Ktory Keyboard?
|
15.02.2024, 21:51,
|
||||
|
Ktory Keyboard?
Witam wszystkich, wiem, wiem, bylo juz duzo pytan, ale nie znalazlem odpowiedzi na swoje.
Otoz nieoczekiwanie sprzedalem swoj keyboard yamaha psr s770 no i potrzebuje zastepstwo, wiec albo sx900 albo PA1000. Za zakupem yamahy przemawia ilosc stylow dostepna na polskich stronach(nie mieszkam w Polsce), ale ogladajac dzis recenzje powinienem sie rzucic na gleboka wode i wybrac Korga. Gram w domu i tylko w domu, ale corka mi rosnie i chce ja zaczac uczyc podstaw,a przede wszystkim by mogla sobie spiewac i miec modulacje glosu dla zabawy. Ktory keyboard byscie polecili? Zostac przy Yamaha i miec wiecej stylow z midiwelt itp., czy jednak wybrac cos zupelnie nowego. Jade ponad 650km by zawiezc swoj keyboard, ale nie ma nigdzie ani yamahy ani korga na stanie po drodze, wiec nie mam mozliwosci przetestowania. Bazujac na Waszym doswiadczeniu, ktory byscie polecili? |
|||
16.02.2024, 10:43,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2024, 10:44 przez Valtari.)
|
||||
|
RE: Ktory Keyboard?
Witaj.
Oba modele to bardzo dobre, niemal topowe keyboardy. Jest wiele dyskusji na różnych forach co lepsze, ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Zależy kto jak odnajduje się w danym środowisku, systemie. Brzmienia są świetne w obu instrumentach i tu decyduje kwestia gustu. Co do styli które są w pamięci instrumentu, to te z Yamahy dla mnie brzmią bardziej nowocześnie, współcześnie, sporo z nich kojarzy się ze znanymi utworami. Do obu można znaleźć pakiety styli, zależy czego szukasz, gdybym miał keyboard to style disco-polo byłby w nim zakazane W Pa1000 podoba mi się praca klawiatury, w Yamasze też nie jest zła, masz s770 i jeśli dobrze ci się na niej gra, to z klawiatury Sx900 też będziesz zadowolony. Osoby grające na keyboardach zazwyczaj nie mają bardzo dużych wymagań pod tym względem. Dla mnie ta w Pa1000 jest lepsza ale już w Pa700 bardzo kiepska. Znasz już obsługę Yamahy więc z Sx900 pójdzie ci szybciej, ale Korg to nie enigma, też go opanujesz, po prostu jest inny. Skoro nie masz możliwości ogrania tych modeli, to poszukaj dobrych testów i porównań na Youtube i zadecyduj na podstawie tego co słyszysz. |
|||
17.02.2024, 15:06,
|
||||
|
Czesc, dzieki za odpowiedz. Filmow na youtube obejrzalem mnostwo. Szczerze to rzucilbym sie na Korga, ale patrzac na liczbe stylow dostepnych na midiwelt itp., to ilosc na Yamahe bije Korga na glowe i to chyba jest jedyna rzecz, by sprobowac czegos innego.
|
|||
22.02.2024, 16:27,
|
||||
|
Czesc, Mam jeszcze jedno pytanie. Sklepy oferuja mi nowego SX900 za £1750, albo zwrot,prawie jak nowy za £1614. Genos 1 oferuja za £1999 plus £250-£300 za glosniki. Warto wybrac Genosa 1 niz SX900? Ok. wszedzie, gdzie czytalem to mowili, ze nie warto w obecnej sytuacji brac SX900, kiedy ceny Genos 1 spadly, ale co mnie zastanawia, to czy za lat powiedzmy 6-7 bede w stanie go jeszcze sprzedac, skoro robia je od 2017, a SX900 od 2019. Genos 2 odpada, bo pomijam fakt cene, to jednak instrument bedzie tylko do grania w domu.
|
|||
22.02.2024, 18:20,
|
||||
|
Każdy drogi instrument nie jest łatwo sprzedać, ludzie albo proponują zamianę na coś, co marzysz żeby nie mieć albo chcą wziąć prawie za darmo. W przypadku Genosa zyskujesz oktawę więcej na klawiaturze ale nie wiem czy to istotne dla Ciebie. W ogóle to wysoko mierzysz jak na keyboard do domowego użytku, Nowy odpowiednik Twojej S770 to SX700, no ale to Twój wybór i jeśli chcesz model wyżej to nikt nie ma prawa tego krytykować. Ta oferta Genosa to "prawie jak nowy" a więc gwarancja już leci od momentu zakupu przez pierwszego właściciela. Pytanie ile już ubyło z tej gwarancji bo to jest instrument używany i żadna gra słowna że prawie jak nowy tego nie zmieni.
|
|||
22.02.2024, 20:41,
|
||||
|
Na uzywane daja mi rok gwarancji na czesci i cala reszte. na nowy dwa lata. Mowiac szczerze mam juz dosyc ogladania youtube, porownan, bo nie widzialem ani tego ani tego instrumentu. Niestety najblizej mam do sklepu, ktory oferuje oba mam nieco ponad 300km, wiec za daleko.
Zanim mialem S770, mialem S670 i to nie bylo to. Tamten keyboard nie przyciagnal mnie do siebie, wiec szybko zamienilem na S770. S970 byl wtedy poza moim zasiegiem finansowym. Myslalem wlasnie albo o SX900 albo o Korgu. Korga ostatecznie odrzucilem, bo zal mi by bylo pozbyc sie styli, ktore nagromadzilem przez lata. Genosa to akurat podpowiedzialy mi jeden sklep cyt: Although we have now sold our used and reboxed PSR-SX900, and new models not available for over 6 weeks, with the prices of used Genos it would be crazy to buy a PSR-SX900 over a Genos at the moment. Rozumiem, ze oni maja teraz duzo Genos 1 i komus/gdzies musza sprzedac, wiec tez jest to ich forma sprzedazy, ale stwierdzilem, ze i tak kupuje instrument na lata(pewnie z 6-7lat), wiec chce by mi sluzyl, a nie kusil, by go na cos innego wymienic w miedzy czasie stad tez zdecydowalem sie mierzyc wyzej. Zauwazylem tez duze spadki cen Genos 1 w ciagu ostatnich dwoch tygodni o £300, wiec jest to juz znaczaca obnizka, ktora pokrywa koszt glosnikow. Corka tez zaczela grac w szkole na dzwonkach i poznawac nuty i zaczela dopytywac o nauke na keyboardzie i czy mozna bedzie spiewac i bawic sie glosem, wiec nie wiem, co w tej kwestii byloby lepszym rozwiazaniem. Ciezko mi jest podjac decyzje, bo defacto nie mam problemu zaplacic wiecej, ale tez nie chce bez sensu wydawac pieniedzy. Na papierze Genos ma jednak lepsza klawiature i 76 klawiszy, wiec moze daloby rade usiasc we dwojke obok siebie. SX900 oferuje o wiele wiecej niz to co mialem w S770, wiec wiem, ze bede zadowolony, choc ciezko mi jest powiedziec, ktory bedzie miec lepsze brzmienie i czy dedykowane glosniki do Genosa sa dobre. Miejsca na inne w pokoju nie mam, wiec wieksze byc nie moga. Na PSR tutorial widze, ze wszyscy glosuja za Genos, Leigh Wilbraham na youtube sugeruje, ze jak cena Genosa jest dobra to lepiej brac Genos, ale jednoczesnie podkresla, ze SX900 tez jest dobrym instrumentem. Recenzji, ktora powie wprost, co jest w obecnych czasach lepszym value for money dla zwyklego smiertelnika, a nie profesjonalisty nie znalazlem, stad moje pytanie, co Wy byscie w takim przypadku wybrali. |
|||
23.02.2024, 05:52,
|
||||
|
No widzisz, na Genosa tylko rok gwarancji, no ale ok, te instrumenty raczej się nie psują tylko zużywają z czasem. Pewnie że Genos kusi, ceny spadają bo jest już następca i tak jak piszesz, trzeba się pozbyć nie produkowanego już modelu. Nie wiem czy zapoznałeś się dokładnie z wszystkimi różnicami. Różnica w klawiaturze też jest taka że Genos ma aftertoich a więc mamy reakcję na docisk. Wyświetlacz jest większy w Genosie. Brzmień jest dużo więcej ale wbudowanych styli nie wiele więcej. Brzmienie porównując na słuchawkach jest niemal takie same ale na głośnikach lepiej wypada Genos.
Zawsze możesz jeszcze poszukać zupełnej nówki, z pełną gwarancją. Wyjściowo będzie drożej ale jestem przekonany że można teraz sporo wynegocjować i finalnie może uzyskasz cenę zbliżoną do tamtej oferty. Nie zgadzaj się nigdy na pierwszą propozycję, sklepowi bardziej zależy sprzedać tego Genosa niż Tobie kupić. Jak już nie chcą zejść z ceny to sęp o dodatki Do Genosa jest dedykowana fajna narzuta przeciw kurzowa. |
|||
08.03.2024, 12:37,
|
||||
|
W ubieglym tygodniu pojechalem do jednego sklepu, ktory mial i SX900 i Genosa 1. Posluchalem obu i wzialem Genosa 1. Wybralem najladniejszego jakiego mieli, a mieli ich az siedem. Do tego glosniki i rok gwarancji na instrument. Wczoraj przyjechal kurier no i czulem sie, jakbym pierwszy raz gral na keyboardzie. Nie zaluje wydanych nadplanowo pieniedzy i dziekuje za pomoc w wyborze.
|
|||
08.03.2024, 13:53,
|
||||
|
Gratuluje zakupu To musiał być duży sklep żeby aż tyle mieli Genosów na stanie !
|
|||
08.03.2024, 14:03,
|
||||
|
Kazdy jeden sklep, ktory dal mi wycene ma po kilka sztuk, stad takie spadki cen, bo gdzies i jakos musza to sprzedac. Problemem dla nich z kolei sa glosniki, bo mowili mi, ze praktycznie wszyscy trzymaja stare, a nowych na rynku za duzo nie ma. Wiem, ze roznica cenowa miedzy SX900 a Genos 1 jest duza, a tym bardziej do klasy, ktora dotychczas mialem, ale roznica w jakosci i brzmieniu jest ogromna i jestem mega zadowolony.
Teraz musze znalezc jakis sensowny i tani tablet. Moj stary Acer A810 juz ledwo co chodzi,a mam za duzo nut na papierze i brak miejsca powoduje, ze musze to jakos przerzucic na tablet. Na obecnym miejsca brak, Android stary bez supportu i sie zawiesza, wiec musze zainwestowac w cos taniego, co bedzie tylko wylacznie do nut. Wiem, ze kazdy powie Ipad, czy duze Samsungi itd.,ale nie dla mnie te ceny jak mam byc szczery. Acer daje rade odczytywac pdfy od 10lat, wiec potrzebuje cos taniego, co by mi ze zdjec zeskanowalo nuty i przerobilo na pdf. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|