Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Xenia - czyli Waldorf Microwave 2/XT - emulacja 1:1 całkiem za darmo
15.12.2024, 01:39,
Xenia - czyli Waldorf Microwave 2/XT - emulacja 1:1 całkiem za darmo
[Obrazek: 54204951129_6d4cd9987d_z.jpg]

Grupa programistów The Usual Suspects, która stworzyła darmową emulację syntezatorów Access Virus B, C, Ti2, Waldorf MicroQ i Nord Lead 2x w postaci pluginu VST/AU/CLAP, zabrała się za emulację kolejnego kultowego syntezatora firmy Waldorf, syntezatora Microwave 2/XT, który podobnie jak wiele syntezatorów bazował na procesorze DSP fimy Motorolla z rodziny DSP563xx.

Xenia (bo tak nazwano emulator) jest dostępny całkowicie za darmo i można go pobrać tu: https://dsp56300.wordpress.com/xenia/

Xenia jest pełną emulacją oryginalnego syntezatora czyli 1:1, a to dlatego że emulator przetwarza w 100% oryginalny kod tzw. firmware, ten sam który jest w oryginalnym Waldorf Microwave 2/XT więc mamy dokładnie ten sam instrument tylko w wersji wirtualnego pluginu i o dokładnie tym samym brzmieniu, bo brzmienie syntezatorów cyfrowych opartych na DSP bierze się z przetwarzanego przez DSP kodu (tak w dużym uproszczeniu).
Fakt że Xenia przetwarza oryginalny kod producenta jest przyczyną, że do działania pluginu Xenia potrzebujemy oryginalny firmware którego kopię można pobrać na stronie z dużą bazą firmware różnych instrumentów TU, a link bezpośrednio do pliku znajduje się TU.
Instrukcję instalacji (taką sama dla wszystkich emulatorów ) można znaleźć TU jednak jak będziecie mieli z tym problem to dajcie znać to pomogę.
Xenia czyta oczywiście barwy z całej serii Waldorf Microwave 2 oraz Microwave XT (a także z Microwave 1) i na początek trzeba sobie takie barwy pobrać i zaimportować, bo na start plugin jest pusty jeśli chodzi o barwy. Barw jest pełno w internecie a te fabryczne znajdziecie na stronie Waldorf tu: https://waldorfmusic.com/legacy-microwav...tk-series/
Zachęcam też do odwiedzenia kanału Discord poświęconego emulatorom DSP563xx jakie do tej pory powstały w tym Osirus, OsTIrus, Vavra, Xenia i Nodal Red 2x gdzie znajdziecie wsparcie na bieżąco, a także uzyskacie dostęp do nowych skórek dla tych emulatorów itd. itp.

Nie krępujcie się podzielić swoimi opiniami czy wrażeniami jakie macie na temat Xenia jeśli zdecydujecie się go wypróbować, a uważam że warto.
Oczywiście jeśli macie jakieś pytania czy prośby o pomoc z nim związane, to też postaram się pomóc.

P.S Zdradzę że następną emulacją będzie podobno Novation Supernova II czyli jeden z bardziej udanych wirtualnych analogów i chyba najpoważniejszy konkurent Virusa.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
16.02.2025, 01:39,
RE: Xenia - czyli Waldorf Microwave 2/XT - emulacja 1:1 całkiem za darmo
Hej, próbuje używać wersji AU, ale za każdym razem domaga się plików ROM, choć ma je umieszczone poprawnie. Komplete Kontrol jako VST3 uruchamia się bez problemu. Czy to jest jakiś błąd wersji AU?

Odpowiedz
17.02.2025, 00:48,
Na Mac plugin musi być dodatkowo sygnowany.
Nikt nie zgłasza problemów z AU na Discord. Działam na Win więc nie pomogę.
Może przestudiuj to: https://dsp56300.wordpress.com/installation-guide/

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
17.02.2025, 12:15,
(17.02.2025, 00:48)bestspec napisał(a): Na Mac plugin musi być dodatkowo sygnowany.
A jakie masz romy?

Ja mam takie dwa:

lower_Am29F010.bin

upper_Am29F010.bin

Strasznie mnie irytuje ten niedziałający AU, bo instrument bardziej mi się podoba niż VIRUSy. Uwielbiam brzmienia PPG i okolice.

Odpowiedz
17.02.2025, 17:02,
(17.02.2025, 12:15)Bronislavus napisał(a):
(17.02.2025, 00:48)bestspec napisał(a): Na Mac plugin musi być dodatkowo sygnowany.
A jakie masz romy?

Ja mam takie dwa:

lower_Am29F010.bin

upper_Am29F010.bin

Strasznie mnie irytuje ten niedziałający AU, bo instrument bardziej mi się podoba niż VIRUSy. Uwielbiam brzmienia PPG i okolice.

Mam dokładnie te same. Może są w niewłaściwym miejscu? Niedawno się zmieniła domyślna lokalizacja dla firmware (co prawda stara miała też działać). W linku który ci podałem jest o tym mowa.

Odpowiedz