|
Pc3k - awaria?
|
|
28.01.2025, 16:24,
|
||||
|
Pc3k - awaria?
Cześć. Napotkałem na ostatnim koncercie pewien problem z moim PC3K6. Pojawił się nagle bez wcześniejszych oznak i pozostał do teraz.
Jak suwakiem pierwszym od prawej "Midi28" zjadę na sam dół to suwak głośności nie ścisza instrumentu całkowicie, działa w niewielkim zakresie. Jak "MIDI 28" idzie na górę to suwak głośności działa prawidłowo. Miał ktoś podobny problem? Gdzie szukać przyczyny? Czy jest szansa że reset naprawi ten problem?
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
28.01.2025, 20:24,
|
||||
|
RE: Pc3k - awaria?
Miałem kiedyś podobny problem że nie do końca suwak głośności ściszał instrument i w skrajnym dolnym położeniu czasem była całkowita cisza a czasem nie i trochę było słychać ale nie było to uzależnione od działania innych suwaków i pomogła metoda o której niżej.
Jeśli ci się nie namieszało coś w ustawieniach, a pewnie nie, to przyczyna może być mechaniczna i pogorszyła się kondycja styków potencjometrów, a wtedy dzieją się cuda (potencjometr może w części nie działać albo jego parametry skaczą co do wartości itp). Zdobądź sprey z płynem do poprawy styków i wtryśnij trochę w każdy potencjometr i posuwaj suwakami kilka razy. Nie przesadzaj z ilością płynu. Odczekaj z godzinę czy dwie zanim włączysz instrument i sprawdź czy pomogło. Z reguły pomaga i suwaki działają jak nowe po takim zabiegu. W leciwych sprzętach warto robić takie rzeczy choćby raz na rok czy dwa. Ja to robię regularnie i wtrysnąłem też do koła zmiany danych. Nawet jeśli nie naprawi ci to twojego problemu to zysk jest taki że na pewno odświeżysz kondycję potencjometrów (w serwisie robią dokładnie to samo i za spore pieniądze) Pamiętam że kiedy miałem Rolanda XP-80 to ww. płynem naprawiłem nawet działanie niektórych przycisków które raz działały a raz nie natomiast po wtryśnięciu do nich płynu zaczęły działać prawidłowo.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
28.01.2025, 20:31,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2025, 20:32 przez mar11111.)
|
||||
|
Zrobię tak jak piszesz, "a nóż" pomoże. Kilka lat temu profilaktycznie potraktowałem potencjometry bo sprawiały wrażenie że są suche i od tego czasu wszystko działało idealnie.
Sprawdzałem też klawisz pod kątem wysyłanych komunikatów MIDI i niby wszystkie 9 suwaków działa poprawnie (wartości płynnie od 1 do 127) suwak głośności jest chyba czysto analogowy wiec tego nie sprawdziłem.
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
14.03.2025, 18:54,
|
||||
|
Awaria sama z siebie ustała... Więc myślę że będzie to kwestia taśm połączeniowych wewnątrz instrumentu. Orientujecie się jakim środkiem najlepiej zrobić czyszczenie i konserwację? Często piszą i Dexit... Dobre to jest? Jeśli tak to który konkretnie warto kupić?
[quote][code]
|
|||
|
14.03.2025, 22:15,
|
||||
|
Moim zdaniem to tak samo jak by zapytać który płyn do zmywania naczyń jest najlepszy.
Płyny do renowacji styków w większości mają podobny skład i działają bardzo podobnie tzn robią to co maja robić. Mój się nazywa "Kontakt" i jest przeznaczony do renowacji potencjometów o czym mowa na opakowaniu No i działa
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pc3k - coś świruje :) | mar11111 | 11 | 14,218 |
27.10.2020, 23:36 Ostatni post: mar11111 |
|
| Brzmienia akordeonu z PC3K do SP5-8 | techa4572 | 1 | 4,112 |
25.01.2019, 23:24 Ostatni post: bestspec |
|