Sonic Cell + M-Audio Axiom I
|
12.11.2024, 13:09,
|
||||
|
Sonic Cell + M-Audio Axiom I
Witam,
zwracam się do Was z pytaniem, odnośnie zestawu jak w tytule. Nabyłem niedawno Sonic Cella oraz Axioma 1gen jako kontroler MIDI. Wszystko fajnie gra, Sonic Cell posiada na prawdę super barwy, szczególnie pady, synthy, na których mi zależało. Także edycja jest dość rozbudowana i intuicyjna. Mój problem pojawia się w momencie kiedy chcę używać tego zestawu live... Otóż Axiom domyślnie przypisane ma barwy z banku GM (GM2) i w zasadzie w obrębie tego banku mogę przypisywać je do programowalnych przycisków zmiany programów - co jest dla mnie ważne na scenie, żeby szybko przechodzić między barwami. Nie podobają mi się za bardzo barwy z banku GM, a chciałbym przypisać kilka, które kręciłem i spędziłem sporo czasu a zapisane są w banku USER oraz innych. Nie wiem czy to w ogóle możliwe? Może ktoś miał podobne doświadczenia i sobie z tym poradził? Krótko mówiąc chciałbym do przycisków zmiany programów przypisać ukręcone przeze mnie, ale znajdujące się w innych bankach-USER, PROG-A, itd... Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Temat dość pilny ponieważ niedługo muszę tego użyć na scenie Rafał. |
|||
12.11.2024, 22:30,
|
||||
|
RE: Sonic Cell + M-Audio Axiom I
Musisz przypisać w Arturii wysłanie komunikatu o zmianie numeru banku. Są to komunikaty midi Control Change, Bank Select MSB i LSB.
Przede wszystkim sprawdź w Sonic czy masz ustawione że Sonic będzie odbierał komunikaty Bank Select. Masz o tym na stronie 180 instrukcji od Sonic czyli w ekranie roboczym System MIDI sprawdź czy masz ustawione ON czy OFF dla parametru „Rx Bank Select”. Jeśli masz OFF to Axiom powinien przełączać barwy od 1 do 128 w aktualnie aktywnym banku Sonic. Jeśli masz ON to Sonic będzie odczytywał dodatkowe komunikaty Bank Select aby prócz numeru barwy również odbierać informacje o numerze banków. Numeracja banków jest specyficzna dla każdej firmy i masz ją na stronie 246 instrukcji i wygląda to tak: Jeśli więc chcesz się przełączać między barwami z różnych banków Sonic musi odebrać 3 komunikaty: Bank Select MSB Bank Select LSB Program Change (od 1 do 128 czyli numer barwy w danym banku) Większość klawiatur sterujących domyślnie wysyła przy zmianie barwy komunikat Bank Select MSB o wartości 000 i LSB też 000 więc z tabelki wyżej od razu widać że dlatego przełączanie barw odbywa się w banku GM w Sonic. Nie wiem jak w Axiom zmienia się domyślne ustawienia dla Bank Select bo nie miałem z Axiom do czynienia więc musisz sobie postudiować instrukcję od Axiom ale coś tam na pewno w tym temacie można zrobić czasem łatwiej a czasem trudniej. Posłużę się przykładem dla Banku USER w Sonic, bo jest tam aż 256 barw a nie 128 a komunikaty Program Change przecież są dostępne dla przedziału od 1 do 128 (albo od 0 do 127 zależy od podejścia w danej firmie) Aby wybrać barwę z banku USER z przedziału 1 do 128 Axiom musi wysłać 3 komunikaty zgodnie z powyższą tabelką: Bank Select MSB = 087 Bank Select LSB = 000 Program Change od 1 do 128 Dla barw z tego banku z zakresu od 129 do 256 muszą to być 3 komunikaty: Bank Select MSB = 087 Bank Select LSB = 001 Program Change od 1 do 128 gdzie nr 1 oznaczać będzie barwę nr 129 itd Tyle mogłem pomóc
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
13.11.2024, 07:03,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2024, 07:07 przez rav88.)
|
||||
|
Serdecznie dziękuję za tak dokładny tutorial. Dziś spróbuję pokręcić wg Twoich sugestii, mam nadzieję że jakoś mi się uda to poustawiać (trochę ten świat MIDI to dla mnie nowość)
Aż sam się zastanawiałem czy nie wrócić do pełnego klawisza i przestać się w to bawić, ale Roland brzmi wg mnie bardzo fajnie, nawet lepiej niż choćby Juno G czy DS pod względem synthpadów imo ... Takie pytanie na marginesie, czy posiadasz Sonic Cella? |
|||
13.11.2024, 18:41,
|
||||
|
(13.11.2024, 07:03)rav88 napisał(a): Serdecznie dziękuję za tak dokładny tutorial. Dziś spróbuję pokręcić wg Twoich sugestii, mam nadzieję że jakoś mi się uda to poustawiać (trochę ten świat MIDI to dla mnie nowość) Zajrzałem na chwilę do instrukcji od Axiom. Jak to ustawić w Axiom masz na stronie 32 i 33 instrukcji pod "Setting Buttons or Sustain Pedals to Send Combined Program Change, Bank LSB and Bank MSB messages" oraz na stronie 45. Nie mam Sonic Cell ale mam moduł Fantom XR więc coś bardzo podobnego tylko bardziej rozbudowanego co do możliwości. Sonic Cell ma ten sam silnik brzmieniowy co Fantom X/XR tylko ma mniejszy multitimbal i brak wczytywania sampli co jest u mnie itp.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
14.11.2024, 00:00,
|
||||
|
Wielkie dzięki, chyba to co chciałem uzyskać - działa
W SC domyślnie ustawione było RX Bank Select jako ON. W Axiom kliknąłem przycisk Programu 1 w Grupie A i wstukałem zgodnie z tabelką MSB 087, LSB 001, Prog 001 i przerzuciło mnie do zapisanej barwy USER nr. 129 czyli pianina które edytowałem. Podobne operacje zrobiłem z kolejnymi przyciskami, przypisałem do nich kolejne moje edytowane barwy z banku USER i zapisałem ustawienia. Wszystko chyba działa jak trzeba Wydaje się to tak proste że wstyd że tego sam nie ogarnąłem... Natomiast z tego co widziałem to programowanie MIDI jest wiele bardziej złożone, jest to już jak dla mnie chyba za wysoki próg, np. Matrix Control czy coś w tym stylu - nie wszystko rozumiem jeżeli chodzi o te kody, też nie wiem czy wszystko trzeba wiedzieć... Czy w takie rzeczy bawisz się także? Zastanawia mnie także kwestia opcji Zone, trzeba się będzie nad tym pochylić... Na szczęście Axiom sam domyślnie przypisał do suwaków i potencjometrów opcje Cutoff, Resonance, Release itd. także wszystkie potrzebne rzeczy są już zaprogramowane wstępnie. Dziękuję za pomoc |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości