Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Soundfonty pianina akustycznego
12.04.2023, 11:58,
Soundfonty pianina akustycznego
Mam pytanko, kupiłam pianino cyfrowe Rolad RP-107. Chce się wziąć bardziej za naukę na piano no i komponowanie na barwie piano. Kupiłam nowe, więc w tej chwili nie mam na interface audio i kartę dźwiękową osobną a chciałabym komponować czy nagrywać swoje wykonania na barwie piano. W internecie jest pełno soundfountów piano, ale nie wiem czy są do końca legalne. Kojarzą mi się tak jakbym poszła do koleżanki nagrała pianino Legnicę i udostępniła wszystkim. Czy są jakieś legalne soundfonty piano w formacie SFZ albo SF2, gdyż mam Linuxa i z kontaktem ciężko? Mam Yamaha Salamander ale nie wiem czy jest do końca legalny jeśli tak to też napiszcie. Mam Bitwiga 8 track z piano ale go daję do Nektara GXP 88 by mi szybciej z OLX wyszedł. Z góry dziękuję za pomoc. 

Odpowiedz
12.04.2023, 22:51,
RE: Soundfonty pianina akustycznego
(12.04.2023, 11:58)clavia napisał(a): Mam pytanko, kupiłam pianino cyfrowe Rolad RP-107. Chce się wziąć bardziej za naukę na piano no i komponowanie na barwie piano. Kupiłam nowe, więc w tej chwili nie mam na interface audio i kartę dźwiękową osobną a chciałabym komponować czy nagrywać swoje wykonania na barwie piano. W internecie jest pełno soundfountów piano, ale nie wiem czy są do końca legalne. Kojarzą mi się tak jakbym poszła do koleżanki nagrała pianino Legnicę i udostępniła wszystkim. Czy są jakieś legalne soundfonty piano w formacie SFZ albo SF2, gdyż mam Linuxa i z kontaktem ciężko? Mam Yamaha Salamander ale nie wiem czy jest do końca legalny jeśli tak to też napiszcie. Mam Bitwiga 8 track z piano ale go daję do Nektara GXP 88 by mi szybciej z OLX wyszedł. Z góry dziękuję za pomoc. 

Sampling instrumentów jest legalny więc jak zsamplujeszcz Legnicę koleżanki to nie ma w tym nic nielegalnego i możesz to też udostępnić za darmo jeśli uważasz że twoja praca nie wymaga pobrania opłaty za udostępnienie. Sprawa jest bardziej skomplikowana w przypadku samplowania fragmentów utworów muzycznych innych artystów ale nie tego dotyczy twoje pytanie.
Nielegalne jest udostępnianie sampli (np pianina) komercyjnych czyli takich które ktoś wykonał i to sprzedaje jako swój produkt (najczęściej z umową licencyjną) nawet jeśli ty je kupisz (możesz je odsprzedać jeśli umowa licencyjna na to pozwala). Niestety w internecie trudno czasem jednoznacznie stwierdzić czy udostępnione sample są z legalnego darmowego źródła jednak jeśli nie ma informacji że są tylko do niekomercyjnego użytku (udostępniający nie podał informacji) to moim zdaniem masz prawo z nich korzystać bo moim zdaniem odpowiedzialność w razie czego ciąży na tym kto udostępnił nielegalne sample a nie na tobie.
Generalnie nie przejmował bym się zbytnio korzystaniem z sampli z ogólniedostępnych źródeł z samplami.
Od razu zastrzegam że nie jestem prawnikiem i to tylko moja opinia Wink

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS