Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie pianino cyfrowe wybrać? Wcześniej było pianino akustyczne
25.11.2024, 10:37, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.11.2024, 10:41 przez chakalakao.)
Jakie pianino cyfrowe wybrać? Wcześniej było pianino akustyczne
Cześć,

aktualnie poszukuję pianina cyfrowego do odświeżenia gry (skończyłam szkołę muzyczną jakieś 15lat temu), ale od 8 lat mam przerwę w grze. 

Jakie pianino z poniższych opcji będzie najbliższe dźwiękowi i klawiszom pianina akustycznego do którego przywykłam? 
Patrzyłam już na testy i chyba najbardziej podoba mi się brzmienie CLP-930 i Celviano AP-200 - ale nie byłam sprawdzać tego na żywo.

Yamaha CLP-930
Thomann dp85
Yamaha Arius YDP 161
Orla CDP101
Elpiano DPR-2200H (Dynatone)
Celviano AP-200
Yamaha Arius YDP - S31
Yamaha CLP - 110
Yamaha YDP-140

Nie mam wielkiej wiedzy co do cyfrowych pianin, więc byłabym wdzięczna za pomoc Smile
Które mogłabym ewentualnie od razu odrzucić, żeby ułatwić sobie wybór?

Aga

Odpowiedz
26.11.2024, 00:34, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.2024, 01:06 przez Valtari.)
RE: Jakie pianino cyfrowe wybrać? Wcześniej było pianino akustyczne
Witam. Nie określiła pani do jakiej max kwoty wybieramy instrument i nie bardzo wiadomo na ile można sobie pozwolić przy podawaniu propozycji Big Grin
Dla osoby, która uczyła się grać na pianinie akustycznym najważniejsza z pewnością jest klawiatura, odczucia z gry na niej, aby przesiadka na instrument cyfrowy była możliwie jak najmniej bolesna.
Dlatego na początku od razu skreślił bym wszelkie Thomanny i tego typu wynalazki. Elpiano czy Orla też bym podziękował, bo to po prostu niezbyt dobrze brzmi. Delikatnie mówiąc. Ja również przeszedłem edukacje muzyczną z wykorzystaniem instrumentu akustycznego i proszę mi uwierzyć że zasiadając do wymienionych przez panią modeli Orla czy Elpiano czujemy...zawód, zarówno ze strony pracy klawiatury jak i tego co dociera do naszych uszu.
Co do Yamahy to jeśli brzmienie się pani podoba to warto rozważyć któryś model, byle tylko nie był wyposażony w klawiature GHS, ponieważ to prosty mechanizm dla początkujących i nie poradzi sobie z umiejętnościami, które posiadają dłonie doświadczonego pianisty.
Ja chciałbym zwrócić pani uwagę na firmę Kawai i model Cn201. Moim zdaniem Kawai robi najlepsze klawiatury w instrumentach cyfrowych. Cn201 to zaledwie początek w ofercie tego producenta ale gorąco zachęcam aby znaleźć go w sklepie i samemu ograć.  Z resztą jak każdy inny instrument który panią zainteresuje. Proszę absolutnie nie kupować w ciemno bez wcześniejszego ogrania. Każdy może mieć inne preferencje, chociażby pod względem twardości klawiatury.
Wracając do CN201 to jeśli brzmienie tego instrumentu przypadnie pani do gustu, to gra na tej klawiaturze daje chyba najwięcej przyjemności i czucia gry. Oczywiście wśród instrumentów w tej cenie. Obawiam się tylko o dostępność w sklepach, Kawai nie jest tak popularne jak Casio czy Yamaha .

Nie wiem też czy zdaje sobie pani sprawe że te modele które pani podała jako propozycje są w większości już starszymi i nie produkowanymi instrumentami. Jeśli w gre wchodzą również instrumenty używane, to tu trzeba podchodzić z dużą ostrożnością do takich ofert. Te instrumenty nie są wieczne, co prawda nie trzeba ich stroić jak akustyków, ale mechanizmy klawiatur mogą być już mocno wytłuczone. A to że ktoś napisze w ogłoszeniu że stan idealny, to trzeba brać z rezerwą. Nie wiemy jaką wiedzę ma osoba z ogłoszenia i może sie komuś tylko wydawać że instrument jest w pełni sprawny.
Nie przekreślam instrumentów używanych ale taki instrument wymaga dokładnego sprawdzenia i na pewno nie jechałbym po niego przez pół polski.
Jeśli Kawai Cn201 jest jednak zbyt drogi to może uda się znaleźć gdzieś w sklepie Cn29. To jego poprzednik i może jeszcze jakimś cudem gdzieś taki stoi. Byłby z pewnością wyraźnie tańszy.

Odpowiedz
09.12.2024, 15:49,
(26.11.2024, 00:34)Valtari napisał(a): ...Jeśli Kawai Cn201 jest jednak zbyt drogi to może uda się znaleźć gdzieś w sklepie Cn29. To jego poprzednik i może jeszcze jakimś cudem gdzieś taki stoi. Byłby z pewnością wyraźnie tańszy.
Podczepiam się tutaj moim pierwszym postem z podziękowaniem za rekomendację. Wydaje mi się że to podobny kierunek dla moich potrzeb - syn, który gra od dwóch lat narzeka, że na Rolandzie FP-10 już nie zawsze może zagrać tak dobrze jak na akustyku (niektóre sekwencje mu wręcz czasami nie wychodzą), do tego bolą go czasami ręce.
Nauczycielka twierdzi, że to od pianina cyfrowego. Niestety nie mamy możliwości wstawienia do mieszkania akustyka, więc poszukuję czegoś, co nie będzie go tak ograniczało w rozwoju.
Gdybyś miał jeszcze jakieś inne podpowiedzi, to chętnie posłucham. Tymczasem sprawdzimy Kawai.

