Jaki sprzęt dla początkującego producenta muzyki?
|
10.03.2025, 04:17,
|
||||
|
Jaki sprzęt dla początkującego producenta muzyki?
Witam wszystkich użytkowników tego forum
Mam zamiar kupić Mac mini m4 256 GB Chciałbym się nauczyć produkować muzykę: obrabiać, mix, mastering itp. chciałbym zakupić interfejs audio (myślałem nad Behringer UMC202 HD), klawiaturę sterującą (M-audio keystation 49 mk3 lub Midi Plus ak490), jakiś mikrofon pojemnościowy/dynamiczny, słuchawki nauszne. (najlepiej żeby były na bluetoch i po kablu rozłączany) Najlepiej żeby się zamknąć w kwocie 1000 zł (interfejs audio, klawiatura sterująca, mikrofon, słuchawki, przejściówki kable) Czy mógłby mi ktoś poradzić jaki konkretny sprzęt byłby dobry? Nadmienię że skończyłem szkołę muzyczną I stopnia (gram na akordeonie) i chciałbym sobie tym mikrofonem nagrywać akordeon do programu DAW i śpiewać do podkładów. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi |
|||
10.03.2025, 18:19,
|
||||
|
RE: Jaki sprzęt dla początkującego producenta muzyki?
Cześć,
Przy tym budżecie kieruj się zasadą, że nie ma co ryzykować zakupu produktów mało znanych marek tylko z uwagi na cenę, a raczej stawiaj na marki które są w branży długo i specjalizują się w tym co robią i nie mają złych opinii (czyli klawiatura np M-audio, a nie Midi Plus - takie jest moje zdanie). Behringer jest pewnie również dobrym wyborem w tym budżecie bo jest tańszy niż porównywalne produkty innych firm, a nie można powiedzieć że im znacznie ustępuje (kupisz droższy interfejs to ci może braknie na mikrofon czy słuchawki) ale polecam jak najwięcej poczytaj o tym interfejsie, bo może ludzie się na niego skarżą itp (ja nie miałem z nim do czynienia). Co do mikrofonu i słuchawek to w tym budżecie niestety nie pomogę i nic nie polecę - może ktoś inny coś ci konkretnego poleci. I decydując się na Mac miej świadomość że musisz się dwa razy upewnić czy np interfejs audio czy klawiatura lub inne rzeczy które zamierzasz dokupić będzie działać z daną wersja systemu którą masz na MAC. Niestety Apple ma w głębokim poważaniu utrzymywanie kompatybilności i obsługi starszych urządzeń wprowadzając nową wersję systemu więc np po aktualizacji może się okazać że musisz część swojego sprzętu wymienić na nowy.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
10.03.2025, 20:54,
|
||||
|
(10.03.2025, 18:19)bestspec napisał(a): Cześć,Kupiłem kiedyś używaną klawiaturę MIDI M-audio keystation 49 mk3, ale okazało się że po podpięciu do macbook air 2019 przez przejściówkę nie wysyła sygnału do DAW, pewnie dlatego jak piszesz (sory za bezpośrednie zwracanie per ty) nowa wersja IOS a ta klawiatura na rynku już trochę czasu jest. |
|||
10.03.2025, 21:59,
|
||||
|
(10.03.2025, 20:54)msuchodolski604 napisał(a): Kupiłem kiedyś używaną klawiaturę MIDI M-audio keystation 49 mk3, ale okazało się że po podpięciu do macbook air 2019 przez przejściówkę nie wysyła sygnału do DAW, pewnie dlatego jak piszesz (sory za bezpośrednie zwracanie per ty) nowa wersja IOS a ta klawiatura na rynku już trochę czasu jest. Dokładnie. Albo klawiatura już była pozbawiona wsparcia albo ta przejściówka. Mam też wątpliwości po krótkim wygooglowaniu Berhringer UMC202HD czy będzie działać z MAC bo to tez leciwy produkt i miał wsparcie na pewno dla Mac OS X (v10) a z nowszymi wersjami juz cisza i w sieci jest dużo postów że nie działa z nowymi Mac OS. Na pewno nie polecam Mac nikomu kto dopiero zaczyna z DAW i kto nie zamierza kupować do tego najnowszych produktów (klawiatur, interfejsów itp) co do których jest pewność że działają z najnowszym Mac OS.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|