Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianino na początek dla dziecka lat 7
26.03.2025, 11:44,
Pianino na początek dla dziecka lat 7
Hej! 
Korzystając z Waszej ogromnej wiedzy i znajomości instrumentów, chciałabym prosić Was o podpowiedź w kwestii zakupu nowego pianina cyfrowego dla dziecka lat 7. Uczęszcza od kilku miesięcy na lekcje gry na pianinie- odbywają się na dwóch rodzajach sprzętów. Pierwsze bardzo stare pianino  z wielkim pudłem rezonansowym, a drugie cyfrowe. Chciałabym zakupić jej do domu cyfrowe pianino stacjonarne, ale nie mam kompletnie wiedzy w tym temacie. Mieszkamy w Łodzi I będę się rozglądać za sklepami z możliwością przetestowania sprzętu, ale nie znając się będę opierała się tylko na swojej nadwrażliwości słuchowej...Budżet do 4 tysięcy. 

**Moim dziecięcym marzeniem było nauczyć się grać na fortepianie, ale rodziców kompletnie nie było stać na lekcje. Moja chrzestna była bardziej majętna i z okazji I Komuni kupiła mi keyboard, ale ten dźwięk był dla mnie takim rozczarowaniem, że ryczałam w poduszkę, że się tak wykosztowała, a ja nie mam z tego przyjemności. Oczywiście grywałam Sto lat itp. na rodzinnych imprezach, ale nie chciałabym powtórzyć historii..

Odpowiedz
26.03.2025, 15:48,
RE: Pianino na początek dla dziecka lat 7
Rany, cóż to musiał być za keyboard że doprowadzał do płaczu Big Grin Powinno sie zakazać produkcji takich narzędzi tortur Big Grin
Dzień dobry pani Smile
Postaramy się pomóc w wyborze instrumentu.
Instrument do nauki powinien mieć jak najlepszą klawiaturę osiągalną w danym budżecie i to tym należy się przede wszystkim sugerować. Wszystkie dodatkowe bajery i funkcje są zbędne do nauki.
Pytanie czy zależy Pani aby był to instrument typu "mebel" przypominający z wyglądu pianino akustyczne ? Takimi instrumentami z klawiaturą w sam raz do nauki są Yamaha YDP 165 lub Kawai CN201 lecz niestety przekraczają troche budżet.
Gdyby wystarczył typowy instrument przenośny, taki który stawia sie na stojaku, statywie, to tu warto się zainteresować Kawai ES 520. Ten model ma wbudowane nagłośnienie, potrzeba jedynie dokupić wspomniany statyw.
Ewentualnie można pomyśleć o tańszych Kawai ES120 lub Roland FP30x jednak moim zdaniem są to instrumenty na dwa, nie więcej jak trzy lata nauki. Później dalszy rozwój umiejętności wymagałby zmiany instrumentu.

Odpowiedz
26.03.2025, 21:42,
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wolałabym żeby to był instrument typu "mebel", bo przy dziecku wydaje mi się, że taki sprzęt trudniej zrzucić, upuścić, przewrócić itp. Dzieci bywają kreatywne. Co znaczy, że ma wbudowane nagłośnie? To te stacjonarne nie mają?

Keyboard był marki Casio i miał masę irytujących bajerów, podkładów disco, techno w bardzo kiepskiej jakości dźwięku. Było to prawie 3 dekady temu...pewnie świetnie pasował do ortalionowych dresów Smile

Odpowiedz
26.03.2025, 22:37,
Dobry stojak i się nie wywróci. Dzieci potrafią być kreatywne, ale jeszcze bardziej kreatywny potrafi być kot, wiem coś o tym, mam porównanie Big Grin
Do modelu Es520 jest dedykowany drewniany stojak i wtedy instrument wygląda już prawie jak ten mebelkowy. Niestety tani nie jest.

https://www.gear4music.pl/pl/Keyboard-y-...-biay/3JH9

Zaznaczyłem że modele Kawai ES mają własne głośniki bo nie wszystkie przenośne instrumenty mają. Na przykład Kawai Mp 7Se i Mp 11Se nie mają nagłośnienia, a również nadają się do nauki, mimo że to instrumenty przeznaczone raczej ma scene.

Odpowiedz
28.03.2025, 17:26,
Wybrałam się do sklepu muzycznego, wymienionych przez Ciebie modeli nie było na ekspozycji. Pan mi przepięknie zagrał na Kawai CA401 (albo 301 i powiedział, żeby kupić 401, bo dodatkowe głośniki)i ta drewniana klawiatura.. Prezentacja była bardzo przyjemna, ale zejdźmy na ziemię. Dostępne było Kawai 120 es i kdp, dla mnie laika jakość dźwięku modelu ES mocno na nie. Spróbuję jeszcze znaleźć wymienione przez Ciebie modele stacjonarne, bo jednak słyszę zbyt dużą różnice w brzmieniu żeby brać w ciemno.
Skłaniam się ku Kawai CN 201, bo Yamaha (model wyższy niż 165 tak określił sprzedawca) no jakoś tak nie ciągnie tego dźwięku...

Odpowiedz