Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOXF8 FA-08 a może coś innego?
24.11.2024, 10:36,
MOXF8 FA-08 a może coś innego?
Cześć. Szukam stacji roboczej, od której oczekuję przede wszystkim zaawansowanego sekwencera, wybrzmiewania brzmienia podczas jego zmiany, ważonej klawiatury, niezłych brzmień perkusyjnych. Nie mam super orientacji w tym co na rynku, znalazłem 2 modele jak w temacie, które są najbliżej, jednak żaden z nich nie spełnia wszystkich moich oczekiwań. Jeżeli określę budżet 4500, to czy moje oczekiwania są zbyt wygórowane? Jaki model powinienem jeszcze rozważyć w tym budżecie? A może dozbierać trochę kasy, jeżeli tak, to na co?

Od instrumentu oczekuję, że w trybie bez DAW, w sekwencerze będę w stanie zbudować utwór o zmiennym metrum i tempie, a podczas gry na żywo, szybko zmieniać barwy, pedałem, bez obcinania poprzedniego brzmienia. Fajnie gdyby w sekwencerze zapisywały się manipulacje synth, np cut-off. Dajcie proszę znać co sądzicie.

Dzięki!!

Odpowiedz
24.11.2024, 19:38,
RE: MOXF8 FA-08 a może coś innego?
Witaj. Obecnie niestety producenci wycofują się z pełnych sekwencerów, oferując co najwyżej sekwencery krokowe. Ja również jestem zwolennikiem instrumentów typu workstation, choć zdaje sobie sprawę z ograniczeń jakie posiadają takie instrumenty. Troche sie trzeba naklikać przyciskami, myszką na komputerze pracuje sie z pewnością wygodniej.
Yamahe MOXF bym odpuścił ze względu na mały wyświetlacz, praca z sekwencerem na tak małym wyświetlaczu jest nie wygodna, wręcz męcząca. Lepiej już to wygląda w Motif XF, który ma ten sam zestaw brzmień ale większy wyświetlacz. Niestety chyba nie kupisz XF8 w twoim budżecie. Trzeba też pamiętać o innych ograniczeniach, jak możliwości procesora efektów, czyli ilość efektów które możesz nałożyć na poszczególne ścieżki. Według mnie najlepsze sekwencery są w Korgu Kronisie oraz Rolandzie Fantom G. Ten w Kronosie ma ilość ścieżek ograniczoną do 16 ale pod względem edycji powinien cie zadowolić. Przewagą Kronosa nad Fantomem G są brzmienia, te w Rolandzie mnie osobiście nie przekonują, no ale na pokładzie jest też sampler więc można sobie załadować nowe w odpowiednim formacie.
Niestety twój budżet na Kronosa nie wystarczy, na Fantoma G8 to nie wiem, inna sprawa że ten Roland ma już swoje lata i może nie być łatwo znaleźć zadbany egzemplarz.

Odpowiedz
24.11.2024, 23:33,
Cześć. Super dzięki za konstruktywną odpowiedź! W sumie nie oczekuję, że stworzę finalny projekt na samym klawiszu, ale że będę w stanie bez pomocy kompa poskładać kilka patternów do kupy, na szybko. Tak sobie myślę, że to co w MOXF by mi do tego wystarczyło, no ale tam nie mam SSS. Motif XF chyba też nie, Kronos z kolei to nie ta półka cenowa niestety. Fantom G szczerze nie sprawdzałem, bo bardzo nie podoba mi się jego wygląd i z pewnością go nie kupię. A może MODX, bez klasycznego sekwencera, ale może wystarczający do tego o czym piszę? Warto byłoby dołożyć Twoim zdaniem?

Odpowiedz
25.11.2024, 13:43,
Mam FA-08 i uważam sequencer w nim za bardzo użyteczny i łatwy w obsłudze, do tego bardzo lubię jego klawiaturę Ivory Feel-G. Jeśli chodzi o brzmienia to kwestia gustu i można je dość mocno edytować. Brzmień perkusyjnych też jest dużo. Dodatkowo można na raz wgrać dwie paczki z https://axial.roland.com/category/fa-06_fa-07_fa-08/

Hardware: Roland FA 08, Kurzweil PC361, Yamaha DGX-670, Arturia Beatstep, Focusrite Scarlett Studio 2nd Gen., SSL 2, Universal Audio Volt 276, Behringer XR18, Native Instruments Komplete Audio 6, JBL LSR 306p
Software: Native Instruments Komplete 13, Arturia V Collection 8, IK Multimedia Total Studio 3.5 Max, Hauptwerk, Yoshimi, ZynAddSubFX, Addictive Keys Studio Grand
Odpowiedz
25.11.2024, 19:59,
Ja nie miałem akurat Rolanda Fa ale kiedyś siadłem przy nim w sklepie na jakieś 1.5 godziny i bardzo mi się podobała praca w sekwencerze. Na szybko udało mi się stworzyć jakieś tam muzyczne wypociny, coś tam poedytowałem itp, Za krótko żeby poznać wszystkie możliwości ale sama obsługa rzeczywiście bardzo fajna. Następca czyli Fantom 0 ma już tylko patern seq.

Odpowiedz
25.11.2024, 22:43,
@zagoor, a czy w tym sekwencerze można definiować odrębne patterny i później je składać w cały utwór? Jeżeli nie, to czy zamiast tego można zrobić jedną długą w obrębie której zmienia się metrum?

Odpowiedz
25.11.2024, 23:37,
Patterny są tylko do rytmów, sequencer ma utwór na jednej długiej linii podzielonej na takty (można kopiować fragmenty zarówno dla ścieżki jak i dla wszystkich ścieżek). Roland wypuścił trochę filmików o obsłudze FA06/08 np. https://www.youtube.com/watch?v=3hSWl3kaHA8

Hardware: Roland FA 08, Kurzweil PC361, Yamaha DGX-670, Arturia Beatstep, Focusrite Scarlett Studio 2nd Gen., SSL 2, Universal Audio Volt 276, Behringer XR18, Native Instruments Komplete Audio 6, JBL LSR 306p
Software: Native Instruments Komplete 13, Arturia V Collection 8, IK Multimedia Total Studio 3.5 Max, Hauptwerk, Yoshimi, ZynAddSubFX, Addictive Keys Studio Grand
Odpowiedz
26.11.2024, 00:48,
Tak widziałem te filmiki i zaglądałem do manuala i tak wnioskowałem, że model Rolanda nie opiera się na składaniu patternów w songi. Niemniej ciężko o potwierdzenie wprost, dlatego dzięki za to.

Odpowiedz
26.11.2024, 21:51,
Widzę że znosi cię w kierunku Pattern SeqwenceraWink. Ja osobiście postawił bym w pierwszej kolejności na brzmienia a te z wymienionych do tej pory instrumentów w twoim zasięgu ma zdecydowanie najlepsze MODX bo masz SSS, wszystkie barwy i próbki z Motif XF i wiele wiele nowych. Masz w nim prosty seqwencer z czymś w rodzaju Pattern Seqwencera i możesz poszczególne nagrane patterny midi odtwarzać za pomocą przycisków Scene w podobny sposób jak w Marchine czy Ableton za pomocą dedykowanych sterowników sprzętowych.

Coś na YT na pewno się znajdzie na ten temat a na szybko znalazłem to: https://www.youtube.com/watch?v=YspiOTdcpQ8

Druga sprawa to MODX świetnie działa w połączeniu z dowolnym mobilnym tabletem czy telefonem obojętnie czy z systemem Android czy iOS od Apple więc łączysz MODX przez USB z telefonem czy tabletem i za nieduże pieniądze instalujesz Cubasis i taki zestaw zamiata wszystkie seqwencery wbudowane w workstation. Działa to super bo MODX ma USB Class Compliant czli podłączone po usb peryferia nie wymagają żadnych steowników (podłączasz i działa). Oczywiście można to wszystko też zrobić bezprzewodowo ale wtedy do MODX trzeba dokupić dongla MIDI USB (MIDI Bluetooth) a to dodatkowy wydatek.
Nie mówiąc juz o tabletach to zapewniam cię że na telefonie spokojnie i wygodnie się działa i widać w jednym czasie i tak więcej jak w większości sprzętowych workstation bo masz po prostu DAW w telefonie albo tablecie.

https://www.youtube.com/watch?v=KZk8rrMQuwE

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
28.11.2024, 21:09,
Taa, dotarło też do mnie, że to co oferuje MODX w zupełności by mi wystarczyło, a ta opcja z podłączeniem softu na Androidzie wygląda doskonale Smile Super dzięki za info @bestspec!

Odpowiedz