Podłączenie Sp6 Kurzweil do domowego Audio.
|
23.01.2021, 10:06,
|
||||
|
RE: Podłączenie Sp6 Kurzweil do domowego Audio.
(22.01.2021, 21:39)luk napisał(a): ..... nie ma jak to dobre forum w starym stylu. Zdecydowanie się z Tobą zgadzam ![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
23.01.2021, 10:37,
|
||||
|
Ulżyło mi że z Kurzweilem wszystko w porządku i nie trzeba oddawać do serwisu. Wrzucaj materiał i chwal się coś tam skomponował
![]() |
|||
31.01.2021, 18:16,
|
||||
|
Cześć, po czasie, przesyłam małe demko: https://www.youtube.com/watch?v=lXqqQv_1Dxo
Nagrywałem redsami podłączonymi do Scarlett 2i2 w Reaperze. Czy tak nagrany dźwięk Waszym zdaniem wymaga jeszcze jakiejś dodatkowej obróbki? Chętnie wysłucham uwag ![]() |
|||
31.01.2021, 21:56,
|
||||
|
Brzmi tak jakbyś nagrywał mikrofonem, w paśmie przenoszenia słychać głównie średnicę co daje "jazgoczący" i dudniący efekt, inaczej mówiąc brakuje dynamiki. Nie korzystam z interfejsów i nie nagrywam w programach na kompie więc nie mam pojęcia co można zmienić i inaczej ustawić.
Ja nagrywałem na pożyczonego Zooma H4n podłączonego do miksera, który puszczał na rejestrator sygnał z dwóch instrumentów. Przy odpowiednim ustawieniu tego Zooma brzmiało świetnie, dynamicznie, niemal bezstratnie. |
|||
31.01.2021, 22:37,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2021, 22:55 przez luk.)
|
||||
|
Hmm, no ciekawe co tutaj jeszcze przeszkadza...
W moim odczuciu dźwięk nie jest tak szeroki i ma trochę za dużo basu. Spróbuje popatrzeć na ustawienia. A jak brzmi Tobie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=87jKAh2_ZOs&t=112s%20? Próba jest pod koniec nagrania. |
|||
31.01.2021, 23:11,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2021, 23:14 przez Valtari.)
|
||||
|
Dużo lepsza jakość, ale nie wiadomo też jaki instrument jest nagrywany, barwa przecież zupełnie inna.
U Ciebie słychać jakby to co nagrałeś w Reaperze puścił przez kolumny a następnie nagrał mikrofonem. Posłuchaj jak brzmi SP6 nagrany z wyjść line out na Zooma a następnie porównaj ze swoim nagraniem https://www.youtube.com/watch?v=n_mNXdfxYhU |
|||
31.01.2021, 23:23,
|
||||
|
Niebo a ziemia, słychać różnicę.
Pytanie w czym problem... myślałem, że już temat mam z głowy ![]() |
|||
31.01.2021, 23:34,
|
||||
|
Nie znam się na sofcie, masz w Reaperze do wyboru w jakiej jakości nagrywasz ?
Może z tego filmu wyciągniesz coś potrzebnego https://www.youtube.com/watch?v=JB34VSFp0kw |
|||
31.01.2021, 23:43,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2021, 23:45 przez luk.)
|
||||
|
Ok, zobaczę. Przy eksporcie mogę ustawić kilka rzeczy, miałem takie ustawienia.
![]() |
|||
31.01.2021, 23:53,
|
||||
|
To już temat dla kogoś obeznanego Reaperze i nagrywaniu przez interfejs z wykorzystaniem softu. Ja nie mam doświadczenia.
|
|||
01.02.2021, 00:03,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.02.2021, 00:26 przez luk.)
|
||||
|
Ok, problem raczej nie leży po stronie wtyków i kabli?