Odpowiedz
09.12.2024, 18:00,
A do jakiej kwoty miałby być instrument ? Klawiatura w Rolandzie Fp10 jest dość twarda, szczególnie gdy ktoś gra głębiej w klawiaturze. Do najszybszych też nie należy jeśli chodzi o szybkość powrotu klawisza. To mechanizm na pierwsze dwa, trzy lata nauki i wygląda na to że syn potrzebuje już instrumentu z lepszą klawiaturą.
Kawai będzie bardzo dobrym wyborem a konkretnie jaki model to już zależy na ile budżet pozwoli. Warto też wiedzieć że czasami wyższy model ma identyczną klawiaturę co niższy a różnią się jedynie dodanymi funkcjami, większą ilością brzmień czy lepszym nagłośnieniem. CN201 jest bardzo dobrą propozycją i jeśli rozpatrujemy tylko prace klawiatury to nie widze sensu dopłacać do CN301. Alternatywnie może być coś z oferty Yamahy ale nie z serii YDP bo to seria dla początkujących.

Odpowiedz
09.12.2024, 19:48,
YDP jest prostą serią, i o ile YDP-14x (obecnie YDP-145) ma klawiaturę, która będzie raczej krokiem wstecz, o tyle YDP-16x (obecnie YDP-165) może już okazać się dla syna lepsza od Rolandowskiej, nie tak twarda jak w FP-10/30X/60X i podobnych. Mamy jeszcze choćby CLP-725 z jeszcze innym mechanizmem, jak dla mnie bardzo przyjaznym lekkim.
Z Kawai też można się zastanowić czy właśnie CN201/CN301 czy jednak model niższy typu KDP120, który ma teoretycznie "gorszą" klawiaturę od serii CN, natomiast jeśli syn ma już pewne doświadczenie, dobrze będzie jeśli sam oceni, szczególnie mając regularnie kontakt z instrumentem akustycznym, która z klawiatur zachowuje się najbardziej podobnie do instrumentu referencyjnego (załóżmy tutaj, że instrument na którym uczy się jest sensownej jakości i odpowiednio wyregulowany).
Osobiście sam mając kiedyś do wyboru 2 instrumenty jeden wyraźnie gorzej brzmiący i uboższy funkcjonalnie z lżejszą klawiaturą oraz drugi instrument bardziej wypasiony i lepiej brzmiący, mający jednak klawiaturę na której grało mi się nieco trudniej wybrałem ten drugi myśląc "a, przyzwyczaję się". Efekt był taki, że dwa lata później instrument sprzedałem, mając objawy przeciążenia rąk. Inna sprawa, że to było moje pierwsze poważne pianino cyfrowe po przestawieniu się z keyboardu, więc różnica była znacząca.

Zalecam wizytę w paru sklepach muzycznych albo w jednym naprawdę dobrze wyposażonym, żeby na spokojnie popróbować różnych instrumentów, jakie się bierze pod uwagę, mało tego, jeśli będzie szansa wypróbować modele flagowe, drogie różnych producentów, to również to zrobić - aby sprawdzić czego się można spodziewać po pianinach uważanych przez producentów za te najwyższej jakości - można wtedy ocenić na ile te tańsze odbiegają od tych drogich i w ogóle które preferujemy. Jeśli w sklepie będą również instrumenty akustyczne również warto dotknąć, zagrać, one też się różnią między sobą!

No i pytanie które już zadał kolega Valtari, o jakiej kwocie na nowy instrument mówimy? Bo końcem końców jednak jest to istotne kryterium wyboru.

Obecnie: Kurzweil PC4-7, Yamaha CK61, P-515
W przeszłości: Casio CTK-120; Hammond XK-1c; Korg SV-2 73; Kurzweil ME-1; Roland FA-06, FA-07, FP-80; Yamaha DGX-305, Reface CP
Odpowiedz
09.12.2024, 20:23,
Tak zaglądam na ceny i nawet w ofercie tylko samego Kawai wybrać odpowiedni model nie jest tak łatwo. Otóż w bardzo podobnej cenie są Cn301 i Ca401. Różnią się mechanizmem klawiatury, przy czym nie jest takie oczywiste która jest lepsza, czy Grand Feel Compact z modelu Ca czy RH3 z Cn. To zależy od indywidualnych preferencji. Ca401 ma próbke fortepianu Sk Ex Competition której nie ma w Cn301.
Jak jeszcze dodamy wspomnianą przez Pawelsza Yamahe CLP to wybór staje sie naprawde nie łatwy. Ostatecznego wyboru powinien dokonać syn, wziąć nuty i wybrać sie do sklepu i pamiętać żeby nie ulegać sugestiom sprzedawcy. Niech syn zagra najtrudniejszy technicznie utwór jaki dotąd opanował i sam sie wypowie.

Odpowiedz
10.12.2024, 13:15, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.12.2024, 13:19 przez malumalu.)
Dziękuję za porady. Akurat w Poznaniu mamy dość dobrze wyposażone sklepy, więc będziemy szukali. Budżet pewnie będzie musiał być jakimś kompromisem, więc ciężko mi go na razie określić. Myślę, że koszt CN201/CLP725 byłyby jak najbardziej do przełknięcia.

Odpowiedz