Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yamaha Modx7 vs yamaha sx700
21.01.2024, 15:19,
Yamaha Modx7 vs yamaha sx700
Cześć,

Stanąłem przed dylematem odnośnie zmiany klawiszy i chciałbym poznać Wasze opinie, zwłaszcza tych którzy być może mieli styczność zarówno z modxem jak i sxem, bo waham się między tymi dwoma.
Instrument będzie przeznaczony do zespołu grającego "na żywo"(pełny skład z basem i perkusją akustyczną), głównie wesela, w rejonie gdzie niestety nie obejdzie się bez disco i biesiady - a więc potrzeba dobrych brzmień akordeonów, brassów, fletów itp.

Moje doświadczenia opierają się głównie o keyboard Yamaha psr-s770 stąd wiem, że łatwiej byłoby mi przesiąść się na np. sx700 i wszystkie barwy przenieść, ale zupełnie nie potrzebuję styli, podkładów itd. 
Jednocześnie zależy mi żeby mieć instrument, w którym jest już sporo dobrych fabrycznych brzmień, ponieważ nie jestem zawodowcem, nie mam też czasu żeby nad każdą barwą siedzieć godzinami i wykręcać jak najlepsze brzmienie (drobne, kosmetyczne zmiany - jak najbardziej).

Ponadto, chciałbym móc do każdej piosenki ustawić kilka brzmień (np.: inne na wstęp, inne na zwrotkę, refren, solo itd) i mieć do tego łatwy i SZYBKI dostęp i bez problemu je przełączać w trakcie gry, nie zagłębiając się w menu kiedy pozostali czekają żeby zacząć kolejny numer. Tak przy okazji: czy jest różnica między jakością brzmienia miedzy modx a sx?

Myślałem o MODX7 ze względu na większą klawiaturę, niewielką wagę i wszystkie jej możliwości, z drugiej strony jest sx700 gdzie wiem, że będę miał dużo mniej pracy z "ogarnięciem" instrumentu, ale jeśli brzmieniowo wypadnie gorzej to wolałbym modxa. Z chęcią poczytam co sądzicie na ten temat.

Pozdrawiam Smile

Odpowiedz
21.01.2024, 18:07,
RE: Yamaha Modx7 vs yamaha sx700
Cześć,
na Twoim miejscu przestudiowałbym instrukcje obsługi obu instrumentów w poszukiwaniu funkcji, o których piszesz lub zastępstw dla tych funkcji, których potrzebujesz. Nie miałam do czynienia z Modx/Montage, ale dla mnie osobiście operowanie warstwami brzmień zamiast całymi brzmieniami chyba wprowadzałoby zamęt. Montage M chyba powraca do "normalnego" trybu gdzie łączymy całe brzmienia ze sobą, nie? Jeśli tak, możemy się spodziewać takiego rozwiązania w następcy Modx.
Jeśli dobrze pamiętam z czytania forów to w Modx tzw. Sceny załatwiają sprawę brzmień na zwrotkę, refren itd.
Modx pewnie będzie miał przewagę brzmieniową, a na pewno pod względem edycji brzmień. Pytanie tylko czy będzie dla Ciebie wygodny. Osób mających Modx jest chyba sporo, być może znalazłbyś kogoś w swojej okolicy z takim instrumentem kto swobodnie się nim posługuje i pokazałby Ci jego obsługę od strony praktycznej?

P-515, PC4-7, CK61
Odpowiedz