Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cubase 15 czyli nowa odsłona chyba najbardziej popularnego DAW
05.11.2025, 19:20,
Cubase 15 czyli nowa odsłona chyba najbardziej popularnego DAW
Właśnie ukazała się najnowsza wersja czyli Cubase 15. Dodano wiele nowych kreatywnych narzędzi i znacznie rozwinięto wcześniejsze funkcje i nie tylko.
Dla przykładu nasz Cubase teraz zaczął już sam śpiewać Wink

https://www.youtube.com/watch?v=qKOiSedLP98&t=295s

Yamaha od wielu lat rozwijała swój syntezator wokalny Vocaloid i obecnie zostało to zaadaptowane co Cubase. Odkąd Yamaha stała się właścicielem marki Steinberg który stworzył Cubase sukcesywnie aplikuje swoje technologie do produktów Steinberg i tak jak ostatnio flagowego syntezatora/samplera Steinberg Halion zaadaptowano syntezę FM-X dokładnie tą samą którą mamy w instrumentach z rodziny Yamaha Montage (M)/MODX (M) tak teraz Omnivocal na baziedoświadczeń z Vokaloid stał się częścią Cubase 15 (dodano do każdej wersji Cubase od Elements po Artist i Pro).

Dodano też Steam Separation (tylko w Cubase w wersji Pro) czyli narzędzie oparte na AI do separacji partii wokalu, perkusji, basu i innych części utworu od siebie.

https://www.youtube.com/watch?v=8gt4tl4Wyn8

Wszystkie nowości Cubase 15 są wyszczególnione tu: https://www.steinberg.net/cubase/new-features/

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
05.11.2025, 20:00,
RE: Cubase 15 czyli nowa odsłona chyba najbardziej popularnego DAW
Najprawdopodobniej skusze się na MODX M7 pomimo nadal kiepskiej klawiatury. I wówczas będę musiał pomyśleć też o Cubase. Zawsze używałem sekwencerów wbudowanych w workstation ale przy ostatnim instrumencie jaki miałem czyli MODX8 nagrywałem w dość nietypowy, prymitywny sposób przy użyciu rejestratora Zoom Big Grin. A więc bez żadnej edycji, pomylisz sie to nagrywasz całą ścieżkę na nowo Smile
Pytanie czy Cubase jest najprostszy, najbardziej intuincyjny do opanowania ?

Odpowiedz
06.11.2025, 09:36,
Valtari, tu masz zwięzłe przedstawienie DAWów:
https://www.youtube.com/watch?v=2o-VrDc0TAg

I powodzienia, ja tam zostaję przy sekwencerasz z workstation Smile

Odpowiedz
06.11.2025, 15:15, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.11.2025, 15:17 przez Valtari.)
Też bym tak wolał, ale obecnie do wyboru tylko Kronos i Kurzweil.
Wiesz że rozważałem nawet coś takiego jak Tascam DP 24sd  Smile
Tylko to duży kloc i też nie tani.

Odpowiedz
06.11.2025, 15:36,
Ta prezentacja DAW to bardziej dla osób nie potrafiących grać Smile
Którzy wklepują bity, zapętlają itp. Powstała osobna profesja, już nie muzyk tylko programator muzyki Big Grin

Odpowiedz
06.11.2025, 16:03,
A kiedyś widziałem tego Tascama. Ja też mam Zooma, ale jak trzeba było coś nagrać w audio do projektu to tak naprawdę jednak użyłem Cubase (tą wersję co dodają do Yamah). I było ok, wiadomo, że wygodniej. Ale ta wersja co już sama śpiewa to wiesz ... Smile

Odpowiedz
06.11.2025, 20:04,
(05.11.2025, 20:00)Valtari napisał(a): Pytanie czy Cubase jest najprostszy, najbardziej intuincyjny do opanowania ?

Nie martw się, bo Wszystkie DAW są do siebie w co najmniej 80% podobne co oznacza że jak trochę opanujesz jednego to poradzisz sobie z każdym.
Ja stosuje głównie Cubase, a znam go od jego pierwszych wydań na Atari ST, kiedy PC jeszcze nie istniały w świecie muzyki a Atari ST i Falcon można już było spotkać w studiach muzycznych które po woli przechodziły na DAW.
Przetestowałem większość DAW i uważam go za najbardziej intuicyjny choć może to też trochę przekłamanie, bo jego najbardziej zgłębiłem i się przyzwyczaiłem?
Jedno co jest pewne to DAW są łatwiejsze i bardziej intuicyjne od tego co masz w instrumentach.

Wraz z MODX M dostaniesz Cubase AI (specjalna wersja dla klientów Yamaha) czyli okrojona wersję, co może na początek to nie będzie złe rozwiązanie ale polecam ci po pewnym czasie Upgrade do wersji Element, bo wtedy zyskasz między innymi Omnivocal i Groove Agent 6 SE i więcej nowości które weszły w v15.
Obecnie taki Upgrade z AI do Element kosztuje 49 EUR ale to jest normalna cena a co roku raz albo dwa razy są robione promocje na 50% (głównie wiosna-lato) dla Upgrade/Update więc wyrwiesz to za niewiele powyżej stówkę a warto.
Tu masz różnice między wersjami: https://www.steinberg.net/cubase/compare-editions/

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
06.11.2025, 22:21,
A myślałem że do MODX dodają Cubase Le.
Wydaje mi się że nawet najprostsza i najbardziej ograniczona wersja w zupełności by mi wystarczyła. Raczej nagrywał bym tylko to, co wypluje z siebie MODX M
Mimo wszystko nagrywanie na rejestrator audio jest chyba prostsze, nie trzeba kombinować z ustawieniami kanałów MIDI Smile
Tak czy inaczej to dla mnie nowy świat, sekwencerów w instrumentach używałem chyba gdzieś od 1996 albo 7 Wtedy z Yamahy QS 300 wyciskało sie cuda Smile
W każdym razie ściągnięcie i wypróbowanie Cubase AI nic nie kosztuje, a jak mnie to przerośnie to zawsze można wrócić do innych pomysłów Smile

Odpowiedz
07.11.2025, 00:38,
(06.11.2025, 22:21)Valtari napisał(a): A myślałem że do MODX dodają Cubase Le.
Wydaje mi się że nawet najprostsza i najbardziej ograniczona wersja w zupełności by mi wystarczyła. Raczej nagrywał bym tylko to, co wypluje z siebie MODX M
Mimo wszystko nagrywanie na rejestrator audio jest chyba prostsze, nie trzeba kombinować z ustawieniami kanałów MIDI Smile
Tak czy inaczej to dla mnie nowy świat, sekwencerów w instrumentach używałem chyba gdzieś od 1996 albo 7 Wtedy z Yamahy QS 300 wyciskało sie cuda Smile
W każdym razie ściągnięcie i wypróbowanie Cubase AI nic nie kosztuje, a jak mnie to przerośnie to zawsze można wrócić do innych pomysłów Smile

Do MODX dawali Cubase AI, a przynajmniej ja taki dostałem ale myślę że wszystkie takie były bo to przecież specjalna wersja dla klientów Yamahy.
Po instalacji Cubase AI masz od razu gotowe Template specjalnie dla MODX i przy starcie Cubase wystarczy jedno z nich wybrać. Jedyne co musisz zrobić później to zacząć grać i wcisnąć przycisk nagrywania. 

[Obrazek: 54906904713_3db9a9c043_z.jpg]

Nie musisz nagrywać MIDI ani nawet się tym interesować, bo przecież DAW nagrywa również Audio na ścieżki i na pewno nie jest to trudniejsze, bo też wystarczy tylko włączyć nagrywanie i zacząć grać Wink Przykładowo gitarzyści przecież nie zawracają sobie głowy MIDI tylko nagrywają samo Audio.
Tyle że w Cubase jak się pomylisz przy nagrywaniu audio to możesz (masz możliwość ale nie musisz) wygodnie wyciąć zły fragment i zastąpić to poprawnie nagranym i jest to proste w porównaniu z rejestratorami bo działa na zasadzie zaznaczenia myszką fragmentu nagrania i wycięcia go (co robisz jak wszystko w Windows czyli zaznaczasz i naciskasz przycisk Delete - już prościej chyba być nie może Wink ).

Jak będziesz zaczynał przygodę z Cubase, to służę pomocą Wink Możemy zrobić jakąś zdalną sesję między pulpitami naszych PC itp.

Odpowiedz