Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zew. karta muzyczna czy Mixer?
06.09.2024, 16:50,
Zew. karta muzyczna czy Mixer?
Witam

Musze kupic nawa zewnetrzna karte muzyczna. Ale zastanawiam sie nad mixerem z karta muzyczna.
W taj chwili mam:

Karta muzyczna - Behringer U-Phoria UMC 202HD
Behringer k-2
Behringer Crave

ostatnio dokupilem:

Elektron: Cycles

W karcie muzycznej mam tylko 2 wejscia a w tej chwili potrzebuje jeszcze dwoch.
Zastanawiam sie nad Behringer U-Phoria UMC 1820 cena ok 1000zl

Ale mam pytanie do Was czy moze lepiej zainwestowac w  Mixer z wbudowana karta muz.
Czy dla moich zastosowan bedzie on potrzebny?
Muzyke robie tylko w celach hobbistycznych w domu.
Na ten czas nie zamierzam nigdzie grac tym sprzetem koncertow.
Jako DAW uzywam Bitwiga. Win 10. Polaczenie kablami MIDI.

Odpowiedz
06.09.2024, 22:23,
RE: Zew. karta muzyczna czy Mixer?
To ty sam musisz zdecydować co ci będzie potrzebne na podstawie tego jak zamierzasz tego używać.
Każda karta muzyczna która ma więcej jak jedno wejście tak naprawdę pełni funkcję bardzo prostego miksera w którym masz na wierzchu tylko kontrolę nad głośnością poszczególnych torów audio.
Mikser ma większe możliwości bo pozwala na korekcję kanałów np equalizerem oraz wyprowadzania sygnału na zewnętrzne dodatkowe procesory efektów, grupowanie kanałów do monitorowania i wiele więcej z czego pewnie nie będziesz korzystał.
Jeśli wystarcza ci tylko regulacja poziomów głośności instrumentów jakie masz podłączone do karty muzycznej to wystarczy ci sama karta muzyczna. Ja na przykład nie korzystam z miksera tylko z samej karty muzycznej do kontroli głośności poszczególnych instrumentów sprzętowych. Zastanów się czy nie przyda ci się interfejs audio (karta muzyczna) która potrafi działać w trybie standalone czyli potrafi pełnić funkcję prostego miksera głośności dla podłączonych zewnętrzych sygnałów (instrumentów) nawet wtedy kiedy komputer jest nie podłączony. To się przydaje jeśli chcesz sobie pograć nie korzystając przy tym z DAW i możesz to wtedy robić bez uruchamiania komputera.
Nie wiem czy wymieniony przez ciebie Behringer obsługuje tryb pracy Standalone (zapytaj producenta - niektóry w sieci piszą że obsługuje ale nie wiem czy to pewna informacja) ale np seria Focusrite Scarlet 3rd Gen to potrafi (np Focusrite Scarlett 8i6). Generalnie musiał byś w sieci pogrzebać.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
07.09.2024, 15:28,
RE: Zew. karta muzyczna czy Mixer?
Dziekuje za odpowiedz. Wybiore jednak zew. karte muzyczna nie mixer.

Odpowiedz