Możesz jeszcze rzucić uchem na to? https://vocaroo.com/14QRWLGagYAg i https://vocaroo.com/1dycHavrGcEO - samo audio Export przy domyślnych ustawieniach. |
|||
01.02.2021, 00:41,
|
||||
|
Jest lepiej niż na filmie z YT. Kłuje w uszy jazgot słyszany przy nakładających się na siebie nutach, przy szybszych przebiegach, (w pierwszym pliku 14,15,16 sekunda potem 22, 23 sek) Grasz to z wciśniętym pedałem i nuty się nakładają tworząc nieprzyjemny efekt. Spróbuj to grać bez wciśniętego pedału albo może spróbować skorygować pasmo jeśli Reaper umożliwia edycję w postaci miksera.
|
|||
01.02.2021, 01:01,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.02.2021, 01:27 przez luk.)
|
||||
|
Tak, z pedałem przesadziłem - czas już spać
![]() Okazało się, że miałem wciśnięty przycisk INST w interfejsie (audio na filmie) - nie powinien być wciśnięty przy podłączeniu pianina - chyba to generowało problem, powinien być wyłączony dla sygnału liniowego. Chyba mamy problem rozwiązany czy można się jeszcze przyczepić do jakości? Podsumowując: z pianina do interfejsu idą dwa kable mono Reds GC1130BX (to jest ok?), volume w pianinie ustawiony na 70%, w interfejsie gain na 30% w Reaperze jeden track stereo. Cytat:albo może spróbować skorygować pasmo jeśli Reaper umożliwia edycję w postaci miksera Reapera używałem tylko do nagrywania, będę uważał na pedał bo korekcja pasma nic mi nie mówi ![]() @Valtari jak już coś nagrywasz to tylko korzystasz z Zooma? |
|||
01.02.2021, 01:29,
|
||||
|
Ja myślę że to może nie być tylko wina wciśniętego pedału i że jest on głównym problemem (bo przecież kto go nam zabroni używać nawet w niewłaściwych lub niepotrzebnych miejscach
![]() Korekcja pasma to najprościej ujmując skorzystanie z equalizera i za jego pomocą podbicie lub osłabienie głośności wybranej/nych częstotliwości. ![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
01.02.2021, 01:38,
|
||||
|
Zapalała się jak miałem za mocno gain skręcony. Podczas nagrywania interfejs i reapera mam za plecami, sprawdzę to, ale chyba główny impakt tutaj wciśnięty INST robił (mam taką nadzieje przynajmniej bo różnica w dźwięku jest).
|
|||
01.02.2021, 18:46,
|
||||
|
(01.02.2021, 01:01)luk napisał(a): @Valtari jak już coś nagrywasz to tylko korzystasz z Zooma? Zawsze kupowałem instrumenty typu workstation, ewentualnie dokupując syntezator i korzystałem z wewnętrznego sekwencera stacji robocze. Zooma miałem tylko pożyczonego i postanowiłem sprawdzić jaka jest jakość nagrań. Nagrywałem Yamahę MODX i Waldorfa Blofelda. To najprostszy sposób rejestracji, można dogrywać kolejne ścieżki, ale jak się pomylisz, to nagrywasz na nowo bo edycji nie ma ![]() Nigdy nie podłączałem instrumentów do komputera, nie używałem DAW. |
|||
01.02.2021, 23:37,
|
||||
|
Rejestrator to też ciekawa zabawka
![]() ![]() ![]() |
|||
08.02.2021, 10:56,
|
||||
|
Zrobiłem jeszcze jedną nagrywkę, chyba tym razem wszystko dobrze ustawiłem https://www.youtube.com/watch?v=e9UtJ2ywIlM
|
|||
08.02.2021, 23:33,
|
||||
|
Między tym nagraniem a tym pierwszym jest przepaść
![]() Teraz jest prawie idealnie, mnie osobiście trochę kłują zbyt ostre wysokie dźwięki, ale może to wynikać z mojego gustu odnośnie brzmienia bardziej klubowego, filmowego, niż wyraziście jasnego. Myślę że można tak zostawić, zgaduję że i Ciebie efekt Twojej pracy zadowala. Porównując do pierwszego filmu, to jakby porównać Hi-Res Audio do MP3 ![]() Jak nagrasz coś jeszcze to wrzuć do działu "nasza muzyka" |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|