PC 4 brzmienia orkiestrowe
|
22.11.2024, 21:18,
|
||||
|
PC 4 brzmienia orkiestrowe
Planuję zakup jakiegoś klawisza do domu. Od dawna podobały mi się brzmienia PC3, zwłaszcza orkiestrowe.
Czy PC4 też je ma? Z góry dzięki za odpowiedź |
|||
23.11.2024, 09:12,
|
||||
|
RE: PC 4 brzmienia orkiestrowe
(22.11.2024, 21:18)jburek napisał(a): Planuję zakup jakiegoś klawisza do domu. Od dawna podobały mi się brzmienia PC3, zwłaszcza orkiestrowe. Nawet gdyby nie miało dokładnie tych barw to można wgrać, bo PC4 ma próbki ze wcześniejszej serii PC3 i wczytuje brzmienia z PC3 jak się nie mylę. Dopóki mam PC3K8 mogę ci brzmienia udostępnić.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
23.11.2024, 10:01,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2024, 10:04 przez pawelsz.)
|
||||
|
Oczywiście, że wczytuje. Na grupie facebookowej czy ogólnokurzweilowej czy dedykowanej PC4 masz różne pliki, w tym cały bank brzmień z PC3. Osobiście taki plik wrzuciłem, bo w oryginalnym pliku z PC3 nie wszystkie brzmienia mają przypisaną kategorię.
A różnice między tymi samymi brzmieniami w PC3 a w PC4 bywają mniej lub bardziej zauważalne. No i na pewno kontrolery pod suwakami i przyciskami są zestandaryzowane w PC4, a w PC3 to zależy od brzmienia. Jest to i dobre i nie. Ja np. mam bank z PC3 wgrany na sam koniec aż do ID 8191, potrzebne są tylko pliki Program. Nawet ograniczyłem go do bodajże 956 brzmień bez tych, które chyba były General MIDI...
P-515, PC4-7, CK61
|
|||
25.11.2024, 21:43,
|
||||
|
Dzięki za odpowiedzi. Oglądnąłem chyba wszystko co było ns youtube i wygląda na to, że ten PC4 ma o wiele więcej niż ja potrzebuję.
Zastanawiam się czy jest jakieś prostszy instrument które ma te orkiestry z PC3? Wiem, że ma jest MP10 ale to stacjonarne pianino a ja potrzebuję przenośny klawisz. Może ktoś z Was wie o takowym? |
|||
26.11.2024, 17:07,
|
||||
|
Jeśli ma mieć orkiestry konkretnie z PC3 to musi to być jakiś Kurzweil. No nie wiem, może PC4SE ?
P-515, PC4-7, CK61
|
|||
26.11.2024, 23:00,
|
||||
|
(25.11.2024, 21:43)jburek napisał(a): Oglądnąłem chyba wszystko co było ns youtube i wygląda na to, że ten PC4 ma o wiele więcej niż ja potrzebuję. Zakładam się że nawet PC3 ma więcej niż potrzebujesz bo PC4 wbrew pozorom aż tak bardzo dużo więcej nie ma (największa różnica w ilości próbek) Każdy nowszy Kurzweil od PC3 z serii PC4, Forte/Forte SE czy SP6 a nawet K2700 ma wszystkie próbki z PC3. Najtańszy powinien być SP6 i będzie miał wszystkie próbki z PC3 ale nie wiem czy będzie miał z nich zrobione dokładnie te same barwy z PC3 o które ci chodzi więc musiał byś je ewentualnie wgrać jeśli by nie było. Do PC4 wgrasz bez problemu barwy z PC3 i podobnie jest z SP6 bo do niego tez wgrasz barwy z PC3. Tu jest info ze strony Kurzweila z którego wynika ze SP6 wczytuje barwy z wszystkich ważniejszych Kurzweili i starych i nowych: https://kurzweil.com/2021/11/04/sp6-file-compatibility/
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości