Keyboard czy syntezator do 4000?
|
18.01.2025, 10:06,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.01.2025, 19:33 przez majker.)
|
||||
|
Keyboard czy syntezator do 4000?
Cześć,
Aktualnie posiadam Kolega PA600 - w przeszłości używałem też innych marek. Planuje wymianę na coś innego używanego w budżecie 3500-4000 PLN. Potrzebuje klawiszy do gry z zespołem - raczej robimy to hobbystycznie (5 osób). Natomiast czego ja oczekuje: odtwarzacza MP3 (nagrywamy formy i do nich ćwiczę), dobrych barw piano, organ i synth, odtwarzacz MIDI, możliwość podłączenia klawiatury sterującej - zakładam że nowy klawisz jest moim kontrolerem dźwięku, możliwość podłączenia mikrofonu bez dodatkowych wzmacniaczy itp.. Nie wiem czy w syntezatorach też tak jest ale w aktualnym Korgu ratuje mnie mocno edycja brzmień i też łączenie różnych np. synthow. Nie mam w domu nagłośnienia, ale może jakieś stereo sobie w razie potrzeby ogarnę. Chce trochę poświęcić czasu na poszukanie - tj. na pewno chce sobie wypróbować czy też może poprosić kogoś o prezentacje jakichś starszych instrumentów. Zawsze miałem keyboardy ale koncowo ze styli w ogóle nie korzystam - czasem może do ćwiczeń ale obejdę się bez tego (generalnie obejdę się bez automatycznego akompaniamentu). Keyboardy wybierałem bo na czucie łatwiej sprzedać jakby coś. Będę wdzięczny za jakieś doświadczenia - poziom budżetu jest niezmienny. |
|||
18.01.2025, 15:07,
|
||||
|
RE: Keyboard czy syntezator do 4000?
Czyli rozumie że autoakompaniament ci już nie potrzebny, bo wiesz, my ci nie odpowiemy czy keyboard czy syntezator nie wiedząc jak chcesz wykorzystywać nowy instrument.
Jeśli chodzi możliwości edycji brzmień jak i łączenia wielu dźwięków to zdecydowanie syntezator ma większe możliwości zwłaszcza w twoim budżecie. Niestety twoje oczekiwania co do typów brzmień jak i nagrywanie i odtwarzanie audio jak i odgrywanie MIDI powodują że tu nie chodzi o typowy syntezator a o tzw Wokrstation. W syntezatorach ani w Workstation raczej nie znajdziesz odtwarzacza MP3 (przynajmniej ja nie kojarzę), a jak już to prosty lub zaawansowany rejestrator audio który może pełnić rolę której potrzebujesz. Moim zdaniem najlepiej spełni twoje oczekiwania Yamaha MODX (lub MODX+) bo masz tam prosty rejestrator audio na który możesz nagrywać na żywo na jej wejścia audio jednocześnie na niej grając. Nagrasz więc np sygnał z miksera na próbie aby potem do tego ćwiczyć itp. Ma też sekwencer choć dość prosty ale jako odtwarzacz MIDI sprawdzi się bardzo dobrze. Yamacha MODX jest na granicy twojego budżetu. Obecnie widzę na OLX oferty za 4200 i 4300 więc pewnie za 4000 zł byś się dogadał, a jak nie to warto te 200 zł dopłacić, bo w tym budżecie nie ma nic co by mogło z nią konkurować pod kątem brzmień, a zwłaszcza tych co wymieniłeś. Ponadto ma całkiem dużą pamięć na ładowanie nowych barw oraz co ważniejsze opartych na nowych samplach więc jeśli chcesz sobie wgrać nowe piano itp to nie ma problemu, bo również do Yamahy MODX/Montage jest chyba największa biblioteka dodatkowych barw/sampli. Generalnie zdecydowanie MODX ma najlepszy współczynnik ceny do możliwości i brzmienia na rynku. Drugi instrument który przychodzi mi do głowy to Roland FA-06 (generalnie seria FA). Ma też dobre barwy choć nie na takim poziomie jak w MODX oraz posiada sampler który może pełnić funkcje rejestratora audio (nie wiem tylko jakie ma ograniczenie długości nagrywanego audio, a w MODX plik audio .wav nagrywa się bezpośrednio na podłączone do MODX USB więc w zasadzie nie ma ograniczenia ilości nagranych plików a w jednym pliku może być 74 min nagranego materiału (przynajmniej mi tak pokazuje na wyświatlaczu). Myślę że Roland FA ma natomiast bardziej zaawansowany od MODX sekwencer ale tobie chyba głównie chodzi o odtwarzanie midi więc nie jest to takie istotne. Roland FA-06 jest na pewno tańszy od MODX Trzeci instrument który mogę polecić to Roland Fantom 06 ale to tylko z powodu ze widzę na OLX że jeden egzemplarz jest wystawiony za 4000 zł a to wyjątkowo tanio jak na ten model, bo z reguły są droższe więc może to dla ciebie dobra okazja. Jest to dużo nowocześniejszy model jak FA i może konkurować z MODX również pod kątem brzmień ale moim zdanie kalasyczne pianina akustyczne czy elektryczne oraz inne barwy oparte na samplach są dużo lepsze w MODX natomiast barwy syntezatorowe są na podobnym poziomie. Tu też jest sampler który może pełnić funkcję rejestratora audio tyle że jego pojemność (chyba podobnie jak w przypadku FA) jest ograniczona do wewnętrznej pamięci instrumentu (tu przypomnę że MODX nagrywa na USB więc to bardziej elastyczne rozwiązanie). Roland Fantom 06 na pewno będzie lepszym rozwiązaniem jak Roland FA-06 jeśli uda ci sie go kupić za te 4000 zł. Pamiętaj że funkcję odtwarzacza MP3 z powodzeniem może przejąć telefon jak również rejestratora audio i są do tego wyspecjalizowane programy które potrafią wiele więcej jak to co masz w syntezatorach/workstation. Przykładowo do MODX możesz podłączyć telefon do wejść audio w MODX i w trybie normalnej gry na MODX będziesz słyszał w tle swoje MP3 jednocześnie grając. Podobnie w MODX kiedy bedziesz otwrzał nagrany plik audio z USB podłączonego do MODX możesz się przełączyć z funkcji rejestratora do trybu normalnej gry i grać wspólnie z nagranym plikiem natomiast w przypadku obu wyżej wymienionych Rolandów nie wiem czy będzie to takie proste z powodu tego że u nich trzeba korzystać z funkcji samplera a nie typowego rejestratora audio który jest w MODX. Mam Modx wiec wiem jak to jest natomiast aż tak dobrze nie znam z praktyki obu Rolandów więc może ktoś kto je posiada sie odezwie i coś na ich temat podpowie w temacie odtwarzania i jednoczesnego grania do nagranego audio.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
18.01.2025, 19:31,
|
||||
|
Kurcze ale konkret! Dzięki wielkie za tą opinię.
Dzięki za sugestie - ale taka prawda, że automatyczny akompaniament mnie nie interesuje wcale. Jak już zanim nagram formę to będzie akurat MIDI a z tym pewnie MODX nie będzie miał problemu. A próbowałeś plik .wav nie nagrywany z MODX odpalić? Bo taki format dla mnie też nie jest problemem - i tak chałupniczo obrabiam wavy z naszego wzmacniacza więc zapisać jako wav to nie będzie problem. Jakby ktoś jeszcze miał ochotę się wypowiedzieć to będę wdzięczny za sugestie. I tak na końcu będę chciał sobie każdego spróbować zanim kupię. Gdzies jeszcze weryfikowałem Krome EX ale tylko dlatego że kolega ma i znam trochę ten instrument ![]() ![]() |
|||
18.01.2025, 20:52,
|
||||
|
(18.01.2025, 19:31)majker napisał(a): Kurcze ale konkret! Dzięki wielkie za tą opinię. Przekonwertowałem sobie jedno z MP3 które posiadam do formatu Wav i na MODX nie mam problemu z odtworzeniem. Jeśli to będzie standardowy format 16 bit/44,1 kHz to nie powinno być problemów a czy obsługuje jakieś wyższe formaty Wav czyli wiecej bit i więcej kHz to nie sprawdzałem jednak większość urządzeń nagrywa do podstawowego formatu CD czyli 16bit/44,1 kHz (nie wiem czym ty to nagrywasz z miksera) Co do Krome EX to może być dla ciebie mniej przydatny, bo jeśli się nie mylę to nie ma on wejść audio (tak wynika ze specyfikacji na stronie KORG) więc ani nie nagrasz nic do niego jeśli chodzi o audio ani nie nagłośnisz sobie nim jakiegoś odtwarzacza MP3 czy innego odtwarzacza audio i musiał byś sobie sumować mikserem jakiś odtwarzacz audio ze swoim instrumentem aby ćwiczyć do nagranego materiału abyś słyszał to co grasz i nagrany na próbie podkład audio.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
19.01.2025, 00:11,
|
||||
|
A jak Ci się korzysta z modulacji bez joysticka? Bo to jest jednak fajna sprawa i mnie w yamahah troszkę nie pasowała. Kwestia przyzwyczajenia? Aktualnie mam joystick i jestem zachwycony.
|
|||
19.01.2025, 10:51,
|
||||
|
(19.01.2025, 00:11)majker napisał(a): A jak Ci się korzysta z modulacji bez joysticka? Bo to jest jednak fajna sprawa i mnie w yamahah troszkę nie pasowała. Kwestia przyzwyczajenia? Aktualnie mam joystick i jestem zachwycony. Tak jak piszesz to kwestia przyzwyczajenia. Wiele lat miałem Rolanda XP-80 który miał joystick i jak się przesiadłem na Kurzweila i Yamahe które mają koła to spodobało mi się że koło modulacji nie wraca do pierwotnego położenia a joystick w Rolandzie wracał. Czasem jak do potrzebuję pada który działa jak joystick aby modulować VST jak np KORG Wavestate czy Modwave to wykorzystuję jako pad telfon albo ipad ze specjalną aplikacją TouchOSC i np dzięki MIDI przez połączenie BlueTootch działa to super i bez wyczuwalnego opóźnienia. Dziś są na prawdę mega możliwości i nawet zwykły telefon z dotykowym ekranem na wiele sposobów może się przydać jako sterownik midi i nie tylko.
|||
19.01.2025, 13:02,
|
||||
|
No nieźle
![]() |
|||
24.01.2025, 23:41,
|
||||
|
Fantom 06 już w domu
![]() |
|||
25.01.2025, 00:17,
|
||||
|
gratulacje!
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|