Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PC 4 brzmienia orkiestrowe
22.11.2024, 21:18,
PC 4 brzmienia orkiestrowe
Planuję zakup jakiegoś klawisza do domu. Od dawna podobały mi się brzmienia PC3, zwłaszcza orkiestrowe.
Czy PC4 też je ma?
Z góry dzięki za odpowiedź Smile

Odpowiedz
23.11.2024, 09:12,
RE: PC 4 brzmienia orkiestrowe
(22.11.2024, 21:18)jburek napisał(a): Planuję zakup jakiegoś klawisza do domu. Od dawna podobały mi się brzmienia PC3, zwłaszcza orkiestrowe.
Czy PC4 też je ma?
Z góry dzięki za odpowiedź Smile

Nawet gdyby nie miało dokładnie tych barw to można wgrać, bo PC4 ma próbki ze wcześniejszej serii PC3 i wczytuje brzmienia z PC3 jak się nie mylę.
Dopóki mam PC3K8 mogę ci brzmienia udostępnić.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
23.11.2024, 10:01, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2024, 10:04 przez pawelsz.)
Oczywiście, że wczytuje. Na grupie facebookowej czy ogólnokurzweilowej czy dedykowanej PC4 masz różne pliki, w tym cały bank brzmień z PC3. Osobiście taki plik wrzuciłem, bo w oryginalnym pliku z PC3 nie wszystkie brzmienia mają przypisaną kategorię.

A różnice między tymi samymi brzmieniami w PC3 a w PC4 bywają mniej lub bardziej zauważalne. No i na pewno kontrolery pod suwakami i przyciskami są zestandaryzowane w PC4, a w PC3 to zależy od brzmienia. Jest to i dobre i nie. Ja np. mam bank z PC3 wgrany na sam koniec aż do ID 8191, potrzebne są tylko pliki Program. Nawet ograniczyłem go do bodajże 956 brzmień bez tych, które chyba były General MIDI...

P-515, PC4-7, CK61
Odpowiedz
25.11.2024, 21:43,
Dzięki za odpowiedzi. Oglądnąłem chyba wszystko co było ns youtube i wygląda na to, że ten PC4 ma o wiele więcej niż ja potrzebuję.
Zastanawiam się czy jest jakieś prostszy instrument które ma te orkiestry z PC3?
Wiem, że ma jest MP10 ale to stacjonarne pianino a ja potrzebuję przenośny klawisz.

Może ktoś z Was wie o takowym?

Odpowiedz
26.11.2024, 17:07,
Jeśli ma mieć orkiestry konkretnie z PC3 to musi to być jakiś Kurzweil. No nie wiem, może PC4SE ? Big Grin

P-515, PC4-7, CK61
Odpowiedz
26.11.2024, 23:00,
(25.11.2024, 21:43)jburek napisał(a): Oglądnąłem chyba wszystko co było ns youtube i wygląda na to, że ten PC4 ma o wiele więcej niż ja potrzebuję.
Zastanawiam się czy jest jakieś prostszy instrument które ma te orkiestry z PC3?

Może ktoś z Was wie o takowym?

Zakładam się że nawet PC3 ma więcej niż potrzebujesz bo PC4 wbrew pozorom aż tak bardzo dużo więcej nie ma (największa różnica w ilości próbek)
Każdy nowszy Kurzweil od PC3 z serii PC4, Forte/Forte SE czy SP6 a nawet K2700 ma wszystkie próbki z PC3.

Najtańszy powinien być SP6 i będzie miał wszystkie próbki z PC3 ale nie wiem czy będzie miał z nich zrobione dokładnie te same barwy z PC3 o które ci chodzi więc musiał byś je ewentualnie wgrać jeśli by nie było.
Do PC4 wgrasz bez problemu barwy z PC3 i podobnie jest z SP6 bo do niego tez wgrasz barwy z PC3.
Tu jest info ze strony Kurzweila z którego wynika ze SP6 wczytuje barwy z wszystkich ważniejszych Kurzweili i starych i nowych: https://kurzweil.com/2021/11/04/sp6-file-compatibility/

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS