Arturia AstroLab - nowy sprzętowy syntezator na 25 lat Arturii
|
09.04.2024, 17:37,
|
||||
|
Arturia AstroLab - nowy sprzętowy syntezator na 25 lat Arturii
Arturia ogłosiła właśnie nowy produkt czyli sprzętowy syntezator o nazwie AstroLab. Za dużo jeszcze nie wiadomo ale wychodzi na to, że syntezator ten jest oparty na modelowaniu fizycznym jak wszystkie ich syntezatory VST i posiada w sobie wszystkie ich instrumenty z Pigments włącznie. Oczywiście procesory FX Arturii też się w nim znalazły. Syntezatorem można będzie też zarządzać z poziomu aplikacji w telefonie.
Jeśli chodzi o możliwości edycji barw i to w co możemy ingerować w poszczególnych typach syntezy to na ten moment można powiedzieć że jest to sprzętowy odpowiednik Analog Lab Pro, a czy można będzie wejść jeszcze głębiej w edycję brzmień to się okaże jak ukaże się więcej detali na temat AstroLab. Zapowiada się ciekawie. Oto jak wygląda: ![]() EDIT: No i coś sie już na YT pokazało: https://www.youtube.com/watch?v=FIMfZYK2RfE https://www.youtube.com/watch?v=fOkeCRhHWus Z tego co można się dowiedzieć z prezentacji to syntezator może grać dwiema barwami na raz nałożonymi na siebie lub z podziałem klawiatury na 2 strefy czyli po strefie dla każdej z barw (tryb Dual albo Split). EDIT: Jest już oficjalna informacja na stronie Arturii: https://www.arturia.com/products/hardwar...1/overview Cena to 1599 EUR
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
10.04.2024, 09:38,
|
||||
|
RE: Arturia AstroLab - nowy sprzętowy syntezator na 25 lat Arturii
Powiem szczerze że jak na instrument w tej cenie to polifonia jest słabiutka i wynosi dla Pianin i Organów 48 głosów a dla syntezatorów tylko 8 głosów, a przecież jak nałożymy na siebie dwie barwy to mamy jeszcze o połowę mniej.
Na razie nie znalazłem danych co tam siedzi w środku aby zapewnić odpowiednią wydajność (jaki procesor itp) ale wiadomo że instrument jest wyposażony w dysk o pojemności 22GB z czego 7GB jest już na starcie zapełnione więc do użytku pozostaje około 15 GB.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
10.04.2024, 13:06,
|
||||
|
Z polifonią faktycznie słabo, przydałoby się podwojenie tych wartości. Ten wyświetlacz ze smartfona też mnie nie przekonuje.
https://youtu.be/ipK8dRPFqFo?si=uT6D_NbPvyt-5Bsn |
|||
29.05.2025, 21:36,
|
||||
|
Właśnie się ukazała nowa wersja Astrolab czyli AstroLab 88.
Pełna "fortepianówka" Fatar TP-40L i szybszy procesor dający większą polifonię i szybsze ładowanie sie barw z większą ilością sampli. Arturia zdecydowanie idzie w dobrą stronę. Ja już dawno uważałem że wejście syntezatorów VST do fizycznych sprzętów/klawiatów jest nieuniknione i trochę się dziwiłem czemu to się tak późno zaczyna. Wychodzi też nowa wersja firmware która usprawnia działanie i dodaje możliwość wyprowadzanie komunikatów MIDI na zewnątrz więc po woli AstroLab zyskuje funkcjonalności klawiatury sterującej. Jeśli będą dalej rozwijać ten produkt myślę że AstroLab 88 ma szanse coraz częściej stawać się główna klawiaturą wielu zestawów w domowych i profesjonalnych studiach i może też zacznie pojawiać się na scenach. https://www.arturia.com/products/hardwar...strolab-88
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|