problem z Cubase
|
28.12.2018, 11:44,
|
||||
|
problem z Cubase
Witam
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem modx6 ,niestety z niewielkim doświadczeniem w obsłudze tego typu urządzeń . Sam instrument jest naprawdę niezły,<nawet dla dwupalczastych> ,niestety nie daje sobie rady z połączeniem go z Cubase. Mam dograne upgred,y do cub. i do yamaha ale wciąż jest problem z komunikacją /brak dźwięku lub dźwięk tylko fortepianu. wygląda to na brak lub zły wybór sterownika , ewentualnie konfiguracji. Co ciekawe mam również ableton lite ,i tam co prawda w formie sampli ale program odnalazł sprzęt. Proszę o podpowiedz jak to cholerstwo uruchomić. Pozdrawiam |
|||
28.12.2018, 15:59,
|
||||
|
RE: problem z Cubase
W Cubase wchodzisz w menu Studio i dalej wybierasz w nim Studio Setup. W oknie które wyskoczy po lewej stronie wybierasz VST Audio System i następnie po prawo u góry w pozycji ASIO driver wybierasz sterownik Yamaha Steinberg ASIO USB. Powinno pomóc.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 11 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 8 + Pigments 3.5, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon i inne... |
|||
31.12.2018, 15:18,
|
||||
|
Dzięki
VST mam tak ustawione ,wejścia wyjścia również ,pokazuje połączenie w obie strony i wyświetla nazwę dźwięku a dźwięku niet. Tak jak pisałem wcześniej w ableton działa co prawda zapis jest w postaci sampla ale jest. Wgrywałem upgred dla cubase może to jest problem. |
|||
02.01.2019, 23:53,
|
||||
|
W cubase w menu File wybierz Import i dalej Audio File i wgraj dowolne np mp3. Jak załaduje sie to włącz Play i jeśli będziesz słyszał to mp3 w słuchawkach podłączonych do Modx to znaczy że sterownik audio masz dobrze skonfigurowany a twój problem to najprawdopodobniej konfiguracja MIDI. Daj znać jak poszło i jak z audio będzie ok to przejdziemy do Midi.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 11 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 8 + Pigments 3.5, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon i inne... |
|||
05.01.2019, 16:12,
|
||||
|
Witaj
Wielkie dzięki za pomoc Wgrałem scieżke i słychać to w modx -słuchawki Nadal nic na wyjściu z komputera. |
|||
05.01.2019, 23:33,
|
||||
|
I tak dokładnie ma być. Yamaha pełni funkcję karty dźwiękowej dla twojego komputera. Czy taka sytuacja ci nie odpowiada?
Jeśli masz w komputerze jakąś profesjonalną studyjną kartę dźwiękową (o lepszych parametrach niż Yamaha) to można zmienić konfigurację ale to musi być na prawdę dobra i szybka karta dźwiękowa. Masz jakieś nagłośnienie podłączone do komputera itp. Jak byś bardziej szczegółowo opisał soją konfigurację sprzętową i oczekiwania/efekt jaki chcesz uzyskać to było by łatwiej pomóc.
|||
06.01.2019, 20:53,
|
||||
|
Odpowiada wręcz idealnie
Kłopot był w tym że ja *stary osioł* nie pomyślałem że w modx jest interface i sygnał będzie wychodził nie z komputera a z instrumentu więc działa teraz idealnie. Zostało tylko kilka lat nauki obsługi Cubase i będzie ok. Jeśli chodzi o sprzęt to kompletna *amatorka* Komputer z i5 ,bez zewnętrznej karty stąd też decyzja o kupnie tego rodzaju urządzenia plus stara integra onkyo z czwórką całkiem dobrze brzmiących kolumienek. Wiem że powinno wyglądać to nieco inaczej ale nadszarpnąłem budżet zakupem modx na tyle mocno ,że monitory muszą poczekać. Preferencje muzyczno- dzwiękowe Klaus Schulze i koledzy oraz tamta niesłusznie miniona muzycznie epoka. A tak zupełnie poważnie Wczesniej korzystałem z keylab Arturii 1 do 3 z innym komputerem i chciałem zapytać czy da się dodatkowo wpuścić sygnał z tych urządzeń do Yamahy Dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi Pozdrawiam |
|||
06.01.2019, 22:30,
|
||||
|
(06.01.2019, 20:53)jarema napisał(a): Preferencje muzyczno- dzwiękowe Klaus Schulze i koledzy oraz tamta niesłusznie miniona muzycznie epoka. Piękna epoka i piękne myśli muzyczne. Znajdziesz tu kilku wyznawców tej epoki ![]()
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
15.02.2019, 23:19,
|
||||
|
Mam nadzieje że jeszcze nas kilkoro zostało
Dzięki |
|||
12.09.2019, 16:47,
|
||||
|
Witam Serdecznie
Proszę o pomoc przy Cubase. Uzywam MODX w połączeniu z Cuase 9,5 AI ,od pewnego czasu jest problem z plikami Wave. Cubase wykonuje export ,jest zawartość pliku ale bez dźwięku. Wgrywałem upgrade od Steinberg , przeinstalowałem ponownie Cubase ,ale nic to nie dało. Proszę o podpowiedz co ewentualnie z tym zrobić Pozdrawiam Jarema |
|||
13.09.2019, 19:11,
|
||||
|
Dzięki za odzew
Dzieje się tak od początku ,teraz dopiero sprawdziłem że poprzednie projekty były robione na Ableton. Yamaha jest połączona bezpośrednio z komputerem przez USB ,nie mam zewnętrznego interfesju. Sygnał na zewnątrz idzie z Yamahy do wzmacniacza w komputerze ustawione wyjście liniowe MODX. Materiał jest nagrany ,odtwarza się w cubase ,lokatory są zaznaczone. Cuase exportuje to do Wave ,powstaje plik który ma zawartość np. 60MB. Media player odtwarza to podając realny czas trwania utworu, ale nie ma dźwięku. |
|||
05.06.2020, 19:51,
|
||||
|
Niedawno zaktualizowalem cubase z wersji 9.5 do 10.5. Po uruchomieniu 10.5 mam nieostre czcionki, nie da sie pracowac. W wersji 9.5 takich problemow nie bylo. Spotkaliscie sie z czyms takim?
|
|||
05.06.2020, 20:02,
|
||||
|
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|