|
Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
|
|
01.10.2023, 22:29,
|
||||
|
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
(25.09.2023, 23:14)bestspec napisał(a):(25.09.2023, 18:17)klezmer_stg napisał(a): Jakiś czas temu walczyłem właśnie z klawiaturą sterującą do PC... Cóż to był za koszmar! To miała być prosta koncepcja - program, wtyczka pianina -> koniec wymagań. Pierwsze konfiguracje aby cokolwiek szło zagrać na żywo i to czuć zajęło ze dwa całe dni. Sterowniki, ustawienia, suwaki, crashe - głowa siwa. Jak już myślałem, że mam złote ustawienia to ktoś doradził zakup interfejsu zewnętrznego. Kupiłem - nic nie zmienił (działał na tym samym sterowniku co musiałem zainstalować do standardowej karty dźwiękowej). Dokupiłem ramu do 32gb - dalej to samo. Kupowałem kable za setki złotych cy zredukować dystorsje (do zwykłego pianina na żywo) - nic nie pomogło. Zgadzam się, że nie ma rozwiązań idealnych, ale na prawdę Hammer 88 z PC to był koszmar. Opóźnienie na poziomie 0,5s to jak pływanie w galarecie . Po instalacji ASIO4All było niby lepiej w sprawi opóźnień, to zaczęły się problemy z crashowaniem, artefaktami a i całkowitym zawieszeniem. Dokupiony Behringer miał dokładnie ten sam sterownik (A4all) i nic nie zmieniał poza podszarpniętym budżetem. Czasami miałem w głośnikach zniekształcenia jakby się kaseta wkręcała w magnetofon, albo silnik napędzający szpulę zwalniał. Doprowadzało mnie to do szału. Zmieniałem kable, komputer nawet podpiąłem inny dla testu - wszystko działało raz lepiej raz gorzej. Myślałem, ze to może wina obciążenia systemu. Czasami córki ćwiczyła a ja korzystałem z komputera i raz działało, raz krzaczyło. Innym razem pusty świeżo odpalony i od początku ścinki. Dopiero ipad z kabelkiem za 50zł rozwiązał absolutnie wszystkie moje problemy. Żadnego kręcenia suwakami, ściągania sterowników, konfigurowania programów. Plug and play. Takie miałem przeboje i już nie zaryzykuję takich kombinacji. Nie wyobrażam sobie również grania w zespole jakimkolwiek dla kogokolwiek na klawiaturze sterującej przez laptopa. Ja się sparzyłem i kupiłem instrument samodzielny. Koniec problemów.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jaką klawiaturę MIDI wybrać? | michal11 | 2 | 1,708 |
09.05.2025, 20:41 Ostatni post: bestspec |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? | Remind | 1 | 1,361 |
30.04.2025, 01:53 Ostatni post: bestspec |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,268 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? Wcześniej było pianino akustyczne | chakalakao | 6 | 3,921 |
10.12.2024, 13:15 Ostatni post: malumalu |
|
| jakie pianino estradowe | chomont | 9 | 6,313 |
19.06.2024, 20:41 Ostatni post: pawelsz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości