Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekstraktor sampli - bardzo duża biblioteka sampli AKAI, Roland, Emu totalnie za darmo
02.05.2026, 21:34,
Ekstraktor sampli - bardzo duża biblioteka sampli AKAI, Roland, Emu totalnie za darmo
Na stronie z linku poniżej są dostępne płyty i dyskietki z samplami oraz osobne sample w oryginalnych formatach AKAI, ROLAND, EMU i inne które można sobie pobrać jako pliki źródłowe albo dokonać ekstrakcji do plików Wav i dopiero wtedy pobrać wszystkie lub tylko wybrane sample. Są tam dostępne komercyjne płyty i dyskietki z samplami które już nie są dystrybuowane i nie są dostępne u byłego dystrybutora więc wypadły z komercyjnego obiegu więc można je było udostępnić (nie maja już żadnej wartości) według pewnych interpretacji.
Strona ta umożliwia też wrzucenie własnego obrazu płyty lub dyskietki z samplami danego samplera i wyeksportować jako WAV. Można nawet edytować sample online.
To na prawdę ogromne źródło wartościowych sampli dostępnych zupełnie za darmo wiec polecam:

https://azopsoft.com/apps/xtrc
https://azopsoft.com/apps/xtrc?type=akai
https://azopsoft.com/apps/xtrc?type=roland
https://azopsoft.com/apps/xtrc?type=emu

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
03.05.2026, 19:47,
RE: Ekstraktor sampli - bardzo duża biblioteka sampli AKAI, Roland, Emu totalnie za darmo
Dzięki wielkie! Spróbowałem, jest tego ogrom. Jakoś intuicyjniej mi było do wave. Ale jak pobrać w formacie AKAI to nie wiem. Bo po kliknięciu w jakieś wybrane archiwum sampli od razu się ładuje w wave (mówię tu o drugim twoim linku z akai).

Odpowiedz
04.05.2026, 16:06,
RE: Ekstraktor sampli - bardzo duża biblioteka sampli AKAI, Roland, Emu totalnie za darmo
Jak klikniesz na jakąś pozycję/płytę z samplami i te sample się załadują to nad nimi masz 3 kluczowe przyciski: 

Add All to bucket - dodajesz wszystkie sample z danej płyty/dyskietki do swojej paczki (bucket) i robisz sobie np duży zestaw sampli z kilku płyt/dyskietek które potem pobierzesz jako swoja paczka do pobrania
Download Source - to jest właśnie opcja o którą pytasz czyli pobranie pliku źródłowego z płytą/dyskietką
Download All - pobierzesz wszystkie sample z danej płyty/dyskietki przekonwertowane już do Wav.

Dodatkowo nie musisz korzystać z kilku linków które podałem. Wystarczy że otworzysz jeden z nich a format sampli czyli czy AKAI, Emu czy inne itd możesz sobie zmienić w polu wyboru w lewym górnym rogu strony pod napisem AZOPSOFT

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
06.05.2026, 09:39,
Ah ok dzięki. Teraz jasne.
A czy to ma znaczenie jakościowe czy to będą sample w wav czy formacie np. AKAI ?

Odpowiedz
06.05.2026, 17:57,
(06.05.2026, 09:39)garit napisał(a): Ah ok dzięki. Teraz jasne.
A czy to ma znaczenie jakościowe czy to będą sample w wav czy formacie np. AKAI ?

Niestety ten konwerter konwertując na Wav robi to metodą resamplingu czyli nie zachowuje oryginalnej częstotliwości samplowania (sample rate) i ilości bitów (bit deph) i gubione są również informacje o pętli jeśli występowała w samplu i układ sampli na klawiaturze i poziomy Velocity jeśli były.
Zwróć uwagę że po wgraniu płyty AKAI w górnej części okna masz domyślnie ustawioną częstotliwość samplowania na 44 kHz i można to zmienić na 22 kHz lub 11 kHz więc jest z góry wymuszona częśtotliwość samplowania która będzie urzyta do konwersji na Wav a nie wiadomo która płyta AKAI ma sample 16 bit 44kHz a która 22 kHz bo Akai stosował na płytach różne parametry.
Nie jest to więc narzędzie które przekonwertuje sample AKAI na Wav bez ingerencji z dane PCM sampli czyli nie jest to 1:1 jak to jest możliwe w profesjonalnych Translatorach formatów sampli jak CDXtract, Awave, Chicken System Translator czy darmowy ConvertWithMoss o którym Tu pisałem.
Ja tą stronę z tym konwerterem którego dotyczy ten post bardziej bym traktował jako super źródło oryginalnych płyt do samplerów AKAI, EMU, Roland itp. a jeśli chcesz coś przekonwertować na WAV to lepiej to zrobić darmowym ConvertWithMoss.
Jeśli twój AKAI MPC Key potrafi czytać płyty w formacie AKAI 1000/3000 (lub ich obrazy iso) to masz świetne źródło takich płyt a jeśli nie potrafi to możesz te płyty AKAI 1000/3000 przekonwertować na format MPC Key za pomocą ConvertWithMoss nawet z zachowaniem rozkładu sampli na klawiaturze i poziomów Velocity.

Jako ciekawostka powiem że podobno według najnowszych informacji z tego roku to CDXtract jest uznawany za oprogramowanie porzucone przez dewelopera ( tzw. abandonware) i nawet oficjalna strona przestała istnieć i nie ma już żadnego wsparcia tego produktu więc można go ponoć również używać za darmo bo używając programu "abandonware" nie czyni się żądnej szkody byłemu deweloperowi tylko trzeba znaleźć link i klucz do rejestracji (oczywiście wszystko wypłynęło - jak coś to mam).

Odpowiedz
07.05.2026, 14:07,
To żeś się wgryzł w temat Smile
Moja sytuacja jest taka, że od niedawna mam AKAI Mpc Key 37 i zanim rozgryzę to co już mam to pewno miną lata (na marginesie dobre ćwiczenie dla mózgu bo cała filozofia i workflow jest zupełnie inny niż w klasycznych workstation). Na pewno w tym roku nabędę jeszcze Pro Pack, więc zabawy nie będzie końca Smile.
To ja sprawdzę czy ten mój AKAI potrafi czytać płyty w formacie AKAI 1000/3000 i jak nie to sobie przekonwertuję za pomocą ConverterWithMoss bo jednak lepiej mieć te wszystkie rzeczy jak w oryginalnych samplach.

Odpowiedz