|
Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701
|
|
27.12.2025, 15:11,
|
||||
|
Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701
Witam,
jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o grę i znajomość specyfikacji instrumentów klawiszowych. Jedyne doświadczenie jakie posiadam to słuchanie gry mojej żony na keyboardzie Yamaha. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze prezentu dla żony, jakim by było pianino cyfrowe. W przeszłości pobierała jakieś prywatne lekcje gry na instrumentach klawiszowych, później stała się domowym samoukiem. Obecnie na wspomnianym keyboardzie Yamaha wykonuje prawie wyłącznie utwory z muzyki klasycznej (głównie Beethoven i Bach, ale pojawiają się też "prostsze" utwory Chopina), no i ostatnio e świątecznym okresie dało się słyszeć kolędy przy wsparciu wokalu 5-letniego syna przez podłączony do keyboarda mikrofon. Z tego co zauważyłem, to żona nie korzysta z żadnych akompaniamentów, podkładów (czy jak to tam się nazywa), które są zapisane w pamięci instrumentu - po prostu siada i gra na dwie ręce. Chętnie wybiera się do filharmonii, żeby usłyszeć czyste brzmienie prawdziwego fortepianu. Ponadto zaczyna powoli wdrażać 5-letniego syna i razem wykonują jakieś proste ćwiczenia. Przepraszam za ten długi wstęp, ale uznałem, że być może profil osoby, która będzie korzystała z instrumentu, podpowie Wam, jakich wskazówek mi udzielić i na co zwracać uwagę w wyborze modelu. Nie wiem czy dobrze się kieruję, ale biorę pod uwagę dwa (a w zasadzie trzy) modele: - Korg G1B Air - Kawai CN301 - (ewentualnie) Roland PR701 Pierwotnie szacowałem, żeby przeznaczyć na zakup około 5000 zł, ale jeśli warto dołożyć 1000-1500 zł, to też dopuszczam taką opcję. Mam dylematy związane z: 1) brzmieniem - Korg chwali się 3 różnymi fortepianami (nie wiem jak Kawai wypada na jego tle i czy te 3 rodzaje fortepianów żona wykorzysta). Czy te fortepiany SK-EX, SK-5 i EX w Kawai to coś podobnego jak w Korgu? 2) nagłośnieniem - Korg ma niby 80W, cztery głośniki jakoś "korzystnie" skierwane (nie wiem czy jest to jakaś znacząca przewaga w odsłuchu w porównaniu z Kawai). A może korzystne by było podłączenie do kina domowego? 3) Rolandem PR701 - w zasadzie mało o nim wiem, bo mało jest jego porównań do pozostałej dwójki Ogólnie, który z tych modeli byście doradzili? A może na jakiś jeszcze inny zwrócić uwagę? |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Yamaha CLP825 / 835 czy Korg E1 AIR? | Maciej Uk | 8 | 1,416 |
24.11.2025, 19:31 Ostatni post: Maciej Uk |
|
| Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc??? | TomekD | 23 | 8,207 |
05.11.2025, 09:45 Ostatni post: hammond |
|