Roland FP-10
|
18.05.2024, 22:39,
|
||||
|
Roland FP-10
Witam
Chciałbym poprawić jakość brzmienia tego pianina. Zwykle gram w domu na wbudowanych głośnikach, ale z ciekawości podłączyłem na chwilę pod komputerowe i jakość dźwięku wzrosła dosyć mocno (zwłaszcza niskie tony - aż szyby dudnią). Skoro na zwykłych głośnikach uzyskałem fajny efekt to domyślam się, że są jakieś fajne wzmacniacze albo inne głośniki przystosowane bardziej do tego pianina. Jakieś propozycje? |
|||
19.05.2024, 09:37,
|
||||
|
RE: Roland FP-10
Kup po prostu odsłuchy studyjne. Oceń jaki masz na to budżet i czy masz miejsce (może będą potrzebne statywy itp). Jak podasz budżet to może ktoś coś konkretnego zaproponuje.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
20.05.2024, 17:46,
|
||||
|
Tak jak bestpec pisze, aktywne monitory studyjne. Nie muszą być duże.
Obecnie: Kurzweil PC4-7, Yamaha CK61, P-515
W przeszłości: Casio CTK-120; Hammond XK-1c; Korg SV-2 73; Kurzweil ME-1; Roland FA-06, FA-07, FP-80; Yamaha DGX-305, Reface CP |
|||
25.05.2024, 01:04,
|
||||
|
(19.05.2024, 09:37)bestspec napisał(a): Jak podasz budżet to może ktoś coś konkretnego zaproponuje.Myślę że między 500-800 zł, więcej nie ma sensu. No i czy ma to być monitor odsłuchowy czy studyjny. Jakieś konkretne propozycje mile widziane. |
|||
26.05.2024, 20:31,
|
||||
|
(25.05.2024, 01:04)Solon_Jee napisał(a):(19.05.2024, 09:37)bestspec napisał(a): Jak podasz budżet to może ktoś coś konkretnego zaproponuje.Myślę że między 500-800 zł, więcej nie ma sensu. Każdy jest odsłuchowy, nie każdy odsłuchowy jest studyjny, bo może być sceniczny. Chodzi o monitory studyjne bliskiego pola, które nastawione są nie na moc czy głośność a na wierność przekazywanego dźwięku. Do instrumentu jak pianino cyfrowe, żeby to miało sens i dobrze brzmiało w stereo, potrzebujesz 2 sztuki. Piszesz, że podłączyłeś głośniki komputerowe i aż szyby dudnią od basów, ale czy słyszysz też średnie i średnio wysokie tony w sposób klarowny czy jest "dziura" w paśmie w tym miejscu? Monitory pozwolą usłyszeć te częstotliwości w sposób właściwy. Do fortepianu o wiele ważniejszy jest właśnie ten środek pasma niż bas, który w nadmiarze zmuli brzmienie. No i teraz kilka pytań, jak duże masz pomieszczenie, w jaki sposób możesz te monitory ustawić (odległość od ścian, statywy bądź np. na biurku), cena którą podałeś ma być za obydwa czy jedną sztukę... Osobiście używam Presonusów Eris E5 i na moje klawiszowe potrzeby są OK. Chyba już ich nie robią, robią wersję XT lub jeszcze nowszą. Ale marek i modeli jest od groma.
Obecnie: Kurzweil PC4-7, Yamaha CK61, P-515
W przeszłości: Casio CTK-120; Hammond XK-1c; Korg SV-2 73; Kurzweil ME-1; Roland FA-06, FA-07, FP-80; Yamaha DGX-305, Reface CP |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości