Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
02.10.2023, 20:09,
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
(02.10.2023, 15:50)bestspec napisał(a):
(01.10.2023, 22:29)klezmer_stg napisał(a): Zgadzam się, że nie ma rozwiązań idealnych, ale na prawdę Hammer 88 z PC to był koszmar. Opóźnienie na poziomie 0,5s to jak pływanie w galarecie Wink. Po instalacji ASIO4All było niby lepiej w sprawi opóźnień, to zaczęły się problemy z crashowaniem, artefaktami a i całkowitym zawieszeniem. Dokupiony Behringer miał dokładnie ten sam sterownik (A4all) i nic nie zmieniał poza podszarpniętym budżetem. Czasami miałem w głośnikach zniekształcenia jakby się kaseta wkręcała w magnetofon, albo silnik napędzający szpulę zwalniał. Doprowadzało mnie to do szału. Zmieniałem kable, komputer nawet podpiąłem inny dla testu - wszystko działało raz lepiej raz gorzej. Myślałem, ze to może wina obciążenia systemu. Czasami córki ćwiczyła a ja korzystałem z komputera i raz działało, raz krzaczyło. Innym razem pusty świeżo odpalony i od początku ścinki. Dopiero ipad z kabelkiem za 50zł rozwiązał absolutnie wszystkie moje problemy. Żadnego kręcenia suwakami, ściągania sterowników, konfigurowania programów. Plug and play. Takie miałem przeboje i już nie zaryzykuję takich kombinacji. Nie wyobrażam sobie również grania w zespole jakimkolwiek dla kogokolwiek na klawiaturze sterującej przez laptopa. Ja się sparzyłem i kupiłem instrument samodzielny. Koniec problemów.

No z opóźnieniem 50ms to się rzeczywiście nie da grać Wink. Sterownik A4All nie nadaje się moim zdaniem do zastosowań profesjonalnych a jedynie to ostatnia deska ratunku dla zintegrowanych interfejsów w laptopach jeśli ktoś chce korzystać z ASIO.
Dziwi mnie tylko że Behringer nie stosuje własnych dedykowanych sterowników tylko z tego co piszesz też dają A4All do swoich interfejsów?
Gdybyś kupił Motu M2 albo Arturia MiniFuse o których tu wcześniej wspominałem miał byś latencję sporo poniżej 10 ms w obie strony (zależy od CPU) za podobne pieniądze pewnie jakie wydałeś na BehringerWink, oczywiście pod warunkiem że nie stosował byś sterownika A4All tylko dedykowanego dla Motu czy Arturii.
Nie jest łatwo kupić szybki interfejs audio bo producenci unikają jak ognia deklaracji jaką ma interfejs latencję (są jednak firmy które tego nie kryją) i przekonać się można dopiero po zakupie (dlatego polecam zakup rzez internet aby w razie czego zwrócić) albo na specjalistycznych forach są wątki w których użytkownicy prezentują wyniki poszczególnych interfejsów wykonane za pomocą specjalnego programu np RTL Utility (dopiero wychodzi szydło z worka jak niektóre drogie interfejsy są wolne itp - sam byłem zaskoczony niektórymi pomiarami).

Gdzieś ktoś w internecie powiedział, że jakikolwiek zewnętrzny interfejs rozwiąże problem np Behringer za ok 300-350zł (nie pamiętam już dokładnie). Faktycznie zdziwienie moje było, gdy ściągałem dokładnie ten sam sterownik, z którym już "walczyłem". Komputer nie jest nowy, jednak 8 rdzeniowy amd + 32gb ramu nie obciążały programu więcej niż 2% a i tak były problemy. Tego ramu to nawet 16gb dokupiłem po drodze łudząc się, że może to. Behringer na jakiś ustawieniach dał wiarę, że to chyba to, ale z czasem stare problemy wróciły. Całość potrafiła się tak zwiesić/zcrashować, że trzeba było resetować dawa. Prawda jest też taka, że Sonivox nie jest małą biblioteką próbek ale bez przesady. Koniec końców zabrakło mi cierpliwości Big Grin Dobrze, że ten ipad na dwa lata bezproblemowej obsługi wystarczył córce do dokończenia szkoły muzycznej.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi - przez klezmer_stg - 02.10.2023, 20:09