|
nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł
|
|
11.10.2023, 13:37,
|
||||
|
nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł
Cześć wszystkim.
Mam na imię Dorota i obecnie gram sobie na pianinie Yamaha P-125. Ogólnie jestem zadowolona, ale grając z grupką znajomych to chciałabym dodać jakieś ciekawe barwy które będą równolegle grały w tle kiedy ja będę grała na pianinie. Głównie zależy mi na barwach typu PAD, ewentualnie jakieś smyczki czy podobne orkiestrowe tła. No i miałam okazję ostatnio pograć na wspaniałym instrumencie jakim jest Nord Stage 3 i to jest coś co chciałabym mieć, tylko że ten instrument jest bardzo naszpikowany wieloma pokrętłami i trzeba mieć dużą wiedzę żeby to wszystko ogarnąć i w pełni wykorzystać. Instrument jest też ciężki a ja chciałabym być bardziej mobilna dojeżdżając do Sali prób, więc waga też ma dla mnie znaczenie. Cena tego Nord Stage jest ogromna, i być może instrument na to zasługuje, ale ja będę wykorzystywała tylko jakiś niewielki procent jego możliwości i dlatego potrzebuję porady od Was. Cel jest taki, interesuje mnie właściwie tylko dodatkowe brzmienie które będzie ciekawsze niż samo pianino, ale raczej nie będę wykorzystywać miliona funkcji które oferuje taki np. Nord Stage. Gram głównie na pianinie, więc fajnie żeby te klawisze nie były za bardzo plastikowe, więc różne syntezatory typu Rolandy czy podobne muszą odpaść, choć pewnie jeśli chodzi o brzmienie to byłyby idealne, ale 61 plastikowych klawiszy to jednak nie da mi satysfakcji z grania. Mam dwa pomysły. Pierwszy to zakup nowego instrumentu, lub używanego, który będzie miał dużo dodatkowych brzmień ale też i ładne barwy pianina i całkiem przyzwoitą klawiaturę – wstępnie myślałam o Nord Electro 6HP lub starsza wersja 5HP [jest znacznie lżejszy od Nord Stage] lub Nord Piano, jakiś starszy model. Drugi pomysł to dokupienie jakiegoś modułu brzmieniowego i podłączenie go do mojego obecnego pianina, z którego jestem w sumie zadowolona. Tylko tutaj ja się kompletnie nie znam. Czy mając taki moduł to dźwięk będzie wydobywał się z mojego obecnego pianina, czy trzeba będzie jakieś dodatkowe głośniki podłączać do tego modułu a pianino będzie tylko służyło jako klawiatura? Jeśli chodzi o przedział cenowy to patrząc na używane Nord Electro 6HP – no to jestem gotowa na 8.000 zł, ale gdyby była fajna propozycja czegoś używanego i dobrej jakości ale znacznie tańszego to ja poproszę o takie informacje. A może można kupić jakiś 61 klawiszowy plastikowy Roland lub podobny, który ma mnóstwo ciekawych barw i podłączyć go do mojego obecnego pianina Yamaha P-125, tylko że wtedy i tak musiałabym zawsze zabierać dwa instrumenty, ale jeżeli cenowo będzie to korzystne to w sumie i taką propozycję również rozważę. Tak więc czekam na propozycję i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 241 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,334 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pierwszy instrument Casio KTÓRY? | silentosu | 6 | 4,695 |
10.11.2024, 19:07 Ostatni post: silentosu |
|
| Jaki instrument wybrać? | Wojt_3254 | 2 | 3,963 |
14.06.2023, 22:49 Ostatni post: pawelsz |
|
| Instrument dla oldboya | Rookie | 4 | 4,394 |
30.05.2023, 19:22 Ostatni post: Rookie |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości