Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
01.10.2023, 22:29,
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
(25.09.2023, 23:14)bestspec napisał(a):
(25.09.2023, 18:17)klezmer_stg napisał(a): Jakiś czas temu walczyłem właśnie z klawiaturą sterującą do PC... Cóż to był za koszmar! To miała być prosta koncepcja - program, wtyczka pianina -> koniec wymagań. Pierwsze konfiguracje aby cokolwiek szło zagrać na żywo i to czuć zajęło ze dwa całe dni. Sterowniki, ustawienia, suwaki, crashe - głowa siwa. Jak już myślałem, że mam złote ustawienia to ktoś doradził zakup interfejsu zewnętrznego. Kupiłem - nic nie zmienił (działał na tym samym sterowniku co musiałem zainstalować do standardowej karty dźwiękowej). Dokupiłem ramu do 32gb - dalej to samo. Kupowałem kable za setki złotych cy zredukować dystorsje (do zwykłego pianina na żywo) - nic nie pomogło.

Pierwsza rzecz jaka rozwiązała 100% moich problemów to ipad Appla. Podłączyłem przewód za 45zł i działało od pierwszego podłączenia nawet z fabrycznym oprogramowaniem - garageband. Dokupiłem później ładnie brzmiący fortepian za 200zł i tak funkcjonowałem do czasu uzbierania funduszy na prawdziwy "mebel".

Reasumując - odradzam zabawy w produkcję muzyki na windowsie. Apple ma milion razy lepsze darmowe oprogramowanie do tego celu. Udanej drogi do sukcesu.

Nie mogę się z tobą zgodzić co do jakieś przewagi Apple względem Windows. Nawet niedawno było tu pisane jak jeden z forumowiczów próbował nagrać na iPhone audio z mikrofonu i pianina i mu to nie działa, a te same rzeczy podłączone do telefonu z Androidem działają mu bez problemu. Nie jest wiec prawdą mit że w Apple wystarczy tylko wszystko podłączyć i już wszystko samo działa.
Od wielu lat działam w muzyce na windows i jednocześnie na iPadzie (z uwagi na większą ilość syntezatorów do wyboru jak w Androidzie) i wielokrotnie miałem problemy z podłączonymi do iPada osprzętami które po aktualizacji systemu iOS na iPad przestawały działać i musiałem kupować nowe. Sytuacja dopiero poprawiła się po wprowadzeniu złącza USB-C np w iPad Pro, którego obecnie posiadam ale o zgrozo mimo że USB-C to uniwersalne złącze to okazuje sie że iPad Pro nie działa z dowolną ładowarką USB-C nawet jak ta ładowarka spełnia wymagania napięciowe i prądowe podane przez Apple (czyli nadal blokują wybrane peryferia jak to robili wcześniej).
Znam kilka osób które są zakochane w Apple ale i takie które niesione mitem doskonałości i niezawodności Apple w muzyce kupiły go i oddały komputer Apple po kilku dniach i wrócili do Windows. Najwyraźniej do tanga trzeba dwojga i nie każdemu Apple leży (ja kiedyś próbowałem i też się wycofałem), bo trzeba powiedzieć że Apple ma swoje przewagi względem PC z Windows ale ma też wady tak jak PC, który ma też w wielu aspektach jednak przewagę nad Apple. Moim zdaniem jest tu podobnie jak z instrumentami elektronicznymi (syntezatorami/workstation) gdzie jak wiadomo nikt jeszcze nie wymyślił i wyprodukował instrumentu idealnego (każdy ma jakieś słabe strony).
Nie wiem co robiłeś źle że stosowałeś do nowego interfejsu audio tak naprawdę nie właściwy sterownik bo od starej karty (nie wiem czemu nie stosowałeś właściwego czyli dedykowanego dla danego interfejsu) ale taka konfiguracja nie miała prawa dobrze działać ale ważne że znalazłeś dla siebie rozwiązanie Wink

Zgadzam się, że nie ma rozwiązań idealnych, ale na prawdę Hammer 88 z PC to był koszmar. Opóźnienie na poziomie 0,5s to jak pływanie w galarecie Wink. Po instalacji ASIO4All było niby lepiej w sprawi opóźnień, to zaczęły się problemy z crashowaniem, artefaktami a i całkowitym zawieszeniem. Dokupiony Behringer miał dokładnie ten sam sterownik (A4all) i nic nie zmieniał poza podszarpniętym budżetem. Czasami miałem w głośnikach zniekształcenia jakby się kaseta wkręcała w magnetofon, albo silnik napędzający szpulę zwalniał. Doprowadzało mnie to do szału. Zmieniałem kable, komputer nawet podpiąłem inny dla testu - wszystko działało raz lepiej raz gorzej. Myślałem, ze to może wina obciążenia systemu. Czasami córki ćwiczyła a ja korzystałem z komputera i raz działało, raz krzaczyło. Innym razem pusty świeżo odpalony i od początku ścinki. Dopiero ipad z kabelkiem za 50zł rozwiązał absolutnie wszystkie moje problemy. Żadnego kręcenia suwakami, ściągania sterowników, konfigurowania programów. Plug and play. Takie miałem przeboje i już nie zaryzykuję takich kombinacji. Nie wyobrażam sobie również grania w zespole jakimkolwiek dla kogokolwiek na klawiaturze sterującej przez laptopa. Ja się sparzyłem i kupiłem instrument samodzielny. Koniec problemów.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi - przez klezmer_stg - 01.10.2023, 22:29