|
MOXF8 FA-08 a może coś innego?
|
|
14.12.2024, 14:15,
|
||||
|
RE: MOXF8 FA-08 a może coś innego?
(14.12.2024, 00:20)patrykk890 napisał(a): "bestspec" Poniżej postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania ale jeśli coś przeoczę to mi przypomnij o czym zapomniałem ![]() Jeśli chodzi o podejście do tematu które rozbiłeś na dwa etapy to ja w sumie mam podobne podejście i je realizuję z tym że ja jak wspominałem nie korzystam prawie z seqwencera w instrumencie tylko korzystam z Cubase i Maschine (soft) na PC i z Cubasis na iPad (z innych DAW czasem też bo lubię poznawać inne rozwiązania itp ale długo by pisać). Na mobilności mi zupełnie nie zależy bo granie koncertów mam już za sobą i teraz głównie gram i bawię się muzyką, syntezą, dźwiękiem sam dla siebie i domowe studio jest moim hobby. Podstawą mojego zestawu jest Kurzweil PC3K8 i uzupełnia go Yamaha MODX 6. Te oba instrumenty zapewniają mi w sumie wysokiej klasy brzmienia akustyczne oparte na samplach, przyzwoity syntezator typu wirtualny analog, i wysokiej klasy syntezator syntezy FM. Brakowało mi do tego syntezatora o dużych możliwościach w stylu wirtual analog i tu postawiłem na Access Virus Ti2 Desktop (moim zdaniem co do możliwości ale dla mnie też brzmienia jeden z najlepszych tego typu syntezatorów) a niedawno uzupełniłem zestaw o Waldorfa Iridium Desktop który ma kilka syntez i jest prawdziwym potworem jeśli chodzi o możliwości i jest nie oceniony dla tych którzy poszukują łatwego tworzenia niepowtarzalnych barw (choć tych typowych też ma mnóstwo). Posiada dwie unikalne syntezy (generalnie posiada 5 typów syntezy) jeśli chodzi o syntezatory sprzętowe unikalne tylko dla niego czyli Resonator i syntezę Granularną (z tą unikalnością syntezy granularnej to wyjaśnię że kiedy ukazał się Quantum/Iridium to był jedynym syntezatorem na rynku z tym typem syntezy ale dziś pokazały się już na rynku co najmniej 2 rozwiązania z tą syntezą ale oba nie mogą się równać z Quantum czy Iridium). Co do głosśników/odsłuchów to nie pomogę bo nie używam (korzystam ze słuchawek i profesjonalnego zestawu do kina domowego). Jeśli nie wiesz gdzie zadać pytanie to moim zdaniem najlepszym miejscem będzie Sprzęt Studyjny (14.12.2024, 00:20)patrykk890 napisał(a): I jeszcze jeden dodatek.Zauwazylem w stopce, ze korzystasz z softu zarowno od Arturii jak i NI oraz Roland Zenology. Większość jak nie wszystkie klawiatury Workstation (nie mówię tu o tych z autoakompaniamentem bo tych nie zgłębiałem) mają funkcję klawiatury sterującej. Tak się składa że instrumenty Kurzweil mają bardzo rozbudowane funkcje klawiatury sterującej i uchodzą za jedne z najlepszych klawiatur sterujących z pośród instrumentów typu Workstation. Są bardzo elastyczne pod względem konfiguracji i trudno znaleźć coś co nie da się na nich zrobić. Często przewyższają możliwości dedykowanych typowych klawiatura sterujących (tych sterowników a nie instrumentów) pod względem zarządzania modułami czy pluginami. Mają na przykład możliwość zaprogramowania przycisków funkcujnych dla funkcji "następna barwa" i "poprzednia barwa" w połączeniu z dodatkowymi przyciskami do których mogę przypisać funkcję "następny bank" "poprzedni bank", a mając tak przyporządkowane przyciski mogę bardzo wygodnie przełączać się między barwami do przodu do tyłu i przełączać się między bankami barw dokładnie w taki sposób jak się to robi w oryginalnych instrumentach ( np przyciski + - czy Inc/Dec w instrumentach) kiedy chce się szybko przeglądać barwy. To jest też nieocenione kiedy w ten sam sposób mogę przełączać/przeglądać barwy w pluginach zamiast klikać muszką. Kiedy w prawdziwym syntezatorze chcemy przeglądać barwa po barwie to klikamy na przyciski typu +/-, Inc/Dec czy Next/Prev i już a nie wiem czemu większość typowych klawiatur sterujących nie ma takiej opcji i może niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę do tej pory znalazłem to tylko u Kurzweila a przecież wygoda przełączania i przeglądania barw powinna być jedną z podstawowych funkcji klawiatury sterującej. Nie raz czytałem na forach itp że ktoś był pytany np po co mu stary np Kurzweil K2500 skoro ma wiele innych nowocześniejszych stacji roboczych a ten odpowiadał że dla funkcji klawiatury sterującej Taką łatwość przełączania się między barwami oczywiście znajdziesz tez w dedykowanych klawiaturach Arturi ale dla instrumentów Arturi i w klawiaturach NI dla instrumentów NI, a nie oto przecież chodzi, bo klawiatura sterująca powinna być uniwersalna.Z tego samego powodu ja wciąż mam starego poczciwego Kurzweila PC3K8 którego głównie wykorzystuję jako klawiatura sterująca dla wszystkiego innego co mam włącznie z pluginami. Każda dobra zaawansowana klawiatura sterująca (a za taką uważam klawiatury z dużą ilością kontrolerów różnego typu) nada się tak samo dobrze do sterowania instrumentami Arturii czy NI tyle że te dedykowane od Arturii i NI oszczędzą ci czas na konfigurację bo tam masz domyślnie już wszystko przypisane do współpracy z ich instrumentami. Dla mnie wadą klawiatur sterujących NI jest za mała ilość kontrolerów (osiem pokręteł za tą cenę? serio? gdzie pady? gdzie suwaki aby wygodnie obsługiwać ogany drawbar?(pokttła tego nie zastąpią bo potrzebne jest 9 suwaków a gałek jest 8) Klawiatury Arturii wypadają dużo lepiej pod względem dostępnych kontrolerów ale dla mnie ich słabą strona jest fakt że można podzielić klawiaturę tylko na 2 sterfy lub nałożyć na siebie 2 barwy podczas gdy większość innych klawiatur sterujących zapewnia 8 takich podziałów (Kurzweil może 16). Gdybym miał kupić osobną typowa klawiaturę sterującą to dziś pewnie by to była Novation SL MK3 tylko szkoda że nie robią wersji z pełną klawiatura 88 klawiaszy. Miałem już Novation SL MK2 i wiem ze to bardzo zaawansowana i elastyczna klawiatura a MK3 wniosło wiele dodatkowych przydatnych rozwiązań. (13.12.2024, 18:01)patrykk890 napisał(a): 4. Co do Nautilusa, tak wiem ze to okrojony Kronos, szkoda ze juz go nie produkuja. A mogli wykosic konkurencje tworzac Korga 3 majac bogactwo OASSIS-a (i Karmy). Troche zglebilem o nim informacji i nasunelo mi sie kilka spostrzezen, popraw(cie) mnie, jesli sie myle. Też się dziwię że od wielu lat Korg nie zrobił nowej stacji roboczej tylko od Oasis odgrzewa starego kotleta i jak można powiedzieć że Kronos coś wniósł nowego to Nautilus już jest krokiem w stecz. Brak suwaków i mała ilość kontrolerów właśnie jest powodem że trzeba więcej dłubać w menu za pomoca wyświetalcza i jako klawiatura sterująca też ma to swoje wady. Ilość silników na plus ale pojedynczą barwę możesz złożyć z 2 Partów tylko (w MODX z 8, w Kurzweil z 32) a przełączanie w MODX nie jest problemem bo odbywa się bez przerwania dla wszystkich barw jeśli jest złożona z jednego Partu a tylko przerywa jak masz złożoną z więcej jak jednego Partu (max 8) i barwy które się nie przerywają są graficznie oznaczone więc masz świadomość które ci nie przerwą. Seqwencer jak najbardziej na plus. Na wyświetlacze w Kronosach bardzo narzekano (kiepsko działał dotyk) a w Nautilus nie wiem. Co do ilości klawiszy to jeśli będziesz chciał grać jakąś partię pianina na dwie ręce to prawie na pewno ci zabraknie klawiszy. Kasa decyduje ale moim zdaniem podstawą każdego zestawu jest przynajmniej jedna kalwiatura 88 klawiszy najlepiej z mechanizmem młoteczkowym a 76 klawiszy to minimum.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc??? | TomekD | 23 | 12,752 |
05.11.2025, 09:45 Ostatni post: hammond |
|
| Roland Juno G vs Roland FA 06 | Wito | 7 | 4,419 |
05.07.2025, 15:44 Ostatni post: pawelsz |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,531 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Yamaha CLP-735 czy Kawai CA 401 a może inne? | kuskus81 | 1 | 2,109 |
23.10.2024, 17:00 Ostatni post: pawelsz |
|
| Yamaha dgx, czy może... | Jarbrz | 0 | 1,568 |
10.10.2023, 06:25 Ostatni post: Jarbrz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości