Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy instrument Casio KTÓRY?
09.11.2024, 19:01,
Pierwszy instrument Casio KTÓRY?
Dobry wieczór!

Od wielu lat jestem zauroczony pianinem... Gram na gitarze i mam bardzo dobry słuch, ale ciągnie mnie w stronę klawiszy :-).

Nigdy nie grałem, ale czuję, że nadszedł już ten czas. Na stacjonarny instrument nie mam w bloku miejsca, ale oglądałem testy i jestem zdecydowany na keyboard Casio. Nie wiem tylko, który model będzie dla mnie najlepszy. Wiem, że będę grał dłużej niż miesiąc, ale chciałbym się dowiedzieć czy już na tym etapie warto dołożyć od instrumentu.

Mam czterech kandydatów:

1. Casio CT-S300 (jako taka "podstawa");
2. Casio LK-S250 (to samo, ale fajnie podpiąć mikrofon);
3. Casio LK-S450 (bardzo ładnie brzmi);
4. Casio CT-S500 (lepsza polifonia i bluetooth).

Cenowo od 800 zł do 1.500 zł...

Jak się Wam wydaje: warto żebym dołożył drugie tyle i kupił coś za kwotę z górnej granicy? A może jakiś inny pomysł do max 1.500 zł?

Owszem, są też używki, np. Yamaha PSR-500 za ok. 500 zł...

Proszę, niech mi ktoś pomoże, bo nie mogę już spokojnie wysiedzieć :-).

Pozdrawiam serdecznie!
Łukasz

Odpowiedz
09.11.2024, 19:38,
RE: Pierwszy instrument Casio KTÓRY?
A zamierzasz sam grać, czy autoakompaniament musi być?

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
09.11.2024, 19:51, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.11.2024, 21:05 przez silentosu.)
(09.11.2024, 19:38)bestspec napisał(a): A zamierzasz sam grać, czy autoakompaniament musi być?
Nie musi być akompaniamentu. Najbardziej zależy mi na brzmieniach pianina i fortepianu, chociaż nie ukrywam, że brzmienia syntezatorów z lat '80 i '90 są w mojej głowie i poruszają moje wnętrze (chociażby klimaty Miami Vice).
Wiem, że na początek dwa pierwsze modele w zupełności wystarczą, ale dwa ostatnie dzieli zaledwie dwieście złotych, a moim skromnym zdaniem, nawet za polifonię i ciut mocniejsze głośniki warto te złotówki dołożyć (o bluetooth w zestawie nie wspominam).

Jest jeszcze Roland FP-10...

Odpowiedz
09.11.2024, 23:16,
Uważam że im gorszy instrument kupisz tym większe ryzyko że szybko się zniechęcisz, a te tańsze są niestety gorsze z tych co wymieniłeś dlatego ja bym postawił Casio CT-S500
Obejrzyj to: https://www.youtube.com/watch?v=qB9dEO0bDTw

Roland pewnie ma lepszą klawiaturę która bardziej przypomina akcję prawdziwej klawiatury w porównaniu do tych z Casio ale CT-S500 ma wiele innych brzmień niż tylko piano i do tego możliwość samplowania więc w zasadzie możesz mieć każde brzmienie jakie chcesz.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
10.11.2024, 10:28,
"Uważam że im gorszy instrument kupisz, tym większe ryzyko że szybko się zniechęcisz" - to zdanie powinno być na stałe przypięte w tym dziale !

Co do tego konkretnego wyboru, to pozwolę sobie dodać os siebie że modele Casio LK to instrumenty z podświetlanymi klawiszami. Jak dla mnie głupota bo nie na tym polega nauka żeby podążać palcem za światełkami. Dlatego modele LK zdecydowanie bym odpuścił, bliżej im do zabawek niż czegoś co można nazwać instrumentem. Natomiast CT S500 to już inna bajka, ten model z pewnością szybko się nie znudzi.

Odpowiedz
10.11.2024, 19:04, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.11.2024, 21:29 przez silentosu.)
(09.11.2024, 23:16)bestspec napisał(a): Uważam że im gorszy instrument kupisz tym większe ryzyko że szybko się zniechęcisz, a te tańsze są niestety gorsze z tych co wymieniłeś dlatego ja bym postawił Casio CT-S500
Obejrzyj to: https://www.youtube.com/watch?v=qB9dEO0bDTw

Roland pewnie ma lepszą klawiaturę która bardziej przypomina akcję prawdziwej klawiatury w porównaniu do tych z Casio ale CT-S500 ma wiele innych brzmień niż tylko piano i do tego możliwość samplowania więc w zasadzie możesz mieć każde brzmienie jakie chcesz.
Tak, zgadzam się z opinią, że im gorszy instrument kupię, tym szybciej zniechęci mnie on do gry. Szukam tylko kompromisu (przynajmniej na razie), ale ze świadomością, że muszę wydać przynajmniej 1400-1800 zł (tańsze model już odpuściłem).

Test już widziałem, dziękuję. Szukając informacji na temat instrumentu oglądam wszystko co możliwe, a przede wszystkim słucham brzmienia.

Roland wydaje mi się taki stonowany i bez bajerów, które rozkojarzają.
Klawiatura ważona bardzo na plus, do tego polifonia 96, ale martwią mnie głośniki w podłodze i brak wyjścia liniowego. Pytanie: czy potrzebuję "na już" 88 klawiszy?

Wiem, że praktykowanie na klawiaturze ważonej i dynamicznej z pewnością posłuży mojej edukacji muzycznej, pozwoli rozwinąć technikę gry, odpowiednią siłę nacisku i ekspresję muzyczną, dlatego nie mam nic przeciwko żeby zacząć od Casio, a później przejść na coś lepszego.

Odpowiedz
10.11.2024, 19:07,
(10.11.2024, 10:28)Valtari napisał(a): "Uważam że im gorszy instrument kupisz, tym większe ryzyko że szybko się zniechęcisz" - to zdanie powinno być na stałe przypięte w tym dziale !

Co do tego konkretnego wyboru, to pozwolę sobie dodać os siebie że modele Casio LK to instrumenty z podświetlanymi klawiszami. Jak dla mnie głupota bo nie na tym polega nauka żeby podążać palcem za światełkami. Dlatego modele LK zdecydowanie bym odpuścił, bliżej im do zabawek niż czegoś co można nazwać instrumentem. Natomiast CT S500 to już inna bajka, ten model z pewnością szybko się nie znudzi.
Zgadzam się z myślą przewodnią wątku :-)!

Już to sprawdziłem i wiem, że podświetlenie można od razu wyłączyć.

Chyba zdecyduję się na CT-S500.
A może jeszcze coś innego w tej cenie...?

Odpowiedz