Co wybrać na początek?
|
27.12.2024, 20:50,
|
||||
|
Co wybrać na początek?
Witam serdecznie. Córka chciałaby zacząć grać na pianinie. Ma 12 lat. Jest muzykalna. Za moją gitarę się bierze :-)
Wymogiem jest niestety by był to mebel a nie sama klawiatura. Nie ma to być też urządzenie z 10 000 dźwięków itp. Bardziej chodzi o dźwięk pianina/ fortepianu. Oglądałem różne jednak na klawiszach się nie znam. Uwagę przykuł Dynatone slp 210 - prosty jednak mający ciekawe funkcje typu interfejs USB. Oglądając recenzje na YT nie wypada źle. Budżet do 3000 bo i osoba grająca będzie się na tym uczyć Dziękuję za wsparcie i ewentualne wskazaniu dosłownie 3-4 modeli do wyboru. Dzisiaj będąc w sklepie i grając 1 "kawałek" na ok 8 różnych klawiszach - słyszalne były różnice. A dziwnie marka o której nigdy nie słyszałem brzmiała wg mnie najlepiej - typowo fortepianowo. Jednak były to keyboardy. Wiem że kryterium które podałem na początku nie jest dość logiczne ale nie ja jeokreslilem ;-) |
|||
03.01.2025, 17:32,
|
||||
|
RE: Co wybrać na początek?
W związku z brakiem opinii o w/w dopytam o inne.
Casio Ap270 Yamaha YDP-145. Będę wdzięczny za podpowiedzi. |
|||
03.01.2025, 17:43,
|
||||
|
Tu masz bardzo podobny wątek https://forum.muzykuj.com/showthread.php?tid=3907
Chyba pianina w tym budżecie nie cieszą się dużą popularnością więc ciężko będzie o czyjąś opinię.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
03.01.2025, 22:48,
|
||||
|
Budżet nie duży, zwłaszcza w sytuacji jeśli nauka odbywać się będzie w oparciu o klasyczny model nauczania, gdzie bardzo ważna jest jakość klawiatury. (Mam nadzieje że nie jakaś pseudo szkoła keyboardu )
Wiem że to nie ładnie z mojej strony ale jak przeczytałem o Dynatone to po prostu odechciało mi się odpisywać. Wspomniana Yamaha czy Casio będą lepszym wyborem a w razie niepowodzenia z nauką łatwiej będzie sprzedać te instrumenty niż takie Dynarone. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|