Jaki flagowiec wybrac
|
10.02.2025, 19:04,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2025, 20:21 przez krajewski26.)
|
||||
|
Jaki flagowiec wybrac
Witam wszystkich.
Stoje przed wyborem jednego z flagowych syntezatorow. o jak najwiekszej liczbie mozliwosci w stosunku do ceny O nastepujacych potrzebach: -duza ilosc dobrych silnikow/syntez pozwalajaca na tworzenie/edycje wielowarstwowych dzwiekow glownie do edm, disco, techno, pop czy rock/ lata 80 i 90 -rozbudowane arpeggios i drum patterns -w miare latwy w obsludze, z dobrym czytelnym wyswietlaczem -z samplerem, rozbudowanym sekwencerem, generalnie aby sie dalo duzo zrobic bez komputera -nie za ciezki do przenoszenia, czyli tak max. 15/16 kg -i oczywiscie tez w miare dobra klawiatura, aby jej nie polamac ![]() -o czystych dzwiekach i plynnych przejsciach aby nic nie ucinalo -z dobra dostepnoscia darmowych dodatkow, rozwinieta spolecznoscia uzytkownikow, abym nie musial wydac fortuny aby ukrecic cis wartosciowego na instrumencie -super jakby mial wbudowany interfejs audio i odpowiednia ilosc przydatnych zlaczy -aha i sprzet musi byc nowy Przegladajac internet wybralem narazie te 3: -Yamaha Montage M6 -Korg Kronos 3/ podobno ma byc -Roland Fantom 6 Ex Prosze napiszcie cos o tych klawiszach, szczegolnie od strony praktycznej. Ich wady, zalety, mozliwosci. Jesli macie inne propozycje tez spoko poczytam. Kazda wypowiedz jest dla mnie cenna. Dzieki i pozdrawiam |
|||
10.02.2025, 21:03,
|
||||
|
RE: Jaki flagowiec wybrac
Nie ma jednego idealnego flagowca który spełni wszystkie wymagania
![]() Najtrudniej jest z samplerem, bo samplowanie przeniosło się na komputery i większość flagowców już nie ma samplerów (możliwość samplowania sygnałów zewnętrznych) żeby było taniej ale praktycznie każdy ma możliwość wczytywania już gotowych sampli. To samo z rozbudowanymi sekwencerami które również przeniosły się do komputerów a we flagowcach implementują coraz uboższe wersje żeby nie powiedzieć rejestratory z ograniczoną edycją itp. Najbliżej twoich wymagań moim zdaniem jest Roland Fantom 6 Ex który akurat posiada sampler i barwami syntezatorowymi moim zdaniem góruje nad pozostałymi dwoma co przydatne dla ciebie będzie szczególnie w gatunkach muzyki które wymieniłeś. Korg i Yamaha potrafią wczytywać sample i maja swoje wysepki które są lepiej rozwiązane niż u Rolanda ale jak wspomniałem wyżej Roland moim zdaniem najbardziej ci się przyda.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
10.02.2025, 21:32,
|
||||
|
Wiem, ze nie ma idealu i wiekszosc idzie w kierunku softu, a ja ide pod wiatr
![]() Poprostu wymienilem wszystko co mnie interesuje. Zampomnialem jeszcze o 3 rzeczy spytac. Ktory z tych 3 instrumentow, moze dobrze dzialac jako klawiatura sterujaca. Nie chcialbym np. kupowac kolejnego klawisza np. novation mk4 aby moc tez skorzystac np. z pakietu arturii v collection, czy jakich kolwiek wtyczek vsti I druga sprawa, jak ma sie w Rolandzie sprawa chmury i silnika Zen-core. -Na ile bede musial wedrowac z komputerem a na ile wystarczy sam instrument -jaki to jest koszt i ile daje sam instrument a ile tylko w polaczeniu z softem Zenology -jak mocno Roland Fantom Ex jest przywiazany do Abletona a ile potrafi samodzielnie I na koniec jaka przewage daje mi Roland. Bo nie ukrywam ze wizualnie bardzo przypadl mi do gustu Montage, pytanie tylko czego na nim nie da sie zrobic. I jeszcze jedno, umiescilem w propozycjach Kronosa bo znajomy mi doradzil abym jego wlasnie bral, bo choc trudny to jakas super technologie Karma Aha zeby nie bylo nie jestem tylko ustawiony na lata 80/90 na wspolczesne tez, tylko gatunki pozostaja te same i dodalbym jeszcze, ze fascynuje mnie muzyka filmowa, orkiestrowa czyli wszelkie dete blaszanebi drewniane sa bardzi mile widziane w jak najlepszej jakosci |
|||
10.02.2025, 23:52,
|
||||
|
(10.02.2025, 21:32)krajewski26 napisał(a): Wiem, ze nie ma idealu i wiekszosc idzie w kierunku softu, a ja ide pod wiatr Każdy instrument posiadający klawiaturę i wyjście oraz wejście midi jest klawiaturą sterującą skoro są klawiatury sterujące które nie posiadają niczego więcej poza samą klawiaturą. Wszystkie 3 instrumenty spełnią zadania klawiatury sterującej przy czym Roland znowu wypada tu z małą przewagą bo można do niego podłączyć więcej urządzeń. W każdym z tych instrumentów da się przypisać gałki i suwaki do działnia z wirtualnymi syntezatorami itp. Silnik ZenCore jest już w Rolandzie a rolandowska chmura może ci się w zasadzie przydać do tego aby sobie pobrać nowe banki barw i wgrać do Fantoma po za tym Fantom nie potrzebuje chmury do normalnego działania. Banki można sobie zgrać na USB i z tego USB dopiero wgrać do Fantoma. Z pośród wielu syntezatorów dostępnych w Roland Cloud jest Zenology. Zenology to wirtualny Fantom ale bez barw typu Multi czyli same barwy typu Program. Zenology jest samodzielnym syntezatorem VST ale w połączeniu z Fantomem może służyć za edytor barw Fantoma. Możesz też bez podłączania Fantoma opracować sobie barwę w Zenology i wgrać ją potem do Fantoma (będzie identyczna). Można zaryzykować że masz dwa Fantomy bo jeden sprzętowy a drugi w komputerze. Podobną droga poszła Yamaha z Montage M bo zrobili Montage M w wersji VST z tym że zrobili to w 100%, a w Rolandzie jak wspominałem w Zenology brakuje trybu barw Multi z Fantoma. Nie rozumie pytania o Abletona. Czemu uważasz że Fantom jest do niego przywiązany? Z Fantomem możesz działać z dowolnym DAW a nie tylko z Ablotonem podobnie jak to jest z innymi flagowcami. Co do Montage M to po za barwami opartymi na samplach (akustyczne, dęte i inne samplowane - te akurat wypadają moim zdaniem najlepiej z tych 3 wymienionych) posiada dwa dodatkowe silniki czyli FM-X (synteza FM) i AN-X (wirtualny analog oparty na Yamaha AN1x) natomiast w Rolandzie masz dużo więcej silników opartych na wirtualnych analogach Rolanda (JD-800, JUNO-106, JUPITER-8, JX-8P i SH-101 oraz N/Zyme czyli silnik Wavetable (trochę Waldorfa w Rolandzie)) Ta ilość silników syntezy typowo syntezatorowa sprawia że Roland lepiej wypada pod kątem różnorodności barw syntezatorowych jak i ich jakości (mięsa). Ceny abonamentów Roland Cloud sprawdź sobie sam. Generalnie w Roland Cloud prócz banków barw masz tez syntezatory VST i efekty oraz pakiety sampli. Karma w Kronosie to chyba najbardziej zaawansowany arpeggiator wielokanałowy przypominający autoakompaniament ale nie jestem pewien czy w dużym stopniu możesz to edytować i programować nowe przebiegi (dopytaj kolegi). Na pewno da się to zrobić z dodatkowym oprogramowaniem za które trzeba dopłacić obcej firmie https://www.karma-lab.com/karmasoft/karmasoft.html Generalnie nie uważam aby Karma miała być czymś co by przeważy na rzecz Korga. Takie rzeczy się ładnie słucha na demach i filmach ale bardzo szybko się okazuje że z tego nie będziesz korzystał w takim stopniu jak myślałeś. Montage też na bardzo zaawansowany arpeggiator wielokanałowy i nie wiele ustępuje korgowi (zobacz ile barw "samogrających" jest na demach barw do Montage). U Rolanda w Fantomie nie wiem jak dokładnie zaawansowany jest tam arpeggiator bo nie za bardzo to zgłębiałem (nie jestem jakimś wielkim fanem arpeggiatorów).
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
11.02.2025, 00:26,
|
||||
|
A wykorzystywales moze praktycznie, ktorys z tych syntezatorow jako klawiature midi w jakims Daw dla vsti ?
Ktory z instrumentow ma najwieksze mozliwosci edycji barw, tworzenia nowych, nakladania warstw i laczenia z duza iloscia roznych efektow, bo mam takie wrazenie, ze Roland bardziej stawia na presety czy software a Montage daje duze mozliwosci regulacji z samej plyty instrumentu. Chociaz w Fantomie bardzo mi sie spodobaly 2 rzeczy, wysoka sterowalnosc przez pady oraz, edycje/rysowanie przebiegow fal na ekranie dotykowym. Orientujesz sie moze czy Montage tez ma interfejs audio, bo doczytalem, ze Roland go ma. 2 keestia to wbudowany sekwencer. Czy Roland nie ma przypadkiem sekwencera krokowego, ktory jest latwiejszy w obrobce a jednoczesnie efektowny |
|||
11.02.2025, 00:41,
|
||||
|
Aha i jeszcze 2 rzeczy
Bestspec Wspomniales, ze Karma to taki troche autoakompaniament. Czy Roland albo Yamaha maja cos podobnego. Chcialbym bowiem , nie tylko tworzyc fajne barwy ale moc to polaczyc z drum patternami + arppegiator i tworzyc utwory na instrumencie, nie bawiac sie w nagrywanie kazdej sciezki, frazy osobno aby zlozyc to w jeden song. Chetnie bym skorzystal na ktoryms z instrumentow z jakis procesow automatyzacji, ktore buduja mi gotowe wzorce na podstawoe zagranej melodi (pochodu dzwiekow czy akordow). Wiem, ze to syntezator a nie samograjek ale widzialej juz troche filmikow, jak ludzie zbudowali cos takiego na Yamaha MODX+ Wg ciebie, ktory z tych instrumentowbys wybral, ktory jest bardziej przyszlosciowy. i na ktorym da sie wiecej zrobic bez komputera Aha, myslalem jeszcze o Akai Mpc64, ale podobno maja slaba klawiature |
|||
11.02.2025, 00:46,
|
||||
|
(11.02.2025, 00:26)krajewski26 napisał(a): A wykorzystywales moze praktycznie, ktorys z tych syntezatorow jako klawiature midi w jakims Daw dla vsti ? Co do edycji,tworzenia, nakłądania itp to nie wiem czemu u Rolanda tak to odebrałeś bo zarówno Roland jak i Yamaha są pod tym kątem bardzo podobne a Korg moim zdaniem wypada trochę gorzej (podstawowa barw tylko z dwóch członów więc mniej jak u Rolanda i Yamahy) Montage ma interfejs audio. Nie wiem czy to co jest w rolandzie można nazwać prawdziwym sekwencerem krokowym (ten gatunek tez wymarł i raczej można go spotkać w osobnych dedykowanych sprzętach). To co tam jest bardziej można nazwać Pattern Sekwencerem. Co do sekwencera to ten raczej najbardziej rozbudowany jest w Korgu (jak pisałem nie ma ideałów ![]()
|||
11.02.2025, 01:08,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2025, 01:13 przez krajewski26.)
|
||||
|
A jak z plynnym przejsciem miedzy barwami, gdzies sa tendencje do ucinania.
I nie napisales nic o podobnej technologii "autoakompaniamentu" Karmy ale w Yamaszce i Rolandzie. Myslisz ze znalazl bym tam mozliwosc tworzenia wzorow na podstawie zagranych fraz czy akordow, tak aby tworzyc szybko gotowe utwory z podkladem rytmicznym i basowym. I kolejna 3 rzeczy, ktora mi sie przypomnialy. +Na paru filmach o Rolandzie ludzie narzekali, ze maja problem z trafieniem we wlasciwe pola na ekranie, ze musza uzywac niekiedy rysika. +czy w tych syntezatorach mozna wgrac pliki midi, mam troche takich ktore sa naprawde dobrze zrobione i grzechem by bylo z nich nie skorzystac, poddac tylko obrobce barwowej na danym instrumencie. Tez widzialem na 2 czy 3 filmikach jak ludzie narzekali ze w Rolandzie midi, ciezko sie wgrywa, trzeba to robic na okolo. +zaglebilem sie jeszcze w opis Korga, aby cos doczytac o Karmie a znalazlem jeszcze to, ze Korg ma tez sekwencer wave. Czy to znaczy ze move so ie poscic oprocz 16 sciezek midi z roznymi instrumentami, takze jakies np drum wave loopy czy wokal aby utwor byl ciekawszy. Czy Roland i Yamaha maja tez mozliwosc operowania na wave. Sory ale caly czas, probuje znalezc taki instrument, ktory bedzie najbardziej uniezalezniony od komputera. |
|||
11.02.2025, 01:24,
|
||||
|
A wiesz jeszcze cos o tym Akai mpc 64. Pisales tutaj ze, Akai wydal teraz nowy soft, ktory wprowadzil sporo nowosci ale jak juz mowilem, slyszalem, ze ich klawiatury sa kiepskie. Nie wiem natomiast nic czy byl by to godny przeciwnik Montage, Fantom czy Kronos
|
|||
11.02.2025, 01:30,
|
||||
|
i jeszcze cis. Czy przypadkiem Montage nie ma zdecydowanie wiecej pamieci na sample, rozszerzenia itp niz Fantom. Ty chyba pisales, ze w Rolandzie, nie wszystko sie miesci.
|
|||
11.02.2025, 01:35,
|
||||
|
(11.02.2025, 01:08)krajewski26 napisał(a): A jak z plynnym przejsciem miedzy barwami, gdzies sa tendencje do ucinania. Korg nazwał sobie to Karmą a Roland i Yamaha nadal pozostał przy arpeggiatorze. Nie licz na to że instrument będzie za ciebie tworzył muzykę. Takie narzędzia są na komputer a moim zdaniem tez nie są rewelacyjne. Najgorszy wyświetlacz pod kątem działania dotyku ale też generalnie obrazu ma Korg. Czy było by sensem wkładanie do instrumentu sekwencera który nie mógł by wczytywać plików midi? Sorry ale nie mam instrukcji od każdego instrumentu w głowie, a Kronos jest tak stary, że już bym zapomniał gdybym miał. ![]() Zarówno Roland jak i Yamaha mają możliwość nagrywania audio ale to raczej funkcja audio rekordera a nie sekwencera audio i w Kronosie chyba jest podobnie choć nie jestem pewien odnośnie Kronosa. Kup sobie dodatkowo albo ipada albo coś na androidzie i zainstaluj Cubasis i będziesz miał sekwencer na miarę DAW jakiego nie znajdziesz e żadnym instrumencie (będziesz miał MIDI i Pełną obsługe Audio z edycję jak w komputerze). Masz duzy dotykowy wyświetlacz i mega możliwości i podłączasz to sobie do instrumentu przez midi (USB, kablowo albo bezprzewodowo). Do tego specjalny stojak do zamocowania ipada na instrumencie i jesteś niezależny od komputera a masz stację roboczą z prawdziwego zdarzenia.
|||
11.02.2025, 02:00,
|
||||
|
Czy jestes przekonany, ze tablet z Androidem tez mozna podlaczyc, bo ja na filmikach widze jak iPad jest faworyzowany, czy to znaczy ze lepiej sie on zgrywa z instrumentem, ma lepszy soft lub wydajnosc. A do podlaczenia takiego tabletu nie sa potrzebne zadne sterowniki
|
|||
11.02.2025, 09:31,
|
||||
|
(11.02.2025, 02:00)krajewski26 napisał(a): Czy jesteś przekonany, ze tablet z Androidem tez mozna podlaczyc, bo ja na filmikach widze jak iPad jest faworyzowany, czy to znaczy ze lepiej sie on zgrywa z instrumentem, ma lepszy soft lub wydajnosc. A do podlaczenia takiego tabletu nie sa potrzebne zadne sterowniki Tak da się działać z Androidem i jest na niego Cubasis ale można powiedzieć że na Androidzie programy muzyczne czy wirtualne instrumenty dopiero od niedawna zaczęły się pojawiać a na iPad jest o niebo lepiej. Apple na iPad lata temu wszedł w programy muzyczne i jest ich kosmicznie więcej jak na androida stąd w sieci głównie widzisz filmy z iPadem. Na iPad jest też ogromne wsparcie developerów więc wiele interfejsów audio ma zapewnione wsparcie dla ipada i wystarczy go tylko przez USB podłączyć do interfejsu audio i już masz nagłośniony iPad przez ten interfejs itp. Jeśli ktoś ma dopiero kupić tablet i ma zamiar korzystać z niego również pod kątem aplikacji muzycznych jak DAW i syntezatory wirtualne to zdecydowanie polecam iPady. O androidzie wspomniałem w zasadzie dla samej świadomości że już też jest taka możliwość, a cenowo jest on tańszy jeśli chodzi o tablety.
|||
11.02.2025, 11:07,
|
||||
|
A ipad musi byc jakis najnowszy czy tez starsze tez sobie dobrze radza
I teraz Druga sprawa, takue podsumowanie troche, popraw mnie jesli sie myle: -Montage M ma juz swoja wtyczke vst3i, 100% zgodna z instrumentem fizycznym czyli zabieramy sobie taki laptop z daw+vst w kazda podroz i tworzymy, nie dzwigajac ciezarow a w domku wszystko wgrywamy do naszej Yamahy (tutaj takie zapytanie, jak duzo mozna zrobic na Montage w stosunku do MODX bo widze ze uzytkujesz, bo to jednak ponad 2x tyle kasy a dla samej vst3i to by nie miali sensu) -Fantom ma swoja "vsti" w formie chmury z Zenology. Czyli moge tutaj: stworzyc sobie wlasne brzmienia, skorzystac z gotowych presetow, pobrac sample/zestawy a to wszystko wgrac na pendrive i zaladowac do fizycznego instrumentu i dzialac juz bez udzialu komputera Minusem Yamahy jest to, ze aby miec ich wtyczke musze posiadac Montage a w Rolandzie wystarczy wykupic subskrypcje w chmurze, bez zakupu Fantom (wystarczy tylko klawiatura midi i juz mozna grac barwami) Bestspec 1.Nic nie wspomniales o tym Akai MPC 64, cis sie orientujesz moze. 2. Widze ze korzystasz z Zenology oraz Arturia z Pigments. Czy sa to porownywalne klasy jakosci barw. W V collection Arturii mam znacznie wiecej instrumentow dostepnych, pytanie tylko czy te rolandowskie sa rownie dobre, jak w Zenology |
|||
12.02.2025, 01:41,
|
||||
|
(11.02.2025, 11:07)krajewski26 napisał(a): A ipad musi byc jakis najnowszy czy tez starsze tez sobie dobrze radza Z iPadem jak z komputerem im szybszy tym lepszy. Wydaje mi się że nie ma co kupować starszych niżej jak o dwie generacje od obecnych modeli i najlepiej aby to był model z procesorem M1 co najmniej. Z Montage M VST jest tak jak piszesz. MODX to to samo co Montage (nie Montage M) tylko tańsza wersja bo dali gorszą klawiaturę, mniej gałek, przycisków i suwaków i mniej pamięci na wgrywanie sampli ale co do barw i silnika syntezy są identyczne z Montage i są całkowicie kompatybilne. Niedawno powstała nowa wersja Montage o nazwie Montage M i zawiera w sobie wszystko co było w poprzednim Montage/MODX (wszystkie barwy itp) plus nowe możliwości jak dodatkowy silnik syntezy AN-X (wirtualna Yamaha AN1x) więcej pamięci na sample większą polifonię i inne. Fantom nie ma żadnej chmury i Zenology nie działa w chmurze tylko to fizyczny instrument VSTi dokłądnie jak to co jest u Yamahy (nie ma czegoś takiego jak VST3i, jest VST3 ale to oznacza tylko wersję formatu VST jako takiego) Zenolgy działa dokładnie tak samo jak u Yamahy czyli wszystko co na nim sobie zrobisz możesz wgrać potem do Fantoma. Roland Cloud (to co nazywasz pewnie chmurą) to tylko program za pomocą którego możesz sobie pobrać z ich serwerów w internecie (chmurze) barwy, sample do Fantoma i instrumenty VSTi jak Zenology, Jupiter 8, Juno 106 i wiele innych aby z nich korzystać w komputerze w DAW Rzeczywiście aby mieć Zenology nie musisz mieć Fantoma tylko wystarczy mieć wykupiony abonament albo wykupić go na stałe (i wtedy już nie musisz mieć abonamentu aby z niego korzystać)
|||
12.02.2025, 03:07,
|
||||
|
A wg ciebie:
1. Jak bardzo oplacalny jest Montage M w stosunku do MODX+ (to 10 tys. wiecej) 2. Ktory instrument jest bardziej przyszlosciowy Fantom czy Montage M. 3. Jesli mialbys porownac nastepujace barwy, ze wzgledu na czystosc/jakosc: -smyczki, brasy, dete drewniane i blaszane, gitary, perkusje to wybralbys Rolanda (masz lub miales XR) czy Yamaha (posiadasz MODX) |
|||
12.02.2025, 22:01,
|
||||
|
@bestspec
Dalbys rade tak na podsumowanie jeszcze odp na te moje ostatnie pytanka. Tak wg twojego uznania, gdybys ty mial cos z tego wybrac |
|||
12.02.2025, 23:39,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2025, 23:42 przez Valtari.)
|
||||
|
Pozwolę sobie troche podpiąć sie pod temat, choć już niemal wszystko zostało napisane.
Czy opłaca sie dopłacić do Montage M względem MODX. To zależy jak dla Ciebie istotne są różnice. Montage ma lepszą klawiature zarówno tą syntezatorową z wersji 61 jak i porównując wersje ważone 88. MODX jest znacznie lżejsza (plastik) Montage M ma dodatkowy silnik AN-X Same próbki są identyczne ale Montage ma lepsze przetworniki, więc gdybyś porównywał oba stojące obok siebie w sklepie, to możliwe że byś usłyszał różnice w dynamice brzmienia. Brzmienia akustyczne to zdecydowanie Yamaha, saksofony, gitary akustyczne, czy też różne instrumenty orientalne o nazwach których nigdy sie nie słyszało. U Rolanda fajne są brzmienia syntetyczne ale też trzeba takie lubieć, bo wiele próbek tych brzmień pochodzi ze starych klasycznych syntezatorów Rolanda. Co rozumiesz pod haslem "bardziej przyszłościowy" ? Czy będzie następca ? Czy konstrukcja będzie rozwijana ? Myśle że na oba instrumenty będą co jakiś czas aktualizacje oprogramowania, które coś tam usprawnią, dodadzą funkcje lub wyeliminują jakieś błędy. Na zagranicznych forach opisują problem z polifonią w Fantomie, są też filmy na YT pokazujące ten problem przycinania się brzmienia przy wielowarstwowych złożonych brzmieniach. Można jednak przeczytać że wraz z najnowszą aktualizacją ten problem został wyeliminowany. Wspomniałem o tym bo widze że ten problem był często poruszany na różnych forach. Co do ostatecznego wyboru to zależy jaki masz charakter ![]() Możesz kupić obojętnie który i cieszyć się grą i jego możliwościami, ale też możesz codziennie sie zastanawiać czy na pewno dobrze wybrałeś i czy czasami ten drugi nie byłby lepszy. Polecam opcje pierwszą ![]() |
|||
12.02.2025, 23:52,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2025, 00:06 przez krajewski26.)
|
||||
|
dzieki @Valtari
A co myslisz o 3 graczu, niedawno wskrzeszonym Kronos 3. Z jednej strony rozumiem rozczarowanie posiadaczy 2 ze 3 wersja to taki odgrzewany kotlet (oczywiscie ci ktorzy go nigdy nie mieli inaczej na niego patrza) ale z drugiej zobaczmy instrumenty sprzed 15 czy 20 lat. Dobra technologia nigdy nie bedzie za stara, tylko ludzie musza do niej dorosnac. Obejrzalem troche filmikow tez o Kronosie i mam mieszane uczucia czy warto go brac jeszcze pod uwage. Jedno co zauwazylem (jesli sie myle popraw), Kronos jest trudny do nauki. A co do Fantoma, jestes przekonany ze aktualizacja softu pomoze polifonii. Moze to jego architektura ogranicza. Montaz w tej kwesti wypada chyba lepiej, majac max. polifonie 400. Mowisz ze Fantom, sporo odziedziczyl starych barw, czy to oznacza ze lepiej by sie odnalazl w klimatach lat 80 i 90 niz Yamaha. I dokladnie to rozumiem co napisales pod pojeciem "przyszlosciowy". A moze masz jakies inne podobne propozycje instrumentow |
|||
13.02.2025, 00:11,
|
||||
|
(12.02.2025, 23:52)krajewski26 napisał(a): Mowisz ze Fantom, sporo odziedziczyl starych barw, czy to oznacza ze lepiej by sie odnalazl w klimatach lat 80 i 90 niz Yamaha. włączę się. W Montage jest tak samo jak u Rolanda. Masz w niej też wszystkie brzmienia które były w Motif XF i XS a z jeszcze starszych można sobie wgrać (z Motif ES, pierwszego Motif) itd. Praktycznie każda firma tak robi że robiąc nowy model robi go na bazie poprzedniego dodając nowe rzeczy i bardzo często jest jakaś zgodność wstecz do pewnego poziomu i w pewnym zakresie.
