. Zastanawia mnie ta klawiatura, rzeczywiście jest dość głośna? Reszta jak najbardziej na +.
Dzieki, pozdrawiam

A skład zespołu to:
-perkusja akustyczna
-bas
-gitara rytmiczno-solowa
-klawisz
-wokalistka

Odpowiedz
03.10.2016, 15:34, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.10.2016, 15:37 przez Valtari.)
Nic mi nie wiadomo o tym aby ta klawiatura była głośna ! A wiem co mówię bo mam ten instrument. Tylko nie Forte, bo ten kosztuj znacznie ponad 10 tys, mam Forte SE. Przemyśl, posłuchaj, spróbuj gdzieś ograć go w sklepie a jak jesteś ze śląska to wpadaj do mnie, to będziesz mógł go sobie przetestować.

Nie wiem czy to istotne dla Ciebie, ale Forte SE jest krótszy od Artisa, a to dzięki umiejscowieniu pokręteł modulacji nad klawiaturą a nie jak w Artisie z boku klawiatury

Odpowiedz
04.10.2016, 07:32,
Mój kolega w podobnych pieniądzach chce sprzedać PC3K8 bo przesiada się na Kronosa. Możliwość ładowania próbek to potężna zaleta. Możesz jeszcze sprawdzić Yamahę MOXF8. PX5S, lekki, mobilny i posiada możliwość tworzenia brzmień opartych o 6 warstw.

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150  vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Odpowiedz