M-Audio Hammer 88 Pro (ew. Oxygen Pro) - Preset Editor
|
07.09.2021, 09:35,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2021, 09:46 przez Eru.)
|
||||
|
M-Audio Hammer 88 Pro (ew. Oxygen Pro) - Preset Editor
Witam wszystkich na forum, jestem tu od dzisiaj!
Mam pytanie odnośnie klawiatury z tematu. Czy jest gdzieś dostępne (może ktoś przesłać instalkę) oprogramowanie Preset Editor do ww. wersji klawiatury? Na stronie M-Audio nie ma tego softu do pobrania (w przeciwieństwie do wersji NIE Pro czy np. Oxygen Pro) - podobno robi się to dopiero po zarejestrowaniu sprzętu. Wówczas ma się konto i można przy okazji też pobrać dodatkowe VSTi itd. Problem w tym, że chcę przetestować działanie klawiatury wraz z oprogramowaniem Preset Editor (VSTi mi do testów niepotrzebne). Jak mam to zrobić skoro najpierw trzeba zarejestrować samą klawiaturę? Dodatkowe wątpliwości powstały po sklepowych testach wersji NIE Pro - pomimo bezproblemowego podłączenia klawiatury do laptopa z DAW (w którym sama klawiatura działała bez zarzutu) i poprawnego zainstalowania Preset Editora, nie udało się nawiązać komunikacji Editora z klawiaturą. Próbując wysłać do/pobrać z klawiatury preset, za każdym razem wyskakiwał "Error with connection" (czy communication(?) coś w ten deseń). Nie działało ani na świeżym Windows 7 ani 10. Firewall w antywirusie wyłączyłem, więc też nie mógł blokować. Stąd moje zmartwienie, że po ewentualnym zakupie i rejestracji wersji PRO wystąpi ten sam problem... Kolejna kwestia: "ślamazarnie" działający pitch bend. W pierwszej chwili próbowałem siebie przekonywać, że mi się wydaje, jednak miałem to szczęście, że mogłem bezpośrednio porównać z klawiaturą NIE Pro i się okazało, że w tej drugiej działa zgoła inaczej (błyskawiczna reakcja pitch bend, tak jak należy), zresztą teraz problem został oficjalnie potwierdzony a M-Audio udostępnia update firmware, który jak wynika z licznych relacji w sieci, wreszcie eliminuje tą "ślamazarność". Tak więc teoretycznie można to w prosty sposób zażegnać, ale znowu: nie mam gwarancji, że uda mi się przesłać firmware do klawiatury, skoro presetów też nie mogłem. Po drugie firmware wg producenta jest kompatybilny od Windowsa 8.1 i nowszych - ja mam 7 i nie zamierzam zmieniać. Pytanie: czy update zrobiony na Windows 10 spowoduje, że klawiatura będzie też poprawnie działać na Windowsie 7?? P.S. Właśnie pobrałem na próbę ze strony M-Audio Preset Editor do Oxygen Pro 61, bo akurat do tej można pobrać bezpośrednio - rzekomo też współgra jedynie od Windowsa 8.1 w górę. Spróbowałem zainstalować na Win7 i... działa. Pytanie czy na pewno działa, czy tylko się uruchamia... Ktoś posiada Hammer 88 Pro lub Oxygen Pro i może potwierdzić, że Preset Editor działa na Windowsie 7? Pozdrawiam muzykujących. |
|||
07.09.2021, 12:40,
|
||||
|
RE: M-Audio Hammer 88 Pro (ew. Oxygen Pro) - Preset Editor
(07.09.2021, 09:35)Eru napisał(a): Witam wszystkich na forum, jestem tu od dzisiaj!W windows od dawna jest wprowadzony specjalny mechanizm dla działania programów które są na starsze wersje systemu niż ta co używamy aby zapewnić wsteczną kompatybilność. Jest to uruchamianie programów w tzw trybie zgodności z W7 czy WXP i starszymi. Jeśli program się uruchomił to nie powinno być problemów i powinien właściwie działać. Jeśli program nie chce się uruchomić (albo niewłaściwie działa) to wtedy korzysta się właśnie z trybu zgodności z wcześniejszymi wersjami windows. Dotyczy to tak samo programów jak i np sterowników. Wygoogluj sobie "uruchamianie programów w trybie zgodności" jak byś miał problemy.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|