|||
13.02.2025, 00:34,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2025, 00:41 przez krajewski26.)
|
||||
|
@bestspec
A cos o tej polifonii w Fantomie wiesz. I czy Montage M majac polifonie cos ponad 300 nie jest bardziej "plynny" niz Roland I jeszcze jedno, czy obecnosc nowego silnika AN-X wnosi cos wartosciowego do Yamahy. I troche odstepstwo od tematu. Ty @bestspec obracasz sie wokol NI Komplete 15. Moglbys powiedziec co to jest ten "Leap Expansion", bo zauwazylem sporo filmikow promujacych to tak jakby autoakomaniament, aranzer do szybkiego odgrywania patternow/gotowych podkladow do piosenek. |
|||
13.02.2025, 00:37,
|
||||
|
Uważam że "nowy" Kronos nie zasłużył na to żeby mu dopisywać "3" do nazwy
![]() Troche Korg poleciał w kulki albo nie inwestują już w wszystko mające stacje robocze. Nie miałem Kronosa ale miałem Tritona Extreme i obsługa nie była prosta, z Kronosem jest raczej podobnie, Kronos ma jedną przewage nad wcześniej omawianymi czyli wspomniany już pełny sekwencer. Ale nie jest jedyny bo Kurzweil K2700 też taki ma ale tam obsługa to tym bardziej nie jest wygodna (mały i niedotykowy wyświetlacz) No ale pomijając możliwości i obsługe Kronosa to podobają ci sie jego brzmienia ? Bo według mnie barwy syntetyczne ma świetne, wielowarstwowe atmosferyczne brzmienia typu pad. Fortepiany czy E piana też są fajne ale nie mogę tego powiedzieć o brzmieniach akustycznych. Mam na myśli te fabryczne, bo być może są jakieś ciekawsze pakiety do ściągnięcia na takich brzmień. Co ciekawe w aranżerach Korga serii Pa brzmienia akustyczne są świetne ale w Kronosie ich nie ma. Co do problemów z polifonią w Fantomie to powinno wyglądać to tak, że przy wykorzystaniu pełnej polifonii ( złożone brzmienie i wciśnięty pedał sustain) instrument powinien wygaszać nu ty zagrane najwcześniej, które już długo wybrzmiewają. Zamiast tego Fantom ucinał całe brzmienie. Jest to źle napisany soft i tak jak pisałem różni guru od Rolanda twierdzą że problem ten został wyeliminowany najnowszą wersją oprogramowania. Klimaty lat 80" czy 90' to nie tylko brzmienia Rolanda. Grano wtedy na Yamasze DX7, i takie brzmienia znajdziesz w Montage. Lata 90 to Roland D50, ale też Korg M1, T3 syntezatory Emu Emulator. W utworze Sandry "Hiroshima" słyszysz na początku fabryczne brzmienie Korga M1 ![]() Poza tym co innego brzmienia fabryczne a co innego to coz nich możesz wycisnąć, a od tego jest zaawansowana edycja która jest w każdym wymienionych. Więc i tak potem jest sporo zabawy zmieniając parametry brzmienia i porównując ciągle do oryginału z utwory, aż do osiągnięcia satysfakcjonującego efektu. |
|||
13.02.2025, 01:04,
|
||||
|
(13.02.2025, 00:34)krajewski26 napisał(a): @bestspec Co do AN-X to już sam sobie odpowiedz na pytanie czy warto dopłacić za silnik wirtualnego analoga biorąc pod uwagę że barwy syntezatorowe oparte na samplach zawsze brzmią gorzej i mniej naturalnie jak wirtualny analog. Ja mam Komplete 14 w którym jest Kontakt 7 a Leap Expansion jest w Kontakt 8. Nie interesowałem się tym jeszcze za bardzo bo rozwiązania tego typu że wciskam jeden klawisz a gra cały zespół i to jeszcze z gotowca który ktoś opracował są daleko na liście moich zainteresowań. Potem sto "muzyków" w różnych częściach świata gra praktycznie ten sam utwór, a kto będzie autorem aby zgarniać tantiemy? ![]()
|||
13.02.2025, 01:13,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2025, 02:03 przez krajewski26.)
|
||||
|
Korg przespal okazje aby stac sie nr 1. A wystarczylo tak niewiele, lepszy wyswietlacz, cpu+pamiec z plyta, wiekszy dysk. Dzisiaj w erze smartfonow, ktore juz po 2/3 tys sa niezle wyposazone a nie kosztuja 15 tys. ani 10 tys. czesci to relatywnie tanie. Jedyny problem bylby z oprogramowaniem i adresacja 64 bit. Gdyby to pozmieniali to i kolejny silnik/synteze by wlozyli. A wtedy bylby to skok na miare Oasys. A muzyka to sztuka, gdzie nie liczy sie tylko kasa ale tez prestiz, bycie jak najlepszym. A odpuszczenie Kronosa przez Korga to uznanie madrosci/wyzszosci Rolanda i Yamahy.
Mnie to wyglada, jakby ktos celowo w firmie chcial ja od srodka conajmniej oslabic. A wobec tego ta nalepka na ostatnim klawiszu Kronosa "made in Japan" to wstyd. Co do samego Kronosa. Podoba mi sie to, ze jest pelna edycja parametrow, pelny sekwencer, sampler. I to jest super, ze, Korg pozwala w swoich instrumentach na bardzo duzo (chociaz nie zawsze soft jest w nich od poczatku dopracowany). Wystarczy chciec sie nauczyc obslugi a mozna wszystko. Tak mi sie wydaje. Poprostu wole instrument, na ktorym moja ciezka praca i zaangazowaniem, moge "ukrecic" prawie wszystko co zechce (barwy, style, patterny itd.), niz taki latwy, na ktorym aby cos wiecej zrobic, potrzeba komputera i softu a mimo to, nie zawsze sie da. A czy barwy mi sie podobaja, i tak i nie, zalezy kto jakie ma umiejetnosci i pokazuje na filmiku. Intryguje mnie tez technologia Karma, rozbudowane mozliwosci przebiegow arpeggio, taki a'la autoakompaniator. Pytanie jest czy ja to wszystko ogarne, czy opanuje. No i ten ciemny wyglad Kronosa, zdecydowane bardziej przemawia do mnie kolorowa plyta Montage M. czy obecnosc padow na Fantomie. A jesli chodzi o akustyki to slyszalem je na kilku filmikach i naprawde bardzo ladnie brzmialy w Kronosie. Byly opisane jako fabryczne (raz tylko ktos prezentowal kupione i wgrane), co by moglo swiadczyc ze te barwy akustyczne z filmow byly edytowane na instrumencie, co by oznaczalo ze wystarczy sie przylozyc/edycja aby uzyskac na Kronosie piekne barwy. |
|||
13.02.2025, 01:28,
|
||||
|
Może inwestują w to na czym najbardziej zarabiają. Można powiedzieć że DAW rozłożył rynek instrumentów workstation. Boją się inwestować środków w wszystko mające kombajny, bo do użytku domowego ludzie wybierają klawiature sterującą plus soft, a na scenie też królują instrumenty innego typu.
Sam jestem zwolennikiem takich kombajnów i ubolewam nad tym w jakim kierunku zmierzają producenci. Zobacz ja potężny był kiedyś Roland Fantom G ! Sampler na pokładzie, 127 ścieżek MIDI i 24 ścieżki audio ! |
|||
13.02.2025, 02:27,
|
||||
|
Mysle, ze prawdziwa sztuka to taka gdzie sie czuje klawisz pod palcem. Nie wystarczy poukladac kostki na komputerze.
Trzeba umiec grac na zywo, na fizycznym instrumencie. A dzisiaj wystarczy tablet, nawet smartfon i byle malolat trzasnie jakis beat i sie uwaza za artyste. Nie mowie, aby nie korzystac z oprogramowania, ale z glowa. Uzywac sampli jako inspiracji dla swojej tworczosci a nie korzystac z czyis gotowcow. Do tego zmierza teraz AI w muzyce. Czytalem ostatnio wywiad z wybitnym kompozytorem muzyki filmowej, ktory opowiadal wlasnie jak bardzo ubolewa nad zatracanymi przez swiat/Polske wartosciami, tradycyjnym tworzeniem muzyki itd. Dlatego szkoda ze majac takie doswiadczenie, mozliwosci, technologie giganci muzyki porzucaja workstation. A moze wlasnie przewrotnosc losu i glupota, powoduja odejscie tak wielu osob w kierunku oprogramowania bo nie ma prawdziwych workstation, a te ktore pozostaly nie sa rozwijane a wrecz sa zwijane. Gdyby bylo takie podejscie przy produkcji smartfonow nigdy bysmy nie wyszli poza nokie 3110 |
|||
13.02.2025, 02:38,
|
||||
|
A co do lat 80 i 90 wiem, ze krolowaly tam rozne klawisze, dlatego probuje znalezc jakis zloty srodek. Np. Montage + wykupiony dostep do zenology albo pakiet Arturia V. Niemniej musze miec jeden klawisz glowny, ktory bedzie baza dla reszty, ktory bedzie chociaz wieksza czesc klasycznych barw ogarnial.
Moze warto by bylo zorientowac sie przy ktorym sprzecie Fantom /Montage/ Kronos, skupiona jest wieksza spolecznosc, bo wtedy jest duza szansa na wymiane doswiadczen, problemow, sampli, styli itp. Wie ktos z was wokol ktorego instrumentu jest skupiona wieksza spolecznosc |
|||
13.02.2025, 10:07,
|
||||
|
(13.02.2025, 02:38)krajewski26 napisał(a): A co do lat 80 i 90 wiem, ze krolowaly tam rozne klawisze, dlatego probuje znalezc jakis zloty srodek. Np. Montage + wykupiony dostep do zenology albo pakiet Arturia V. Niemniej musze miec jeden klawisz glowny, ktory bedzie baza dla reszty, ktory bedzie chociaz wieksza czesc klasycznych barw ogarnial. Co do społeczności to tu niepodważalnym królem jest Yamaha która zrobiła nawet specjalną stronę gdzie ludzie dzielą się barwami (dla kilku modeli Yamahy) i możesz to wlocie wypróbować zanim nawet wgrasz (klikasz na barwę na stronie, a ona ci się od razu uruchamia i jak ci się podoba to ja zapisujesz do instrumentu (technologia MIDI przez przeglądarkę www. Wystarczy ze masz instrument podpięty przez USB do komputera albo do telefonu czy tabletu). https://www.youtube.com/watch?v=2pix04YAiMk https://soundmondo.yamahasynth.com/ https://www.youtube.com/watch?v=ZKHLfvYaHB0 W przypadku Korga i Rolanda to wszystko jest rozproszone na jakieś fora i grupy FB ale ludzie tam głównie gadają i znajdziesz może śladowe ilości plików z darmowymi barwami Użytkownicy Rolandów i Korgów (i innych firm) muszą sami zawiązywać społeczność (zakładać fora i grupy FB), a Yamaha poszła krok do przodu i sama założyła społeczność Soundmondo. To wyżej dotyczyło udostępniania barw natomiast jeśli chodzi o wymianę doświadczeń, pomoc itp to myślę że te trzy firmy sa na podobnym poziomie. W przypadku Yamahy i Rolanda to są po dwa wiodące fora i kilka grup FB. Nie mam korga więc mnie to tak nie interesowało ale przypuszczam ze jest podobnie.
|||
13.02.2025, 11:16,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2025, 11:17 przez krajewski26.)
|
||||
|
Dzieki. I to jest kolejny konkret
![]() No wlasnie wsparcie/spolecznosc to nawet 50% sukcesu instrumentu. |
|||
13.02.2025, 13:30,
|
||||
|
(13.02.2025, 11:16)krajewski26 napisał(a): Dzieki. I to jest kolejny konkret Myślę że to zbyt optymistyczne założenie. Myślę że większość ludzi którzy kupili MODX/Montage podobnie jak ja dowiedzieli się o istnieniu Soundmondo dopiero po zakupie. O sukcesie prawie całkowicie decyduje to co instrument potrafi i jak brzmi i jaki to ma stosunek do ceny oraz marketing. Przy czym dla wielu cena nie jest kluczowa. Jeśli chodzi o profesjonalne banki barw których część jest też za darmo a większość za opłatą to: W przypadku Rolanda jesteś ograniczony do tego co Roland udostępni za pomocą Roland Cloud. To praktycznie uniemożliwia tworzenie banków barw przez niezależnych profesjonalnych twórców i sprzedawanie ich bezpośrednio bo wszystko musi przejść przez łapy Rolanda który zgarnął by większość zysku więc więc te barwy głównie tworzy Roland. W Roland Cloud znajdziesz bardzo dużo banków barw do Fantomów ale można powiedzieć że to taki zamknięty ekosystem. Roland oferuje chyba najwięcej banków barw które nie wymagają wgrania nowych sampli czyli bazują na tym co fabrycznie jest w Fantomie ale w tych bankach jest średnio po 30 barw (jest dosłownie kilka tylko gdzie jest więcej jak 100) natomiast dla MODX/Montage w banku są w większości ponad 200 czy 300 barw (max może być 512) więc Roland idzie w ilość banków, a nie barw. W przypadku Yamahy (i Kronosa) to tu jest sprawa całkowicie otwarta i Yamaha robi jakieś banki ale większość robią wyspecjalizowane profesjonalne firmy zewnętrzne i możesz je kupić bezpośrednio u nich. Jeśli chodzi o banki barw z wykorzystaniem nowych sampli (których nie ma w instrumencie) to do Yamahy jest zdecydowanie najwięcej dostępnych banków barw z nowymi samplami i są bardzo dobre i wnoszą coś zupełnie nowego czego nie ma w instrumencie (słowem warto kupić więc mam wszystkie ![]() W Kronosie jeśli chodzi o banki barw z wykorzystaniem nowych sampli (których nie ma w instrumencie) też jest sporo ale dużo mniej jak u Yamahy ale Kronos jest już tak zapchany (a wersja 3 najbardziej bo wgrali dodatkowe barwy) że nie wiele wgrasz sampli nie usuwając czegoś co jest w instrumencie.
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|