Waldorf Iridium czyli Quantum w module
|
26.10.2021, 15:13,
|
||||
|
RE: Waldorf Iridium czyli Quantum w module
Witam
o problemach o których tu piszecie słyszy/czyta się częściej w sieci - jednak z tego co zauważyłem, dotyczy to wyłącznie Iridium. Posiadam Waldorfa Quantum - wiadomo, jest to sprzęt z górnej półki i przy tej cenie nie powinno tu absolutnie dochodzić do wogóle jakichkolwiek problemów typu "niestarannie poskładane". Do tej pory w moim Quantum nie zauważyłem żadnej mechanicznej wady, wszystko działa, nic się nie zawiesza (firmware 2.0). Dodam jednak : Oczywiśscie, fajnie jest posiadać takie "muzyczne monstrum" (możliwości audio naprawdę niesamowite), jednak z dzisiejszego punktu widzenia mógł bym ten instrument, a szczególnie jego cenę określić jako "istną przesadę". Jest to w sumie droga zabawka dla purystów - fakt, kupiłem, jednak się do tych nie zaliczam. Moim zdaniem, instrumenty te nadają się wspaniale do tworzenia nowych dzwięków - bez wątpliwości. Jeżeli jednak muzyk szuka po prostu dobrego syntezatora którego funkcje bardziej oparte są na "workflow", a więc tworzenia utworów a nie "bawienia się godzinami pojedyńczymi dzwiękami" (których - ze względu na ich późniejszą "dziwaczność" i tak nie da się użyć w większości zwyczajnej muzyki ), wtedy polecam zakupu zwykłego syntezatora typu Fantom, Montage, Arturia itp. Według mnie: Iridium/Quantum - drogie zabawki na chwilę. Adi |
|||
20.07.2022, 10:20,
|
||||
|
Nie jestem pewien czy już był link do tej polskiej recenzji Iridium:
https://www.youtube.com/watch?v=zUUskjXr__w |
|||
20.07.2022, 20:51,
|
||||
|
No i znów się rozmarzyłem
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
06.08.2024, 19:43,
|
||||
|
Trochę mi to zajęło czasu ale w końcu stało się. Do mojego zestawu zawitał Waldorf Iridium Desktop.
Długo śledziłem różne aukcje u nas i zagranicą aż w końcu pojawiła się oferta która mnie skusiła i jak bym się nie zdecydował to myślę że bym żałował. Zaskoczyła mnie intuicyjność i prostota obsługi jeśli chodzi o interfejs ale skoro większość rzeczy jest na wierzchu, a do tego dotykowy ekran to nic dziwnego. Brzmienia jak dla mnie super ale wiadomo - jak by mi się nie podobał to bym nie kupił bo przecież sporo go odsłuchałem na różnych demach itp. Po za tym fabryczne brzmienia to tylko dla mnie demo możliwości choć bardzo dużo nadaje się od razu do brania jednak nie po to kupuje się najbardziej zaawansowany syntezator aby nie wykręcać z niego własnych nowych brzmień i nie eksperymentować mając do wykorzystania 5 typów syntez itd. Fajnie się składa bo właśnie od niedawna chyba najlepsze narzędzie do samplowania i autosamplowania czyli Sample Robot wspiera teraz również format barw dla Waldorfa Quantum i Iridium więc można sobie zsamplować dowolny instrument sprzętowy czy VST i zapisać do formatu Iridium i to do niego wgrać. Sample Robot mam, bo był dodawany za darmo dla posiadaczy Yamahy Montage, a jak się ktoś postarał to do MODX też go można było dostać (i ja dostałem). Oczywiście Iridium ma sampler i można w nim samplować sygnał z jego wejść audio jak i może samplować sam siebie ale wiadomo, że z programem tego typu jak Sample Robot jest to dużo prostsze i oszczędza czas. Na pewno skorzystam z Sample Robot nie raz. Posiadam też Chicken System Translator, czyli program który potrafi między innymi przekonwertować sample z jednego formatu na inny, a obsługuje większość formatów sprzętowych samplerów jak i tych w wersji VST i na szczęście obsługuje też format Waldorfa Quantum/Iridium. Przekonwertowałem już jedna płytę z samplami AKAI 3000 do formatu Iridium i działa to super. W zasadzie w Iridium wystarczy dodać jakiś FX np. reverb i tylko grać albo też pokombinować z syntezą i coś wyczarować. Jeśli ktoś chce próbkę takiej konwersji to dajcie znać na PW. Na razie nie znalazłem słabych stron ale może coś wyjdzie w praniu to dam znać, bo jeszcze go dogłębnie nie poznałem przecież. No dobra, bo się znowu rozpisałem, a tu trzeba pograć i potestować i cieszyć się brzmieniem Może później coś jeszcze dodam ale tez nie krępujcie się pytać
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
07.08.2024, 11:35,
|
||||
|
No pięknie to wygląda! I kolorowo. Łezka się zakręciła po Kurzweilu, i ta charakterystyczna niebieska poświata od slotu do kart pamięci.
Tylko trudno tam w wyższe oktawy uderzyć |
|||
07.08.2024, 21:04,
|
||||
|
(07.08.2024, 11:35)garit napisał(a): .... Można, można Iridium jest na wychylnym ramieniu i może być daleko od Kurzwieila np pionowo przy ścianie za i nad Virusem ale też poziomo na nim Iriudium ma z tyłu mocowanie w standardzie VESA więc można go przykręcać do wychylnych uchwytów stosowanych do Monitorów, TV ale też te do laptopów są OK. Zastosowałem taki uchwyt: https://www.thomann.pl/millenium_laptop_arm.htm Można do niego dokupić dostawkę z uchwytem na mikrofon. Także wszystko przemyślane Co do kolorów to pady można zrobić wszystkie w jednym kolorze ale do tego jeszcze nie doszedłem i raczej odłożę to na sam koniec
|||
09.08.2024, 10:10,
|
||||
|
A no to git. A kompa masz po lewej stronie? Bo jeśli tak to chyba nie jest wygodnie? Ja musze mieć ekran przed sobą.
|
|||
10.08.2024, 09:32,
|
||||
|
(09.08.2024, 10:10)garit napisał(a): A no to git. A kompa masz po lewej stronie? Bo jeśli tak to chyba nie jest wygodnie? Ja musze mieć ekran przed sobą. Tak kompa ma po lewej ale już od tak dawna że mi to nie przeszkadza bo się przyzwyczaiłem. Zresztą to laptop wiec kiedyś myślałem o dostawce na górę nad MODX i tam go kłaśc ale jego 17 cali zrobiło się za małe i kupiłem duży dodatkowy monitor i koncepcja trochę poległa.
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości