|
Miks + mastering w domowych warunkach....
|
|
02.02.2024, 11:54,
|
||||
|
Miks + mastering w domowych warunkach....
Cześć wszystkim
![]() Mam ostatnio pewien problem. Nagrywamy zespół wielościeżkowo na A&H QU24.... I wszystko super, jak odtworze nagrane tracki z poziomu miksera to dźwięk jest świetny. Można sporo "wyciągnąć" z takiej jakości nagrań. Problem robi się w momencie jak te nagrania przerzucę na laptopa.... Do tego celu używam darmowego Reapera i tutaj niestety nie jest już tak dobry dźwięk jak ze stołu. Dlaczego tak się dzieje że w laptopie dźwięk jest "chudy" i jakiś taki bez jakosci? Co będzie przyczyną? Przecież to typowe pliki Wave 24 bity 48khz Zależy mi kurcze żeby jednak miks był robiony na kompie bo można zrobić ogrom rzeczy których QU24 nie pozwala robić. Ewentualne cięcia i poprawy ścieżek, automatyzacja itd itd nie są dostępne w chyba żadnym mikserze. Do tej pory, żeby jakoś iść do przodu kręcę miks na stole. Później wysyłam to do kompa przez interfejs Presonus (to co odtwarzam na mikserze w czasie rzeczywistym rejestruje w Reperze) i ostatecznie mastering już na komputerze. Jednak to jest metoda trochę "Januszowa", takie rozwiązanie powiedzmy że brzmi finalnie w miarę ok, jadnak to nie to czego oczekuje. Proszę o radę dlaczego nagrane pliki tracą jakość na laptopie
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
02.02.2024, 20:01,
|
||||
|
RE: Miks + mastering w domowych warunkach....
Temat rzeka i przyczyn może być całe mnóstwo ale wyjaśnij proszę co dokładnie masz na myśli pisząc ".. te nagrania przerzucę na laptopa...." to znaczy w jaki dokładnie sposób je przerzucasz na laptopa.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
02.02.2024, 20:57,
|
||||
|
Sesje rejestruje poprzez mikser QU24 na dysku zewnętrznym.... Następnie przenoszę dysk do laptopa, uruchamiam Reapera, wrzucam ściezki do Reapera i po uruchomieniu nagrywek nie jest już tak pięknie jak bezpośrednio z miksera
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
02.02.2024, 21:28,
|
||||
|
Oczywiście jak dysk wróci do miksera to nagrania to znów jest piękne brzmieniowo.
Ewidentnie jest jakiś problem po stronie laptopa
[quote][code]
|
|||
|
02.02.2024, 22:11,
|
||||
|
Czyli w drodze pomiędzy mikserem a laptopem nie ma opcji na żadną zmianę jakości plików wave. Generalnie nadal są to pliki 24bity 48khz. To czemu brzmią gorzej jak w mikserze?
[quote][code]
|
|||
|
03.02.2024, 12:15,
|
||||
|
Nie jestem w tym temacie jakimś specjalistą itp ale według mojej teorii to każde urządzenie audio ma swoje niepowtarzalne brzmienie. Jest tak z interfejsami audio które dzięki użyciu specyficznych procesorów sygnałowych i przetworników mają swoje unikalne brzmienie o większej lub mniejszej dynamice i mówimy że coś brzmi cieplej lub bardziej szorstko itp, a oczywiście wpływ ma na to też cały tor audio po przez wzmacniacz i głośniki również. Dlatego ten sam wirtualny syntezator brzmi w niuansach inaczej na profesjonalnym interfejsie audio w porównaniu do tego kiedy użyjemy interfejsu audio wbudowanego w płytę główną np laptopa (ja przynajmniej taką różnicę słyszę a robiłem wiele prób). Nie bez przyczyny moim zdaniem w profesjonalnym studio nagrań raczej nie spotkasz taniego interfejsu audio mimo że miał by on na papierze porównywalne technicznie parametry jak profesjonalny interfejs RME, Lynx czy Antelope Audio itp.
Podobnie jest z konsolami mikserskimi gdzie cały tor audio jest specyficzny brzmieniowo dla danej konsoli (charakterystyka EQ, filtrów, kompresorów i innych w danym mikserze) i nie bez powodu jest dużo wtyczek VST które mają emulować działanie konkretnej konsoli tzw channel strip jak dla przykładu ta wtyczka. Tu dochodzimy do kolejnego pytania czyli w jaki sposób odsłuchujesz to co robisz na laptopie. Czy trafia to na te same odsłuchy co z miksera i czy przechodzi ponownie przez mikser i w jaki sposób czy cyfrowo czy analogowo? Jeśli sygnał trafia z laptopa ponownie na mikser analogowo to przyczyną może być twój interfejs audio działający z laptopem (przy założeniu ze w laptopie nie używasz pluginów a cała korekcja ponownie odbywa się na mikserze) ale też całe mnóstwo innych rzeczy jak pluginy zastosowane w Reaper itp. Masz rację że tu i tu to są te same pliki Wav ale w obu przypadkach przechodzą one przez zupełnie inne tory audio i tu powstaje różnica i wyeliminować to nie będzie łatwo bo rozwiązaniem może być zastosowanie np innego interfejsu audio albo zastosowanie odpowiednich wtyczek itp. Są to tylko moje przypuszczenia, bo jak wspominałem nie jestem w tej dziedzinie specjalistą itd. i może jakiś akustyk czy profesjonalny realizator dźwięku udzielił by zupełnie innej odpowiedzi i rozwiązał twój problem
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
04.02.2024, 16:37,
|
||||
|
Zestaw nagłośnieniowy podłączałem do gniazda słuchawkowego w mikserze (i to grało świetnie) lub do gniazda słuchawkowego w laptopie.... (to grało słabo) ale też chyba mam powód tej sytuacji. Bo może zestaw nagłośnieniowy podłącze do gniazda w interfejsie? Najwyraźniej słabym ogniwem będzie karta dźwiękowa na płycie głównej laptopa.
A swoją drogą mamy całą paczkę wtyczek SSL, zakupiliśmy "na zespół" na własne potrzeby świetne wtyczki, dodają świetnego charakteru.
[quote][code]
|
|||
|
04.02.2024, 23:55,
|
||||
|
(04.02.2024, 16:37)mar11111 napisał(a): Zestaw nagłośnieniowy podłączałem do gniazda słuchawkowego w mikserze (i to grało świetnie) lub do gniazda słuchawkowego w laptopie.... (to grało słabo) ale też chyba mam powód tej sytuacji. Bo może zestaw nagłośnieniowy podłącze do gniazda w interfejsie? Najwyraźniej słabym ogniwem będzie karta dźwiękowa na płycie głównej laptopa. Czemu nagłaśniasz mikser z wyjścia słuchawkowego, a nie z wyjścia które do tego służy czyli MAIN? Wyjścia słuchawkowe mają inne impedancje (i generalnie charakterystykę) i są dedykowane słuchawkom. Karty dźwiękowe zintegrowane na płytach głównych nie nadają się kompletnie nawet do amatorskiego studia muzycznego, a już zupełnie do DAW i wszystkiego co jest VST już nie pod kątem brzmienia nawet ale opóźnień jakie generują. Nadają się jedynie "aby coś grało" i do gier lub słuchania mp3 (w każdym razie nie do tego co ty robisz w Reaper). Może to temat na później ale generalnie to masz taki mikser że aż szkoda aby był bezczynny jak ty działasz z materiałem na laptopie i ja przynajmniej skonfigurował bym sobie wyjście z laptopa na mikser tak aby odsłuchiwać z miksera i przełączać nagłośnienia. Mikser może służyć jako interfejs audio dla laptopa. Służy do tego USB Streaming więc poczytaj o tym a tu masz krótki film: https://www.youtube.com/watch?v=v8opaijoJbY Przy takiej konfiguracji na pewno nie będziesz słyszał już pogorszenia jakości
|||
|
05.02.2024, 09:20,
|
||||
|
Kurcze na tych sprawach to ja się kompletnie nie znam, muzyka, klawisze owszem ale kwestie wykorzystania sprzętu studyjnie to już gorzej. Nie wiem czy będę umiał to ogarnąć żeby mikser pracował pod laptopem.
Będę próbował może się uda, generalnie QU24 to niezły stół ![]() W sumie to zajebiście byłoby jakbym miał mikser spięty z kompem, i wszelkie cięcia tracków automatyzację itd robić z poziomu DAW a poza tym obsługa z pulpitu miksera... Póki co zastanawiam się czy podpięcie nagłośnienia do wyjść w moim interfejsie Presonus a interfejsu do USB laptopa jest poprawnym połączeniem?
[quote][code]
|
|||
|
05.02.2024, 11:22,
|
||||
|
(05.02.2024, 09:20)mar11111 napisał(a): Kurcze na tych sprawach to ja się kompletnie nie znam, muzyka, klawisze owszem ale kwestie wykorzystania sprzętu studyjnie to już gorzej. Nie wiem czy będę umiał to ogarnąć żeby mikser pracował pod laptopem. Nie poddawaj się bo wtedy dopiero na max wykorzystasz to co masz. Jest sporo filmów na YT odnośnie twojego miksera z instrukcjami co i jak ale też nie zaszkodzi zainteresować się trochę instrukcją w temacie podłączenia go przez USB do komputera. Kosztuje to trochę czasu ale potem to już poleci i nie będziesz żałował Może masz jakiegoś znajomego który takie rzeczy ogarnia i może ci pomóc? Najszybciej jak ktoś po prostu podstawowe rzeczy by ci pokazał.(05.02.2024, 09:20)mar11111 napisał(a): Póki co zastanawiam się czy podpięcie nagłośnienia do wyjść w moim interfejsie Presonus a interfejsu do USB laptopa jest poprawnym połączeniem? Będzie prawidłowo tylko będziesz musiał przepinać nagłośnienie z miksera do Presonusa. Oczywiście nagłaśniaj główne wyjścia, a nie słuchawkowe również w Presonus.
|||
|
05.02.2024, 11:37,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2024, 11:42 przez mar11111.)
|
||||
|
Cały projekt będzie już w laptopie czyli w Reaper. Więc na tym etapie nie będę już używał miksera ..
Miksera będę używał do nagrywek, później całość w kompa i mikser już nie potrzebny ![]() Oczywiście fajnie byłoby go spiąć z Reaperem ale kurcze nie ogarnę tematu. A poza tym QU24 pracuje chyba tylko z Mac... Ja mam windowsa :\
[quote][code]
|
|||
|
05.02.2024, 11:52,
|
||||
|
(05.02.2024, 11:37)mar11111 napisał(a): Cały projekt będzie już w laptopie czyli w Reaper. Więc na tym etapie nie będę już używał miksera .. Wybierz styl pracy jaki ci pasuje. Nie wiem skąd ci ten Mac przyszedł do głowy bo wystarczy wejść na stronę miksera aby znaleźć sterownik ASIO dla Windows (to sterownik który gwarantuje prace miksera jako interfejs audio dla komputera). Przy okazji możesz sobie uaktualnić system miksera (Firmware) jeśli masz starszy niż aktualny obecnie na stronie : https://www.allen-heath.com/hardware/qu/...resources/ Polecam też zainstalować z tej strony program Midi Control dla windows (wtedy mikser stanie się tez sterownikiem MIDI i będziesz mógł suwakami sterować mikser w Reaper oraz urzywać przycisków PLAY, Stop itp).
|||
|
05.02.2024, 13:49,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2024, 13:59 przez mar11111.)
|
||||
|
A nie wiem skąd mi to strzeliło do głowy. Chyba dlatego że jak chodzi o aplikacje do kontroli zdalnej to niestety z oficjalnych to tylko na "jabłko"
Zainstaluje sterowniki i będę testował ![]() Soft aktualizowałem, mam chyba najnowszy ale sprawdzę też z ciekawości ![]() Na tą chwilę wszystko jasne (chyba?), póki co dziękuję za pomoc
[quote][code]
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[quote][code]